Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2017 г.

Списание 8, брой 1/2017 г.
Храната като лекарство

Тема на броя
От Евгения Михайлова и Георги Караманев

Още Хипократ ни завещава да превърнем храната в своето лекарство. Увлечени в модерните достижения на фармацията обаче, забравяме, че здравословното хранене не само е важно за доброто ни състояние, а и съвсем буквално може да ни спаси от редица болести!
Слави Славов се справя с упоритата си астма само благодарение на правилното хранене. Димитър Бишев сваля 20 килограма, побеждава язва и високо кръвно единствено с помощта на удачно избраните менюта!
Диабет, сърдечно-съдови, чревни проблеми, алергии. Всички тези оплаквания могат да бъдат победени само и единствено с подходящото меню, показва опитът на визионерския център „Вита Рама". На основата на правилното комбиниране на блюдата и мъдрото отношение към избора им консултантите там знаят как да накарат тялото да се изчисти от токсините и да се справи с редица болести, унищожавайки от корен това, което ги е предизвикало. Правилното комбиниране на различните плодове и зеленчуци, изключването от менюто на тежките мазнини и някои други важни принципи стоят в основата на стройната система, която подарява здраве.
Съвременната наука преоткрива пряката причинно-следствена връзка между онова,  което слагаме в чинията си, и това от какво ще боледуваме. И не, не става дума просто за здравословното хранене, за което толкова много се говори. А за цялостни системи, които с помощта на подходящите менюта „рестартират" различни органи и системи.
За финал представяме мнението на известния нутриционист д-р Георги Гайдурков за това как оставено на вътрешните си резерви, тялото ни усвоява токсините и само за няколко седмици е способно да се справи с нерешим за медицината проблем като високото кръвно. Според д-р Гайдурков медицината е болна, а лекарите е време да потърсят в храната своя пръв помощник за толкова много заболявания.
Ние сме това, което ядем, но и здравето ни зависи в огромна степен от него. Ето как да се погрижите най-добре за себе си!


2017: започна пренареждането

От Иглика Пеева
След като тържествено посрещнахме новата година, е време трезво да погледнем какво ни очаква в нея. Нумероложката Иглика Пеева представя прогнозите си за всеки от нас според личното число, закодирано от датата му на раждане. Каква година ви очаква – четете в материала от новия брой на Списание 8. А там ще намерите и подарък – обяснение какво представлява числото в сянка, което всеки от нас дължи на родителите си.


Дядо Владо си отиде. Остави ни завета си в книга

Преди няколко седмици Владимир Бошнаков – добре познатият на читателите ни лечител Дядо Владо, си отиде от този свят. Броени дни по-рано той успя да завърши своя мащабен труд, който ни остави като своеобразен завет. Неговата книга „Моят опит в природната и народната медицина" на 600 страници събира практическите му съвети за това как да превърнем природата в съюзник срещу редица тежки заболявания. (Още за него – тук.)


Знакът на българите?

От Александър Мошев и Павел Серафимов - Спароток
Ипсилон – знакът, който през последните години наричаме символ на рода Дуло или на бог Тангра и зареждаме с патриотични послания, може да бъде видян на стотици находки по нашите земи от IX век. Какво обаче знаем наистина за него? Откъде тръгва пътят му, накъде води и какво е символизирал? Историкът Александър Мошев се отправя по следите на темата, за да представи безбройните гледни точки към нея. За финал блогърът Павел Серафимов – Спароток излага своите аргументи защо според него този знак е много по-древен, отколкото предполагаме и каква информация дава той за далечното минало на българите.


Българският език

От Розмари Де Мео
„Стопанката на Господ" – романът и требник на българските народни обеди, за броени дни се превърна в бестселър и задължително четиво за всеки, който чувства в сърцето си българщината. Този път ви предлагаме откъс от него, в който главната героиня Райна има повод да се замисли за чистотата на езика ни, за това, че трябва да се отнасяме с повече уважение и любов към родната си реч.


Инспектор Стрезов се завръща!

След като преди месец инспектор Стрезов осиротя – отиде си неговият създател и дългогодишен автор д-р Светослав Славчев, дойде време героят да се върне на страниците ни. До края на март търсим нов автор, който да продължи класическите загадки на Стрезов във всеки втори брой на Списание 8. Ако умеете да пишете в криминалния жанр, това може би е вашият шанс да станете част от една легенда! (Още за конкурса - вижте тук!)


Йордан Йорданов – Юри е забравеният майстор на българската фотография, творил през последните 30 години на XX век. На него е посветен най-новият роман, издаден от Списание 8 – „И додето се раждат лъчите" от Георги Караманев. В този брой ви представяме някои от най-впечатляващите фотографии на Юри от България заедно с част от размислите му, оставени в негови дневници, които попадат и в биографичния роман за неговата история.


Посяваме семенцата на нова реколта

От Галина Герасимова
Астрологията също има какво да ни даде, за да сме подготвени за нещата, които ни очакват през 2017 г. Консултантката на Списание 8 Галина Герасимова ще разгледа накратко небесните конфигурации през всеки от месеците, за да ни каже за какво да внимаваме, какво да избягваме и какво да очакваме. Добре дошли в 2017-а!


