Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2012 г.

Списание 8, брой 12/2012 г.

Утробата е класна стая
Тема на броя
От Нина Станева
Още преди да се роди, човек е въоръжен с важни знания за света. Получил ги е с посредничеството на майката, която „превежда" по биохимичен път сигналите от външния свят. Всичко, с което се храни, нейните емоции влияят на детето и още преди да се появи на бял свят, то е подготвено за някои ситуации. За опита, с който се сдобиваме през 9-те месеца в утробата, разказват най-новите изследвания на пренаталната психология.

Кристалните хора
От доц. Александър Илиев
Експедицията „Българи – прародина" се отправи към Хиндукуш. Там живеят 6000 души от народа на калашите, които освен с особения си начин на живот и нравите си впечатляват с това, че е твърде вероятно да са не толкова далечни родственици на нас, българите.

Змията и златото
От Нина Станева
Мнозина вярват, че животни са пазители на заровените старини. Именно змия издава пред екипа на археоложката Диана Гергова къде се крие впечатляващо златно съкровище. Находката разказва историята на древните гети и отваря много нови въпроси пред науката.

Небесните феникси
От доц. Васил Умленски
В продължение на векове кометите вълнували хората със своята необяснимост – що за обекти са всъщност и дали могат да бъдат опасни за Земята. Днес знаем доста за тях. Кометата C/2012 S1 съвсем скоро ще прелети край нас и може би ще заеме половината небосвод...

По пътя на Иисус
От Румяна Николова и Николай Генов
Някога да си хаджия било нещо като благородническа титла – поклонението пред светите за християнството земи била трудна и скъпа авантюра. Как ли изглежда днес пътешествието до тези места? Една по-лична и различна разходка в навечерието на Рождество.

Пак ще се срещнем след... 5 години
От Георги Караманев и Симеон Христов
През 1982 г. петима приятели от Калифорния решават да си направят шеговита снимка. След 5 години им хрумва да я повторят по същия начин, след още 5 отново... И вече 7 снимки разказват за това как за 3 десетилетия хората могат и да се променят, но приятелството остава. А приятелите споделят своята история специално за Списание 8.

Източни пиеси
От Георги Василев
Люк Дъгълби е от онези фотографи, чиито снимки буквално отвеждат в свят, съвсем различен от нашия. От дълги години той живее в Азия и запечатва по магичен начин местните нрави, обичаи, природа. 

При пустиножителя
От Георги Караманев
Всеки е ходил в Рилския манастир – този път обаче ще продължим пътешествието до най-популярната ни по света обител. На няколко километра нагоре по пътя е пещерата, където е прекарал последните си години св. Иван Рилски – най-почитаният български светец. 

Благодаря!
От Ганета Сагова
Всички култури, религии и народи познават силата на благодарността. Едно особено отношение към света, което освен че ни прави по-добри, може да ни донесе спокойствие и късмет в живота. Нека заедно се научим да казваме по-често магическата дума „Благодаря!".

21.12.2012 – Реалност и илюзии
От Филип Филипов
Ето че дългоочакваната дата, свързвана с пророчествата за края на света, вече чука на вратата ни. Дали не сме я надценили? Филип Филипов представя гледната точка на астрологията за това какво ни очаква наистина...

Вълшебно мълчание
От Даниела Георгиева
Манастирът „Св. Георги" близо до полуизоставеното село Златолист пази много неразказани истории. Някои идват тук, за да се преклонят пред паметта на преподобна Стойна – пророчица, от чийто дух се е учила и самата Ванга. Други са привлечени от многобройните ритуали за здраве, трети – от полезната му минерална вода. Четвърти пък идват, за да видят впечатляващите стенописи, сред които е и уникално за нашите традиции изображение на гола жена насред самата църква...