Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2014 г.

Списание 8, брой 12/2014 г.

България ще пребъде 
Тема на броя 
От Пламен Петков и Катерина Борисова 
България ще пребъде! Предстоят ни още 3 тежки години, след което постепенно ще излезем от кризата. А във втората половина на века ни очаква второто българско Възраждане! Не става дума за случайно предположение, а за сериозната астрологична прогноза, направена от Любомир Червенков. През последните години професионалният астролог нашумя, след като създаде първата астрологична карта на българския етнос, а предвижданията му изключително точно съвпадат с нещата, които се случват у нас на различни нива. 
Във водещата тема от новия брой на Списание 8 обаче, преди да погледнем към бъдещето, ще се върнем в миналото. Преди 1400 г. ученият, математик и астролог Стефан Александрийски предсказва, че народът ни ще оцелее през трудностите, за разлика от много други. И ето че днес страната ни е единствената, останала от онова време на картата на Европа. Астрологията разделя хората на такива, които вярват в нея, и на скептици. След този материал и двата лагера ще имат нова храна за размисъл. Но която и позиция да заемате, със сигурност приятна е мисълта, че поне според астролозите... най-доброто е пред нас! 


Артър Кларк ми показа магията на родопската песен 
От Георги Караманев 
През 1982 г. журналистът Николай Генов има късмета да попадне в дома на великия Артър Кларк в Коломбо. И от неговите супермодерни за времето си тонколони отеква... вечната песен на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин". Тогава у нас тя още не е популярна, а и почти никой не е чувал за проекта „Вояджър", заради който тя лети в Космоса. Това е една от многобройните родопски истории, които ни разказват в пъстрото си като родопско одеяло интервю Ники и неизменната му спътница Румяна Николова. Заедно поемаме по пътищата на планинската магия, за да се срещнем със самотните жители на изоставени селца, дълбочините на мистични пещери, невероятните истории от плавните извивки на магическата планина. 


НЛО чертае осмици по сигнал от земята 

От Женя Милчева 
На 14 декември над ирландското градче Бойл ще има НЛО... Това не е случайно налучкване, а обоснована прогноза на директора на Дъблинската обсерватория Еамон Ансбро. Той показва новото отношение на науката към необяснимите явления – не да ги отричаме, а да ги изучаваме. Според астронома извънземните не само съществуват, но и са край нас - обикалят около Земята по 660 постоянни трасета. Ансбро твърди, че е възможно да се изчисли кога техните апарати ще прелетят над нас и даже да се влезе в контакт с тях. Едно от доказателствата му е случка, при която не само правилно е прогнозирано времето и мястото на появата на извънземен обект, но е осъществена и комуникация – по сигнал от Земята той започва да се движи по орбита с формата на знака за безкрайност – „легнала осмица".  


Глобално съзнание 

От Виктор Стоянов 
Ако хвърлите 100 пъти монета, тя би трябвало да падне приблизително по равен брой пъти ези и тура. Ами ако можем да ѝ повлияем с мислите си? Проектът „Глобално съзнание" по необясним, но съвсем недвусмислен начин доказва, че в по-особени моменти човечеството влияе с емоциите си на напълно безпристрастен генератор на случайни числа. В мигове, когато хората са увлечени от глобално събитие – печална катастрофа или всеобщ празник, колективната енергия променя вероятностите. Нещо повече – оказва се, че влиянието е осезаемо още преди да се е случило самото събитие... Реална наука на границата на фантастиката! 


Календар в кащата 

От Иван Соколинов и доц. Васил Умленски 
Старите българи са били много по-напреднал народ, отколкото бяхме свикнали да смятаме доскоро. Оказва се, че поредният знак за невероятните им знания и умения е скрит в самия им дом. Юртата не само не е примитивно и неудобно място за живот, а крие и познанието на предците ни за календара. От начина, по който слънчевата светлина влиза през дупка на върха на юртата, древните се ориентирали кой ден от годината е и така създали може би най-добрата календарна система в човешката история. 


Сбъдват се предсказанията от Библията 

От Ганета Сагова 
Във втората част от интервюто със слънчевото момиче Джорджия тя ще ни разкаже какво е отношението ѝ към религиите, защо според нея библейските времена се връщат на Земята и с какво ще са по-различни, какви тайни крият числата; коя е основната задача, с която човек идва на нашата планета, има ли наистина прераждане. Мъдростта на 19-годишното момиче има силата да променя светогледи... 


Сенки на мълчанието 

Джон Демос, един от най-известните гръцки фотографи, представя своя поглед към вечната тема за вярата. За онези специални моменти в живота, когато той достига своята кулминация и показва без маска и грим цялото си истинско и драматично лице. 


От Георги Караманев 
Донорството на яйцеклетки може да доведе до поне 50 000 новородени българчета! Макар по темата все още да се говори малко, 985 жени вече са в списъка на потенциални дарители, а ако благородният акт стане по-популярен, това ще дорисува много красиви съдби. Представяме ви една предколедна история за невероятното чувство да даряваш и да получаваш най-съкровените подаръци.  


От Мартина Генкова-Иванова 
Модерният поглед към доказана система като фън шуй ражда идеята за карта на желанията – мъдър, логичен и практичен метод, който превръща мечтите в реалност. Благодарение на него човек ясно откроява приоритетите си, узрява за тях и неусетно търсеното и исканото става постигнато. Научете се как и вие да изрисувате своя карта на мечтите, която да ви помогне да ги реализирате. 


Всеки нов грип е разбъркано тесте карти 

От Георги Караманев 
Акад. Ангел Гълъбов е дал 50 г. от живота си на микробиологията. Той е точният човек, когото да попитаме за особеностите на ежегодния грип, за битката срещу него, за по-непознатите страни на вирусите и глобалните опасности от смъртоносна пандемия, които крият болести като ебола. 


Нежна като пеперуда

 
Мария Георгиева 
Щитовидната жлеза управлява безброй процеси в нашето тяло. А е фина и уязвима, особено към стреса, който всеки ден си причиняваме в забързаното ежедневие на XXI век. Подбрали сме накратко основните практични съвети за това как да предпазвате и подпомагате щитовидната си жлеза, а с това – и цялостното си здравословно състояние. 


От друга страна 

От Георги Караманев 
Западните покрайнини ни посрещат с един сюрреалистичен, сладко-кисел и трагикомичен сюжет, какъвто е възможен само тук, на Балканите. С разнообразните си забележителности и колоритните си хора. С пъстрата си и драматична история и почти нереалните си, но дълбоки и истински истории. 


Маркови задачи 

От Георги Караманев 
За шестия рожден ден на Списание 8 имаме удоволствието да ви подарим нова рубрика! Представяме ви г-н Иван Марков – статистик и математик, изкарал най-висок резултат на националния тест за интелигентност. А още от този брой той от своя страна ни представя своите любопитни загадки, които търсят в решението си разнообразните познания и нестандартния поглед. Ще заслужите ли шестица?