Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2020 г.

Радон: убиец от недрата

Невидимият газ пропълзява от мазетo в домa. Разболява от рак на белите дробове


Радон: убиец от недрата

Невидимият газ пропълзява от мазетo в домa. Разболява от рак на белите дробове

Павлина Михайлова
Знаете ли, че в София има скрит убиец, за който дори не подозираме? Един от офисите на последния етаж на сграда в престижен квартал е сменил няколко обитателя, защото всеки, който се е застоявал там, се разболявал от рак. Слава Богу, някой умен човек се е досетил, че се случва нещо нередно, и повикал специалист, който измерва различните вредни въздействия. Така го открили и обезвредили... Тази история сподели пред „8“ един от нашите читатели с надежда, че ще разровим темата и няма да я заметем под килима. Врагът, който се спотайва и бавно убива хората, в случая не е зъл дух, нито призрак. Убиецът е радонът. Според Министерството на здравеопазването това е „естествен радиоактивен газ, който се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха... Облъчването на човека от радон е предимно в жилищата“. Как обаче газът е стигнал до последния етаж, вероятно се питате вече? Чрез вентилацията, която е засмуквала въздух ниско до земята от мазето. Открихме експерта, направил замерванията, той потвърди, че е имал такъв случай, но отказа подробности, тъй като са конфиденциални. Какво още научихме за опасния радон, можете да прочетете на следващите страници.

В 90% от областите радон над нормата?

В три от тях всеки десети дом е подложен на опасното влияние на газа. Как да го открием и обезвредим
Вече е доказано. Призракът обитава много къщи. Когато изскочи от земните недра, се насочва право към някоя от близките постройки. Те го привличат като прахосмукачка - поради разликите в налягането и температурата. Прониква през пукнатини на основите, пода, зидовете, канализацията, комуникационните тръби. Обича мазетата и долните етажи, а по вентилационните системи може да се качи и по-нагоре. Много е потаен. Това е газът радон.
Експертът: Нивата трябва да са три пъти по-ниски. Според експерта Богомил Стефанов българинът не се интересува от радона. Дори и най-заможните не си купуват датчици
Решението: Как да предпазим дома си
Примерът: Спасяването на градина „Славейче”. Урановата мина в Бухово виновна за замърсяването с радон в целия район?


Мария Лалева: Раздялата те учи как да живееш

С авторката на хитовия роман „Живот в скалите“ разговаря Станислава Цветкова

Не съм вярвала, че ще има книга, която ще чета и ще плача на почти всеки абзац. Или при мен романът „Живот в скалите“ на Мария Лалева дойде просто в правилния момент, или има магия, събрана в него. И болка много. Тази книга не се чете с очите, а със сърцето. Историята в нея лъкатуши по ръба между философията и притчата, между живота и смъртта, между сълзите и смеха. Романът провокира читателите да си задават въпроси и да откриват своите лични отговори. Неизлечимо болна жена и малкият ù син пристигат в Стария Созопол, където съдбата ги среща с четирима души, които се превръщат в тяхното ново семейство: Михаил – бивш популярен актьор и настоящ пияница, Демир – мъдър и сладкодумен старец, Луиза – борбена и импулсивна арменка, и баба Настасия – ясновидка и гадателка, която говори сякаш с Бог. Тази среща носи усещане за предопределеност, а в нея се преплитат нишките на любовта, раздялата, смъртта и прошката. Мария Лалева се превърна в един от най-четените съвременни български автори, а книгата ù е на първото място в класацията на „Хеликон“ за най-продавана книга в категория художествена литература в продължение на над 60 седмици.


Шевиците вдигат енергията!

Уред за пулсова диагностика показа подобрение на здравословното състояние и понижение на стреса при 4 дами, които 4 седмици не се разделяха с шаловете на Списание 8

Серията е лимитирана - 25 шала от модел. С покупката на елегантния аксесоар вие подавате ръка на Списание 8 - една дръзка кауза, която радва и провокира вече 11 години.  Нека този шал ви донесе щастие и здраве!  Благодарим ви!
Ефирният копринен шал е наречен за здраве, изобилие, радост и благоденствие. Той грее в зелено, бяло и червено. Зеленият цвят е израз на свежестта, здравето и възраждащата се природа. Белият символизира чистотата, червеният - любовта. В пъстрия му рисунък са претворени старинната елбетица, знак за кръговрата на живота, кръстът, изразяващ слънцето, и канатицата - космическата костенурка, древен символ на дълголетието. Цялата картина е окантена в черно подобно на  българска носия.

С любов дарен
В червено-черния модел е вплетено послание за любов, като различните орнаменти изразяват мъжкото и женското начало. В основата му e черният цвят, който в българската традиция се свързва с брака, а червеният - с плодовитостта и жизнеността. В шала ще откриете изображения от българските шевици: канатицата символизира дълголетие, големият маказ носи послание за сливане на мъжкото и женското начало, а куклата е за плодородие. Цветните акценти в жълто и синьо символизират слънцето, истината и божественото начало.
Поръчай и на 02/865 0351

Магията на траките

Те били майстори на заклинанията за здраве, можели да обезсмъртяват. Наследството им е живо и днес в народната вяра

Георги Мишев
За нас, съвременните хора, траките са обвити в тайнственост. Въпреки множеството материални находки културата на този древен народ не спира да носи в себе си онова магическо, което свързваме с мистерията, с тайната, със забраненото за произнасяне и достъпно само за малцина. Ако съдим по антични сведения за траките, те и в древността често са свързвани с магията и магическото.

