Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2017 г.

Списание 8, брой 12/2017 г.

Мелодия на здравето


Тема на броя
От Михаела Ценкова

Възстановяване след инсулт и инфаркт, депресия, комуникативни проблеми. Това са само част от диагнозите, които успешно се повлияват от правилно подбраната музикотерапия, признава днешната медицина.
Маестро, музика! Понасяме се по нотите на здравето. Освен да носи прекрасно настроение и да осмисля дните ни, музиката може и да лекува безброй здравословни проблеми, както ще се убедите от водещата тема в този брой на Списание 8. Съвременната медицина признава музикотерапията като допълнително средство за лечение на редица психологически и физически оплаквания. Защо е така, кога тя е най-добрият избор, защо днешните терапевти са модерните наследници на Орфей и как можем да превърнем любимите си песни в лекарство? Отговорите: в декемврийския брой на Списание 8.
За финал ви очаква и специален подарък за нови абонати, свързан с музиката!
 

Децата на Орфей


От Женя Милчева

Сред омайните гледки на заснежената Родопа планина попадаме в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Зад стените му се срещаме с талантливите деца от цялата страна, които са дошли тук, за да изучават пъстрото разнообразие на песенното, танцовото и музикалното ни наследство.


Христос от Казанлъшката гробница


От Надя Тодорова

Възможно ли е Христос да не е име, а титла, която идва от земите на траките? Надпис върху купола на Казанлъшката гробница дава отправната точка за една провокативна, но умело подредена теорията, според която Иисус получава след обучение в орфизъм званието Учител. Кои са влъхвите, какво символизират даровете, които оставят те на Йешуа по случай неговото раждане, и защо това е важно за нас, наследниците на траките, четете в увлекателния материал на Надя Тодорова.


Българският спортен звяр


От Антон Оруш

Точно преди 50 години в Пловдив започва да се произвежда рали шампионът „Булгаралпин". С бясна скорост се пренасяме през времето, за да проследим дирята на изключително модерния за времето си спортен автомобил, който се произвежда твърде кратко, но остава в историята на българските технологии със своята прелюбопитна съдба.


Властелинът на сандъците


От Георги Караманев

Познат ви е като автор от страниците на „8", а също и като стопанин на сайта sandacite.bg, където разказва историите на безброй български машини, апарати, джунджурии и техните създатели. Сега е време и за неговата история! Антон Оруш ни въвежда в личния си музей, в който отново дава живот на забравени книги и чудеса на българската техника от миналото. Машините оживяват!


Часовникът на живота


От доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева

Целият ни организъм функционира със свои собствени вътрешни биологични ритми. Един от часовниците, които контролират живота ни, е денонощният циркаден ритъм, отговорен за жизненоважни процеси в човешкото тяло. Нарушенията, свързани с него, могат да доведат до сериозни заболявания като рак, диабет и сърдечносъдови проблеми. 15% от гените ни функционират на цикличен ритъм, а у всеки от нас е заложен негов личен хронотип, който го определя като „сова" или „чучулига".


Сафари за звезди


От Емил Иванов и Велимир Попов

Далечна Намибия и нейното небе ще видим отблизо през телескопите на двамата астрономи от обсерватория „Ирида". Звездобройците пътуват от България до другия край на света, за да зърнат красивите съзвездия на южното полукълбо. Ето какво ги очаква под звездния купол...


Астро дрехи


От Ивелина Рускова и Тиа Станкова

Мода и астрология се обединяват, за да ни помогнат да подберем правилно гардероба си, така че да отговаря на зодиакалния ни знак. Астрологът Ивелина Рускова и модният консултант Тиа Станкова обединяват уменията си, за да ни дадат съвет как да разкрием нашата личност и стил спрямо позицията на Слънцето в звездната ни карта.


Дао на късмета


От д-р Димитър Тенчев

Какво представлява късметът според философията за пътя? Съществува ли начин, по който можем да го уловим? Кой е един от най-известните архетипи, свързани с него? В навечерието на Коледа отговори на всички тези вълнуващи въпроси ще ни даде психотерапевтът д-р Димитър Тенчев. Научете как да потърсите и намерите късмета, така че той да промени живота ви!


Българските карти за гадаене


Тази история започва от страниците на Списание 8 и завършва с един впечатляващ продукт, с който можете да зарадвате близките си. Вълшебното тесте карти, създадено от Нели Андреева, отговаря на произволни въпроси. Запознайте се със създателката на 44 послания, които дават точно напътствие в трудна житейска ситуация.
А сега можете и сами да опитате късмета си – подаряваме 44 комплекта от картите на Нели на новите абонати на Списание 8. За повече информация: вижте тук.


Първият елемент

Биоинформационните продукти „Енерджи" са създадени на основата на китайската медицина и претворяват хармонията на петте елемента, като укрепват организма и помагат при редица здравословни проблеми. Месец декември минава под знака на метала – ще ви разкажем за серия капки и крем, които в точния момент да подсилят имунната система.


Фитнес за клетките


Полска технология стимулира благотворните процеси в тялото и помага на клетките да се самоизцерят, за да се върнат отново балансът и здравето в организма. Съвременният апарат „Виофор" работи с електромагнитно поле с определена честота и може да се прилага с медицински и козметични цели. Разказваме ви историите на хора, които са опитали как работи и имат какво да споделят.


Освобождаване и свежест


От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева

С аромат на грейпфрут може да прогоним стреса и да подсилим имунната си система. Маслото от горчивия цитрус помага в борбата с килограмите, регулира кръвното налягане, дезинфекцира.


49% успех за бръмбарите знахари


От Александра Зидарова

Преди година и половина ви разказахме за малките буболечки от Южна Америка, които се поглъщат живи, за да лекуват. Днес хората разпространяват лечебните бръмбари помежду си, а ние събрахме резултатите и опита на 96 човека, които са преминали през терапията с тях. Четете какво ни разказаха те за своя опит.


Кукуригу пътешественик


От проф. Златозар Боев

От деца знаем, че през зимата птиците отлитат към топлите страни. Но миграционните процеси в природата съвсем не засягат само тях, а голяма част от животинския свят. Защо и накъде се отправят есетрите, прилепите, скакалците и лешоядите, съществува ли жилищна криза сред видовете ще разберете, като се впуснете в планетарно пътешествие заедно с тях из страниците на „8".


Влак на тясно


От Иво Владимиров, „Българска история"

Без билет ще се насладим на разходка с единствената теснолинейка у нас днес, свързваща гарите Септември и Добринище. Мушеща се между красивите и стръмни гори на Рила и Пирин, подобната на детска играчка влакова композиция има дълга и интересна история.


Съкровището на „Черния принц"


Продължаваме темата от предишния брой на Списание 8 с разказ за един британски кораб, потънал край нашите брегове. Неговото мистериозно златно съкровище привлича вниманието на няколко държави и любопитството на водолазите археолози, а тайните, свързани с фрегата „Принц", и до днес остават неразкрити.


Приказки за Юнаци и злодеи: ???


От Калин Ненов

Какво да изберем: работата или времето с любимия човек? А когато тя не е просто професия, а мисия, свързана със съдбата на човечеството? Любовта или Задругата – такъв е въпросът във фантастичния разказ за Юан и Рея. История за едно чудовище, нежност и избора между мисията и интимния свят.