Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2009 г.

Списание 8, брой 2/2009 г.

Карл Крафт предсказва атентат срещу фюрера

Разкрива възхода на райха, но и неговия рязък крах. Умира в Бухенвалд 

На 2 ноември 1939 г. Карл Ернст Крафт изпраща писмо до своя познат д-р Фесел, който е на служба в Гестапо. С него той споделя своите опасения, че поради лоша подредба на звездите животът на Хитлер ще се намира в огромна опасност в дните между 7 и 10 ноември.

В навечерието на 8 ноември 1939 г. Хитлер изнася реч в мюнхенското бирхале.

12 мин. след като напуска залата, в заведението експлодира бомба, която убива 20 души.

 

Мадарски конник в Афганистан

От Мария Георгиева

Какво кара екип от квалифицирани специалисти в различни области да поеме към далечните и опасни земи на Афганистан; да претърси надлъж и нашир Таджикистан и Узбекистан? Факт е, че наложените хипотези се пропукват. „Така например вече не можем със същата категоричност да твърдим, че българите са хуни – монголоидността не им е присъща; не би следвало да ги сродяваме и с тюрките, последните се появяват едва през IV в. сл. Хр." – обяснява доц. Иво Панов.

 

Кристалните черепи – компютри от миналото, спасители на бъдещето

Те са древни, изящно изработени и в такова противоречие с принципите на съвременната наука, че практически не би трябвало да съществуват.

 

Любовното ложе на Слънцето и Земята

От Мария Бончева

Днес може да звучи леко налудничаво, но това свещенодействие е почитано ежегодно в продължение на 2500 години, от края на бронзовата епоха до покръстването.


България от Космоса: сеч, пожари, бетон… и надежда

От Петър Кънев

Има очи, които разрушителите на природата не могат да затворят с банкноти. Веселата надпревара на родните бизнесмени кой повече ще забогатее за сметка на горите и другите естествени ресурси се следи буквално от небесата - от безстрастните камери на най-модерни спътници.


17300 едри боклука хвърчат над главите ни

През ноември 2008 г. астронавтката Хайдемари Стефанишин-Пайпър изпусна чантата си с инструменти, докато работеше по външната конструкция на Международната космическа станция. Неволният 15-кг спътник породи вестникарски заглавия като „Жена изгуби чантата си в Космоса". Но покрай шегите трябва да се отбележи, че чантата представляваше реална заплаха за станцията.

 

Лазерен лъч съживява стари спътници

От Д-р Милен Замфиров, ИКИ-БАН

Един от начините за намаляване на космическия боклук е да се

удължава животът на вече изстреляните спътници. Сред най-

евтините варианти е захранването на деградиращите им

електрически системи с лазерен „обстрел" от Земята. НАСА

отдавна работи по проблема, а наши специалисти участват в тези

изследвания, като оценяват експериментално ефективността на

лазерното облъчване на силициеви фотоелементи.


Валя Балканска:

Записът, който лети в Космоса, е направен на поляна

От Мария Бончева 

- Г-жо Балканска, как един глас полита в Космоса?

- Бог или ти е дал дарба, или не ти е.

- Имате ли любима песен?

- Обичам всички български песни, но една е на върха – Делю.


Защо ни сърби без причина

Сърбежът е нещо страшно. И не на последно място, защото е сред най-тайнствените усещания, които учените едва напоследък започват да разгадават.

Има доста болежки, които не са свързани с кожата, но причиняват сърбеж. Сред тях са недостигът на желязо, чернодробните заболявания. Ако пък външната част на дланта ви сърби на слънце, най-вероятно сте прищипали нерв на врата си

 

Как станах чирак на шаман в Перу

От Мария Бончева

В прикритието на нощта, сред тропическата растителност шаманът раздава гъста напитка на присъстващите. След няколко минути всички, дошли да търсят лек, ще попаднат под въздействието на отварата „аяхуаска". Тя ще поведе участниците към дълбините на съзнанието и отвъд. Помощник на индианеца в Перу е 26-годишната българка Мила Банкова.

 

Вдигат музей на пророк безсребърник

Дядо Влайчо казвал кой ще се върне от фронта, лекувал, помагал. И го пратили в Белене.

„Още като бил малък, много често, когато играел на улицата с другарчетата си, го нападали някакви духове на рошави, нечисти деца. Той се разревавал и отивал при майка си. Щом го прегърнела, всичко изчезвало и се успокоявал"

 

Когато солта беше по-скъпа от златото

От Нина Станева

През средния и късния халколит (втората половина от петото хилядолетие пр. Хр.) в тези ями се произвежда сол по технология и в количества, които днес бихме определили като индустриални.

 

10 дни на жито пречистват тяло и дух

Д-р Светла Балтова

Февруари дойде, време е за житна диета. Това е отлична система за пречистване и обновяване на организма след зимата. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци.


Монетите на БНБ: най-доходната и сигурна инвестиция

През 2002 г. БНБ издаде първата си цветна монета „Сурвакари". Нищо фрапиращо, дори монетата е медно-никелова. Номиналът й е 5 лева, но тиражът - 5000 броя.

БНБ продаде на касите си „Сурвакарите" за 7 лева. Днес струват по 250 лева, а много колекционери са готови да платят дори 300 лева и нагоре. Поскъпването

е уникално – 40 пъти.


Георги Караманев:

Летящо дете донесе „Космос" в сън на Стефан Дичев

- Г-н Караманев, как се свързаха вашата съдба и тази на сп. „Космос"?

- В системата на комсомола аз отговарях за културно-просветната дейност.

За различните младежки групи имахме различни издания – например „Родна реч, където израсна Тончо Жечев, авторът на „Българският Великден". Стефан Дичев, основателят на сп. „Космос" беше главен редактор на вестничето за пионерите турчета.


Мостът на трола

Тери Пратчет

Той сле­зе на мра­зо­ви­тия кал­дъ­ръм и дъх­на на пръс­ти­те си. Пос­ле из­ва­ди от кон­с­ки­те ди­са­ги меч с острие ка­то зле под­дър­жан три­он и за­поч­на вя­ло да ръч­ка въз­ду­ха.

– Още ми иде от­ръ­ки, брей – зак­лю­чи той. Пот­ре­пе­ра и се об­лег­на на ед­но дър­во. – Прок­ле­ти­ят меч с все­ки из­ми­нал ден все по­ве­че те­жи, къл­на се.