Авторът Георги Мишев е доктор по културно-историческо наследство със защитена през 2014 г. дисертация на тема „Българската традиционна култура като информационен ресурс за магиката в антична Югоизточна Европа“. Дисертацията е публикувана на български език под заглавие „Антични следи в магически обреди от българските земи“. Част от нея излиза и на английски език – Thracian Magic – Past & Present. Георги Мишев е автор и на множество публикации на български и чужди езици по темата за магическата обредност.

Александър Литвин: Започва нова епоха

Влизаме в 60-годишен цикъл на съвършено нови технологии. Няма да има Трета световна война

Ганета Сагова
Александър Литвин е известен писател и изследовател в областта на епигенетиката –  дисциплината, възникнала на пресечната точка на биологията, биофизиката, генетиката и психологията. Създател е и на системата за интуитивно възприятие на света. Роден е на 25 юли 1960г. в град Троицк, Челябинска област, Русия. Повече от петнадесет години работи като военен лекар в Чукотка и има три висши образования: медицинско, фармацевтично и юридическо. Добива популярност след победата си в телевизионния формат „Битка на екстрасенси” и се превръща в търсен оратор – изнася лекции и провежда майсторски класове в Русия, САЩ, Франция, Монако, Великобритания и Германия. В момента живее в Москва, има частна практика, предлага бизнес консултации и провежда изследвания, свързани с енергийните закони на природата. За себе си казва, че не е магьосник, нито екстрасенс, а невероятните му способности се основават на симбиоза между интуицията и отличното му познаване на научни физични и биологични процеси.


Преживей безкрайността в себе си

Световноизвестният Шри Шри Рави Шанкар пристига в България, за да ни  научи как да медитираме, така че  да открием абсолютната хармонияАстрологът Гал Сасон

2020: Врата към ново осъзнаване

Станислава Цветкова
В първия брой от новата година отново ви срещаме със световноизвестния астролог Гал Сасон – утвърден автор и духовен учител с многобройни последователи в Европа, САЩ и Близкия изток. Енциклопедичните познания и харизматичното му присъствие го правят търсен гост и оратор. Изнася лекции в Университета на Южна Калифорния и Университета на Тел Авив и води семинари по кабала, астрология и мистицизъм. По традиция всяка година пише книга, в която разкрива какво ни очаква през следващите 12 месеца, за кои периоди да бъдем бдителни и какви синхроничности ни готвят съзвездията.
Първите 30 души, които си направят едногодишен или двугодишен абонамент за печатното издание на Списание 8 в периода от 8 януари до 7 февруари, ще получат като подарък книгата „Астрологична прогноза 2020 – Скок на вярата“ на издателство „Кибеа“.


Фениксът на оптимизма

Апокалипсис заради нападение на извънземни няма да има, защото логиката на разума подсказва: злонамерените със сигурност загиват

Николай Теллалов
Предишната част на пътешествието ни изправи пред ужасяващата картина на разорената земя. Първо бомбардировка, после масиран десант на чуждопланетни машини убийци, които получават редовни попълнения от роботизираните заводи на окупираната от тартарианския ии луна. Даже в случай на ефективна съпротива на оцелелите земни жители технорепликаторите на дракара, кацнали на Меркурий, са подготвили съоръжението „ръката“ за посрещане на колонизаторски звездолети. И спиращият ги лъч може да нагрее земната атмосфера, унищожавайки всичко живо на километри дълбочина. Това ще забави колонизация на бившата човешка планета, но нищо повече.


Лунна афера

През 1835 г. нюйоркският вестник „Сън“ публикува шест измислени репортажа за новооткрита цивилизация на Луната. Възможно ли е и как да видим „хора“ там

Валентин Д. Иванов
Как да се спечелят много пари от астрономия? През 1835 г. Ричард А. Лок намира свое решение на проблема. Той публикува в нюйоркския вестник „Сън“ шест фалшиви репортажа за новооткрита лунна цивилизация. Тиражът се увеличава многократно и материалите, издадени по-късно като отделна книжка, донасят суми, които в съвременни долари биха се измервали с милиони. Защо тази мистификация се радва на такъв успех?Двете лица на кетодиетата

Модното хранене води до ползи при някои, но в дългосрочен план може да бъде опасно

Михаела Ценкова
Отлично средство за отслабване, помощник при лечение на болести като епилепсия и диабет или същинска бомба със закъснител? Привържениците на станалата изключително популярна през последните години кетодиета са сравнително правопропорционални на тези, които твърдо застават против нея. Затова се разровихме в медицинските журнали и се допитахме до мнението на специалистите, за да разберем какви са ползите и рисковете от този хранителен режим, който залага основно на мазнините като енергиен източник за организма.


