Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2015 г.

Списание 8, брой 12/2015 г.

Богомили

Тема на броя
От Дани Динева и Галя Стоянова
Свобода, равенство, братство. Стройни егалитарни човешки съобщества, в които се зачитат правата на всекиго. Духовенство, загърбило мамона, обърнато към това, за което е призвано - духа. Звучи като красива мечта, родена от последните 2 столетия и обречена да остане утопия. Историята обаче трябва да се помни, а подценяваните нарочно или неумишлено явления да получават полагащото им се внимание. Богомилите излизат от пепелта на кладите, за да ни разкрият своята философия от страниците на водещата тема в декемврийския брой на Списание 8. Колкото да открием, че дуалистичните християни са мечтаели за същото, за което и ние днес. Те създавали своите общини, следвайки идеалите за хуманност и равноправие, които претворявали в живота. Българското учение е искрата на духовна революция, възпламенила цялата средновековна Европа и подготвила я за зората на Ренесанса и Просвещението. А ако помним и преоткриваме вечните истини, формулирани от богомилите преди хилядолетие, това ще ни помогне не само да знаем кои сме, но и да бъдем по-добри хора сега, когато това е по-нужно от всякога...
Духовна революция – съвсем не е пресилено да се използва това определение, когато стане дума за богомилството. По тази тема се говори много - историци, културолози, богослови, езотерици рисуват своите картини на учението, което тръгва от България, за да изведе от мрака средновековна Европа. Ще опитаме да възкресим онова, което наистина знаем за последователите на богомилството от хилядите маски, които са му изрисували отминалите векове. И ето че под тях се показва лицето на едно духовно общество, от което си струва да се поучим и което заслужава да се гордеем с него.


За душата

От Галя Герасимова
Какво е душата? Най-красивото нещо, което можем да си представим, че дори още по-красиво. Това казва Галя Герасимова, режисьор и познавач на наследството, оставено от Петър Дънов. Подаряваме книжката с мисли на Учителя „За душата" на всеки, който си направи едногодишен абонамент за Списание 8 до 7 януари 2016 г.!


Дивото сърце на Черно море

Отправяме се към Каменния бряг – северното българско Черноморие е последният оазис на дивата природа. Наши водачи на това неповторимо място са добре познатите на читателите на Списание 8 Румяна Николова и Николай Генов. Вече е факт луксозният двуезичен албум, издание на „Клуб 8", в който двамата пътешественици подробно и увлекателно представят любимата си част от нашата страна. В 224 страници с текстове на български и английски език и прекрасни снимки е събрано най-интересното от природата, историята, старите и модерните традиции в този колоритен край на България.


Ой, Коледо, мой Коледо!

От доц. Вихра Баева
Да се настроим на коледна вълна ще ни помогне доц. Вихра Баева, която ще ни заведе в самоковското село Алино при истински коледари, съхранили древния ритуал за привличане на късмет и здраве на Бъдни вечер. Заедно ще тръгнем с магическите песни и празничните им истории, с орисването им за щастлива и успешна следваща година. Нещо повече: съвсем неочаквано гостуването на екипа ни ще се превърне в повод местните ентусиасти да си припомнят красотата на пъстрата традиция и да решат да възстановят коледуването още тази година навръх Бъдни вечер! 
Българският лъв

От Иво Владимиров, „Българска история"
Дан Колов е неоспорима спортна легенда – печели стотици схватки в свободната борба на различни континенти срещу водещите борци от всички краища на света. Въпреки че така и не успява официално да стане световен шампион, той се превръща в истинска звезда от глобален мащаб. По-непозната е друга страна от живота му - на щедрия дарител на български каузи. Неговата благотворителност е без политическа окраска, той не пести парите и ентусиазма си в подкрепа на широка палитра от важни начинания.


Диана Дафова: Ще пея в Париж за свят в хармония!