Марго Ананд: Любов, секс и пробуждане

От Ганета Сагова
Ученичката на Ошо, позната на Дийпак Чопра преподавателка по неотантра даде ексклузивно интервю на страниците на Списание 8. Световноизвестната специалистка с български корени се завърна в родината, за да представи новата си книга и да се опита да привлече вниманието на хората към това, че не познаваме достатъчно секса и любовта и невероятните духовни възможности, които те могат да ни дават.


Полети на въображението

От Диляна Бучкова
Пилотът се качва в самолета, хваща щурвала и се отправя на полет... само че в своето въображение и при това без да напуска дома си. Представяме ви нашумялото хоби, при което, благодарение на модерните технологии, всеки може да се почувства авиатор в среда, съвършено неразличима от истинската. Дори българските летища оживяват в реалистична картина, готова да посрещне както любители, така и професионални пилоти, решили да доразвият уменията си.


Съветският интернет

От Антон Оруш
Чували ли сте за ОГАС? Надали – проектът, който струва повече от ядрената и космическа програма на СССР взети заедно, през 60-те години има амбицията да създаде икономика, управлявана с помощта на модерните за времето си информационни технологии. Изключително амбициозното и перспективно начинание, което би могло да даде сериозно предимство на тогавашния Източен блок, обаче се проваля заради бюрокрацията и недоверието от страна на политиците...


Здраве от откритие на Тесла

Д-р Дино Томич е успешен гинеколог, има сериозен опит... когато забелязва, че съвременната медицина често изпада в безпътица, в затворен кръг и решава да опита нещо ново. Попада на документите на своя сънародник Никола Тесла за технологии, които сериозно могат да променят отношението ни към здравето. Така възстановява един от апаратите, който се оказва особено успешен. Малкият диск Поларис дава впечатляващи резултати при гинекологични проблеми, лош тонус и редица други оплаквания. А вече може да се намери и у нас!


Фаворитът на Парацелз

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Маслото от розмарин има безброй лица и приложения. Мощен антиоксидант, то може да ни помогне срещу редица оплаквания, свързани с почти всички системи на човешкото тяло – като се започне от подобряването на паметта, мине се през успокояването на храносмилателни проблеми и се стигне до облекчаването на мускулни болки. Научете как да превърнете маслото от розмарин в свой верен съюзник срещу болежките.


Чуйте маймуните

От Ивайло Харалампиев, Мадрид
Джейн Гудол не само е една от най-известните приматоложки, отворили сетивата на човечеството за комуникация с човекоподобните маймуни, но и сред най-опитните еколози в смисъла, в който познаваме днес идеите за опазване на околната среда. Все още не е късно да спасим планетата си от самите нас, категорична е Джейн Гудол пред Списание 8. Какво още каза тя на срещата в Мадрид – четете в новия брой на „8".


Ледени легенди

От Георги Караманев
На няколко километра от Велико Търново се извисява внушителната каменна кула на Шемши бей. Освен че приютява легендата за нашенските Ромео и Жулиета, край нея са пръснати къщичките на китното село Леденик. Заради близостта си до града и възможностите за поминък то расте и днес, напук на общите тенденции. Тук е една от най-известните ферми у нас за производство на мицел за лечебни супергъби. Наскоро в църквата на Леденик е открит непознат портрет на Захари Зограф. А модерният поглед към живота на село ни дава гостуването в семейния хотел с оригинално име – „Макак Конак".


Домът на четящите

От Иво Владимиров, „Българска история"
Читалището е традиционна българска институция и феномен, който стои в основата на културното пробуждане на народа ни през периода на Възраждането. Ще се върнем повече от столетие и половина назад, когато, малко след Кримската война, в Свищов отваря врати първото читалище, за да проправи пътя на културния подем и да се превърне в ключово обществено звено, което дори днес е запазило своята важна роля.


Банкноти на дъното

От Костадин Христов
В своята рубрика за историята на паричните средства нотафилът Костадин Христов ни връща във времената на Втората световна война. Обстрелът на немските бомбардировачи изпраща на дъното край Шотландия кораба „Бреда", пълен с важни товари. Постепенно потъналият съд се превръща в легенда за гмуркачите, които сред скъпоценните вещи на него намират и особено интересна стока – хартия с водни знаци, предназначена да се превърне в банкноти на тогавашната британска колония Индия.


Спечели покой

От Николай Теллалов
С пуканки пред екрана, радващи се на поредното зрелище, наслаждаващи се тихо на поредната лична история или лична трагедия. И докъде така? Фантастичният разказ на доказания автор Николай Теллалов ни отпраща във възможното бъдеще, където този тип зрелища е достигнал нови, още по-крайни висоти. За да ни напомни, каквато е и една от ролите на безкрайната фантастика, че си струва да се замисляме за това докъде ще ни отведе пързалката на обществените и медийните отношения такива, каквито сме ги подредили в днешния свят...