Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2013 г.

Списание 8, брой 12/2013 г.


Живот назаем 
Тема на броя
От Георги Караманев 
Всички сме чували, че трансплантациите у нас са малко, че животът на очакващите присаждане е истински кошмар...  и все пак друго е да погледнеш истината в очите и да разбереш причините. Да потърсиш различните гледни точки по тази уж толкова позната, но същевременно важна и дори мистична тема. 
Оставяме да говорят хората от двете страни на прераждането – очакващи и получили нужното им сърце, бъбрек, черен дроб, тънки черва. Даваме думата на лекарите и на фактите – от медицинска, етична, религиозна гледна точка... За да се убедим, че трансплантирането на органи наистина е първият безспорен начин човек да продължи да живее и след смъртта. 

Всичко е вакуум! 
От Савина Раднева и Георги Караманев 
Доц. Радньо Дзанев предлага една впечатляваща теория, според която принципите на малкото и голямото, на духовното и материалното, на квантовото и относителното могат да се обединят, а в основата на всичко е вакуумът. Новата теория, която до момента никой учен не е успял аргументирано да оспори, дава отговори дори в областта на паранормалното. Обещава ни, че един ден ще можем да пътуваме във времето и само очаква специалистите да й обърнат достатъчно внимание. Но важно е това да направи и широката аудитория с интереси в областта на физиката. 

Розмари Наречницата 
От Ганета Сагова 
Розмари Де Мео заминава за Италия при своя съпруг, но... започва да вехне, нещо не е наред. Съдбата я отвежда при родопска баба, която я посвещава в тайните на добрата магия и буквално я спасява. Една история за корена и защо е важно да го пазим здрав и жизнен. За възрастната жена с три кози, чиито знания и опит не отстъпват на ученията на всички гурувци и духовни водачи, които търсим далеч от нашите земи.

Големите малки хора 
От Мария Бончева 
Джуджетата съвсем не са само при Дядо Коледа – има ги в толкова много митологии. За тях разказват древните автори, а медицината вече познава повече от 200 здравословни причини за ограничения ръст. В декемврийския брой на Списание 8 ви очаква един предколеден текст за малките хора с големи сърца. 

Вечните календари 
В кой ден от седмицата навършвате Христовата възраст? А кога се пада 50-ият ви юбилей? Отговорите дават т.нар. вечни календари. Използват се от столетия, но на какъв принцип се основават и защо е възможно чрез тях да се надникне десетилетия назад във времето или да се прескочи далеч в бъдещето? По случай 5-ата си годишнина Списание 8 подарява на читателите си истински вечен календар! 

Д-р Тенчев: Чудеса по Коледа (...и не само) 
От Мария Бончева 
Димитър Тенчев – психотерапевт и автор на системата за личностно развитие InSighting, ни показва как да възнамеряваме правилно, така че намеренията ни да се сбъдват. Учи, че истинските чудеса започват там, където умът спира, защо това е нов мощен инструмент за духовно развитие и път към свободата и как всеки от нас може да се превърне за себе си в... Дядо Коледа! 

В капана на времето 
От Георги Караманев 
Малката етнографска група на капанците успява да опази самобитните си традиции благодарение на... бабите. Модерните времена са пообрулили селата на тези най-преки наследници на прабългарите, но не и духа им. На гости на капанския фолклорен ансамбъл в с. Гецово научаваме как се прави маджунена каша и защо с прочутото местно кисело мляко се тестват уменията на младата снаха. 

Пътеводител на роднинския стопаджия 
От Георги Караманев 
Кой кум, кой сват и кой на булката брат? Не ви ли се е случвало да се изгубите в дебрите на сложните роднински отношения и „титли"? Защо българите имаме отделно название за всяка позиция в родословното дърво и как в зависимост от района тетката става чинка, а лелинчото – калеко. 

Я се скрий! 
От Димитър Йорданов 
Лудешки шарени или абсолютно невидими, представителите на животинския свят се надхитрят в битката за оцеляване. Окраските им изумяват с еволюционната си логика. Какво представлява мимикрията и как богомолката прилъгва жертвите си, а пеперудата пауново око отблъсква враговете. 

Йоги във въздуха 
От Савина Дзанева 
Нов вариант на познати йога практики прогонва умората и раздвижва „задрямалите" мускули. Разказ за въздушния танц на летящите йоги, които, настанени в люлки на метри от земята, изпълняват асаните по необичаен, но много ефективен начин - полезен и за тялото, и за духа. 

Слънчева подправка 
От Светлин Петров 
С веселия си слънчевожълт цвят куркумата освежава образа и вкуса на всяко ястие. Но, оказва се, тя е и естествено лекарство. Подправката гони болката, прочиства тялото, забавя стареенето. Полезна е и за диабетиците. Научете защо. 

Летяща филийка 
От Георги Караманев 
Планира, върти се и се приземява право с маслото надолу. Защо? Винаги ли така става, или това е мит? Науката се зае с фундаменталната тема и потърси отговор може ли и как да бъде „излъган" този изглеждащ неоспорим закон.

Келти по Места? 
От доц. Иля Прокопов 
Многобройни монети, открити в Гоцеделчевско, подсказват, че келтите може да са имали малка независима държава там. Кога и защо? Дали странните им пари не ни карат да се запитаме в жилите на местните хора не тече ли и тяхна кръв? 

Юбилей 88 
От Николай Теллалов 
Разказ, посветен на 5-ия рожден ден на Списание 8, ни запраща напред във времето – в 88-ия юбилей. Мечия човек се появява в реалния свят, за да потърси сметка от журналистите защо са го нарекли „маймуноподобно". С въображение и симпатия известният писател фантаст и футурист прави подарък за  годишнината на списанието.