От Ганета Сагова
Броени дни преди да се отправи към Париж, за да представи своя спектакъл пред посланиците на 154 държави в голямата зала на ЮНЕСКО, се срещнахме и поговорихме с известната певица Диана Дафова за изкуството, за световния мир, за важните неща от живота, за естественото и свръхестественото. Диана пее на 16 езика, музиката ѝ е успяла да разчувства дори строгите военни от НАТО. Не достатъчно познат, но много показателен е фактът, че нейна авторска песен е полетява в Космоса на борда на совалката „Колумбия". В навечерието на празниците ви подаряваме един топъл и искрен разговор с певицата, мечтаеща както и ние за „Един свят в хармония". 


Минаха години

От Георги Караманев
Днес Перник е любим град за шегобийците, който за съжаление отдавна не процъфтява материално. Задно ще потърсим другото му лице не къде да е, а... под земята. В Музея на минното дело се оказваме в истинска минна галерия, където преди повече от столетие е даден стартът на промишления добив на въглища у нас. Ще се върнем назад в историята, когато именно тази индустрия е превърнала малкото село в регионален център с най-голям прираст на хора в европейски мащаб и дълги десетилетия е осигурявала енергията, захранвала процъфтяващата тогава българска икономика.


Какво ни очаква през 2016-а

От Галя Герасимова
Традиционната за верните приятели на „8" годишна астрологична прогноза на Галя Герасимова идва, за да ни предупреди за влиянията на звездите през идващата 2016-а. Тя се задава със сблъсък на полюси, който ни обещава да завърши голямата промяна в човешкото мислене. А, както пише още Галя, налице са общи тенденции, но трансформирането им в персонална или групова реакция зависи от степента на осъзнатост на всеки от нас...


Легендата за червения вълк

От Георги Караманев
Екип български зоолози, начело с проф. Николай Спасов, се отправи към Турция, за да провери истината зад една легенда.Червеният вълк е изчезващ хищник, който според учените се среща само в Индия и близките до нея държави. Дали е възможно червени вълци, описани и в „Книга за джунглата" на Киплинг, да живеят и в Турция? Защо е важен този грациозен звяр за науката и на какво се дължат историите за митичния парди сред тамошните хора? Отговорите дават изследователите, завърнали се неотдавна от експедиция в южната ни съседка.


Психология с душа

От Мария Бончева
АИТ психотерапията връща в лоното на науката понятията за дух и душа като част от човешката същност. Модерното направление ни представя Десислава Попова - един от малкото специалисти в тази област у нас. АИТ е травма ориентирана терапия, според която повечето от настоящите ни проблеми и симптоми - по-леки или по-сериозни, са следствие от първоначална травма или травмиращи модели. Методиката се оказва изключително успешна и при проблеми като паническите атаки, за които ви разказахме подробно в предишния брой на Списание 8.


Засрамете се, духове!

От д-р Славян Стоилов
Поредният епизод от поредицата за древните медицински системи ни отвежда в една от люлките на цивилизацията – Древен Шумер. От клинописните плочки с указанията за някогашните лекари научаваме, че те значително са изпреварвали в познанията си в доста области много по-късните си колеги от средновековна Европа. И че някои страдания са останали непроменени през хилядолетията, отнасяли са се за шумерите в пълна степен така, както и за днешните хора...


Московска народна банка, Лондон

От Костадин Христов
Това заглавие на пръв поглед звучи като оксиморон. И на практика е точно това – представителство на капиталите на източните държави в западноевропейската икономическа столица в разгара на студената война. Нотафилът Костадин Христов ще ни разкаже историята на това причудливо учреждение, която се оказва изключително преплетена с тази на нашата страна и нейните финанси особено в годините преди 1989 г.


Случка в Долното кралство

От Коста Сивов
Фентъзи разказът на Коста Сивов ни отпраща на място, наречено Крайпътната Земя, за да ни усмихне и да ни разкаже историята на един свят, останал без... смърт. Четивото заслужи специалната награда в конкурса ни за разкази „Вечност" – книга с автограф от самия Тери Пратчет и определено носи частица от духа на големия фантаст, отишъл си неотдавна от този свят.