Жената, която не се отказа да стане майка

Заради детето си нямам право да остарявам, казва Ива, която роди за пръв път на 49 години

Найден Колчев
Благовест е гушкаво и усмихнато бебе, а майка му – красива жена, на която човек никога не би дал повече от 40 години. Срещнали сме се, за да разговаряме за късното й майчинство. Мислиш си: да, поредният случай на късна бременност, това отдавна не изненадва никого. Истината обаче е малко по-различна. Ива Митева-Славчева ражда първото си дете чак на 49 години след поредица спонтанни аборти, няколко процедури инвитро, но и след коренна промяна на ежедневието си, нагласите си и направо на целия си мироглед. Нейната история е колкото вълнуваща, толкова и поучителна.В името на жената

Едва на 24 г. Валентина Миланова създава успешна компания за производство на дамски тампони от коноп, които намаляват менструалните болки

Йоана Стефанова
Колко от нас прехвърлят отново и отново в главите си идея, проект или мечта, но така и не стигат до реализирането им? Колко използват оправдания като „още съм млад, има време“ или пък „прекалено е сложно, няма смисъл изобщо да започвам“?  За да ви убедим колко е погрешно да си слагаме такива спирачки, ще ви разкажем историята на млада жена, която успява да превърне своята идея в успешен бизнес и създава платформа за подобряване на женското здраве.


Пламен Николов: България е център на световната дестилация

„Дестилирано в България” трябва да стане знак за качество и морал в бизнеса

Ганета Сагова
Пламен Николов е генерален директор на „Есетере”- България, една от най-бързо развиващите се компании в България, с чиято дейност ви запознахме в миналия брой на Списание 8. „Есетере” е удивителен пример как с честност, толерантност към различните, любов и състрадание към страдащите може са се изгради успешен и социално отговорен бизнес в България. В този брой даваме думата на Пламен Николов, защото е от особената порода хора – истински лидери, които не само мечтаят да променят своята Родина към по-добро, но и знаят как да го направят.


Учебници от бъдещето

Български тийнейджъри разработиха приложение за добавена реалност, което онагледява уроците и ги прави разбираеми и интересни

Виолета Георгиева
Дигиталните технологии променят начина ни на живот, навиците и поведението ни. Но и налагат нови, иновативни подходи в обучението. Основно предизвикателство за всеки преподавател днес е как да завладее и задържи вниманието на учениците си. Те се променят с всяко следващо поколение, затова и методите трябва да бъдат адекватни на интересите им. За да отговори на предизвикателството, българската образователна система трябва да се изравни със стандартите, които самите ученици й поставят.


Златният век на Европа

През последните години археолозите намират все повече доказателства за това, че между VI и IV хилядолетие пр.Хр. на Балканите е съществувала високоразвита култура, която е познавала писмеността още преди Месопотамия.

Жени Милчева
Това е лайтмотивът на книгата „Загадката на Дунавската цивилизация” на д-р Харалд Харман, която само преди месец излезе на български език със съдействието на ПроКредит Банк. С тази книга ученият за първи път изчерпателно ни въвежда в тази в много отношения още загадъчна древноевропейска култура. Той описва търговските пътища и селищата, изкуството и занаятите, митологията и писмеността на Дунавската цивилизация, проследява произхода ù в района на Черно море и показва какво влияние е оказала върху културата на Гръцката античност и Близкия изток.


Около света с по 5 лева на ден

Невероятните приключения на Маги и Цветин от Вълшебния керван, които 4 години обикалят Азия и Океания на автостоп

Йоана Стефанова
Сигурно сте слушали истории за керваните – върволица от хора и животни, които с месеци бродели по непознати страни на път за тържища и пазари. Прекосявали цели континенти, пренасяйки на огромни разстояния стоки и идеи. Всичко, от което се нуждаели по дългия път,  побирали в дисаги. И личните им притежания, и храната били оскъдни, за да има място за търгуваните стоки. В онези времена пътуването било бавно, продължително и изпълнено с всевъзможни опасности... Но свързвало в едно човечеството и помагало на различните култури да се опознаят.


Библиотека на душите

Информация за предишните ни животи се пази в Акашовите записи

Станислава Цветкова
Представете си, че всеки от нас притежава огромно книгохранилище, в което е събрана и се пази цялата информация за душата му – причините, следствията, обвързаностите ни с хора, места и модели. Освен това е носител на знание от висша сила, което ни помага в нашето развитие. Всъщност такава библиотека според Десислава Иванова и Милуш Кадиев съществува. Космическото хранилище от безкрайни файлове, пълни с информация за всяка една душа на земята и нейните предишни инкарнации носи името акашови записи. Докато мнозина описват или обясняват концепцията им по различни начини, по същество се смята, че те са пазител на всяка мисъл, дума и действие на всяко живо същество през всичките му животи. Или иначе казано – в тях се записва пътуването на всяка душа през безкрайността. (още за душата - в бр.12/2019)

Четете още в броя разказа „Без късмет" на Емануел Икономов за новия случай на инспектор Стрезов, решете актуалната Маркова загадка, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.
Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?