Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2018 г.

Списание 8, брой 1/2018 г.

Живи здравички

Тема на броя
От Георги Караманев
В родопското село Югово „живеят" едни специални момиченца, които даряват здраве, но ядосаш ли ги, могат да бъдат и отмъстителни. Някога демони, днес тези добри духчета – здравичките, са почитани като светици и миролюбиво съжителстват с православните традиции. Отиваме да им отдадем нужната почит пред олтара в Стратевата къща, а двамата им откриватели за науката – дфн Росен Малчев и доц. д-р Константин Рангочев, ще ни разкажат за историята и символите зад ритуалите, свързани със здравичките.


Масаж от Родопите

Създателката на „ЕкоСпа" Лина Маймарова е наследник на стар лечителски и билкарски род, затова успешно обединява традициите с новите технологии в козметиката. В този брой тя ще ни запознае с една стара българска терапия, която изживява нов живот – масажът със затоплени глинени керемидки в комбинация с етерични масла облекчава мускулните болки и помага при простуда.


Драконът решава да излезе

От Ганета Сагова
Когато всички бягат от природния катаклизъм, ние ще се насочим право към сърцето му.
Разказ от първо лице за пробуждането на вулкана Агунг в Бали или история за приключение отвъд физическите препятствия на пътя. Както отново ще се убедим: смисълът не е в достигането на целта, а в уроците, които получаваме, докато вървим към нея. Открийте непознатите страни на екзотичния остров и се срещнете с доктора на огнедишащата планина.


Геше Ла: Квантовата физика доказва дарма

От Ганета Сагова
Дарма е учение за истината. Разговаряме с тибетския монах Геше Тензинг Тамдинг за постулатите в будизма и значението на щастието. Какъв е пътят към просветлението, възможно ли е да преодолеем негативните нагласи, които ни пречат в живота, и още много други въпроси ще получат отговор на страниците на януарския ни брой.


Да пуснем тока!

От Ганета Сагова
Българският биохакер Албина Фабиани разработва първата по рода си програма за клетъчна рехабилитация, която възвръща младостта и здравето. Иновативният метод, прилаган успешно вече в много държави, освобождава организма от болните клетки, вредните токсини и паразити, които са сред основните причинители на заболяванията. Очакват ви много впечатляващи истории на хора, които са променили живота си чрез системата на Албина – „Програма Нова клетка".


България влиза в осмица: пълна реализация

От Иглика Пеева
С настъпването на новата година се променя и подредбата на числата. Какво вещаят те за 2018-а разбираме от нумерологичната прогноза на Иглика Пеева. Под знака на осмицата, носеща със себе си високи постижения и творчески заряд, ще преминат идните месеци за страната ни, а в новия брой всеки може да провери символиката на личната си дата и какво ще му отреди тя.


Ще бъде интересно!

От Галина Герасимова
Ред е да вдигнем поглед към небесата, за да видим подредбата и на звездите в астралната карта. Колко пъти ще се сблъскаме с ретроградния Меркурий и дали ще са благосклонни планетите, разбираме от Галина Герасимова, която обещава, че през 2018 г. ще сложим край на рутината.


Блажни истории в постно време

От Михаела Ценкова
Актьорът с опасен чар Любен Чаталов ни отвежда в планинската идилия на любимото си село Мирково. Сред Балкана ни очакват малки и големи истории с пъстър край и пиперлив език. Представяме ви един урок по чешитлък и цяла галерия от колоритни образи.


Еко в гардероба

От Анета Стефанова
Често говорим за хранителен режим, който е природосъобразен, но замисляме ли се дали и облеклото ни не вреди на околната среда? Не само менюто и изборът ни на предвижване оказват влияние на природата, потенциален враг могат да се окажат и любимите ни дрехи. Ето как.


Тиктакащо изкуство

От Анита Пенова
През XVIII в. се ражда аутòмата. „Умната" машина с часовниково сърце съчетава съвършеното инженерство с изяществото на скулптурата и живописта. Занаятът, просъществувал не твърде дълго, поставя основата на индустриалната революция, която малко по-късно става негов убиец. Срещнете красивия първообраз на робота в рубриката ни „Светове".


В крак с красотата

От Явор Чавдаров
Живот на каолина вдъхва Йордан Григоров, превръщайки съдовете на бита в произведения на изкуството. Майсторът е избрал най-сложната техника в керамиката, водеща началото си от Древен Китай – цветното кракле. Неговите порцеланови произведения носят душа и послание, а фината им изработка ги отвежда по изложби из цял свят.Шипка, Шейново 

От Иво Владимиров, „Българска история"
Много са решаващите боеве през освободителната за България война, но само едно сражение предопределя изхода и крайната развръзка – битката край селата Шипка и Шейново. Отново в началото на януари, но 140 г. назад, ще ни пренесе Иво Владимиров, за да си припомним героизма на българските и руските войници. Те нанасят решителния удар над Османската империя, с който се отваря пътят към дългоочакваната свобода.


Беломорския орел

От полк. проф. Димитър Недялков
Да полетим на крилете на историята заедно с полк. проф. Димитър Недялков, който този път ще ни разкаже за авиатора Рудолф фон Ешвеге – един от най-големите въздушни герои на Първата световна война, макар и малко познат за широката публика. Изпратен на Македонския фронт едва 21-годишен, немският пилот успява да впечатли със смелостта и професионализма си както нашите войски, така и противника.


8 идеи за дълголетие и здраве

Според проф. Игнат Игнатов да имаме дълъг живот, прекаран в здраве, не е утопична мечта. След редица изследвания и срещи със столетници, биофизикът открива тайната, която се корени в 8 на пръв поглед съвсем прости правила. Франциска Ахлайтнер от Австрия се присъединява към него, за да ни разкажат заедно рецептата на младостта.


Възпалението спри с омега-3

Д-р Милена Коцева ни напомня за важността на рибеното масло. Приемът на омега-3 вече е лесно достъпен и служи за превенция на хроничните заболявания. Причината за тях е наличието на възпаление в организма, което именно маслото от дребните норвежки риби преборва успешно.


Балсам за тялото

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
След тежките празнични трапези идва ред да почистим дома и тялото си. Ето защо този месец в рубриката „Здраве от природата" ви представяме малките плодчета на хвойната, които носят големи ползи. Маслото, извлечено от тях, повишава имунитета, прави кожата ни красива и защитена в студеното време, живителен мехлем е за черния дроб и стомаха, естествен диуретик и помощник в домакинството.


Игрите на глада

От Анета Стефанова
Възможно ли е да говорим за нарастване на броя на гладуващите в новия век? Кои са континентите с най-висок процент на недохранване и съществува ли този проблем дори в развита Европа? Гладът има много и различни лица... а статистиката на ООН за последните години никак не е розова. Да направим следпразнична равносметка на световната трапеза...


Кихот д'Арк

От Атанас Славов
Реално и нереално се преплитат в главите на двама герои от свят, в който киното е по-истинско от самия живот. Къде е границата между сценария и реалността, възможно ли е да оживеят образите на Жана д'Арк, Дон Кихот и Хитлер... и ако да, то трябва ли? Изгубете се в разказа на фантаста Атанас Славов и вижте един различен сценарий за виртуалната реалност.