Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2009 г.

Списание 8, брой 12/2009 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 12/2009 г.

Всичко е Е-та

От Венелина Величкова

Хранителните добавки вече са навсякъде. И ако в началото всички те са създавани, за да правят храната по-вкусна, дълготрайна и питателна, днес много от тях са се превърнали във враг на потребителя. Някои причиняват опасни болести, други са рисковани за бебета и малки деца. 


Експеримент 8: Стресът или почивката ни правят по-умни

От Георги Караманев и Ива Тодорова 

Разделихме двама еднояйчни близнаци за един следобед. Първият имаше късмета да прекара времето си в пълен релакс в СПА център. Вторият подложихме на стрес – напрегнати часове в компанията на 21 игриви хлапета от детска градина. След това организирахме за двамата тест за интелигентност, организиран от "Менса".


Стани джедай

От Ива Тодорова

Метод, разработен от ЦРУ, позволява на обикновения човек да развие свръхестествени способности. Можем да открием всеки един обект и всяко едно събитие, независимо дали се е случило днес или преди векове, тук или на другия край на галактиката. И за това не ни е нужно нищо повече от кратък курс и много упражнения. 


Тази Коледа празнуваме 2000 години Христос

Исус е роден не в нулевата, а в 9 година. Сензационното твърдение, подплатено със сериозни доказателства, е на известния български учен ст.н.с. Васил Умленски. Комбинирайки възможностите на съвременната наука с исторически сведения, той доказва недвусмислено тезата си.


Траките почитали виното като бог

От Мая Стоянова

Земите, които днес обитаваме, вероятно са едно от първите места, където е било произвеждано вино. За траките то било свещено питие, което имало важно значение в ритуалите. Пиели го гъсто и неразредено. Според Омир, Одисей победил циклопа след глътка от питието, създадена в Тракия. 


Маргарита: С вегетарианство свалих 42 кг и овладях диабета

От Ганета Сагова

Прочетете необикновения разказ на една жена, която успяла да промени живота си. Маргарита Цанкова преборила доста сериозни болести само като... променила храната си. Жената твърди, че вегетарианството е полезно и евтино и предлага хората, които живеят здравословно, да получават от държавата бонуси.


Не са нито риби, нито хора. Делфини! 

От Ива Тодорова 

Най-близките ни приятели във водния свят ни превъзхождат в много аспекти. Слухът им е най-съвършения в цялото животинско царство. Много преди нас са открили сонара и интернет. Дори мозъкът им е с около половин килограм по-тежък от нашия.