Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2011 г.

Списание 8, брой 2/2011 г.

Кибермедитация

От гл.ас. Стоян Везенков и Теодора Зарева

Компютърни игри без мишка и клавиатура. Целта им не е да забавляват или да убиват времето, а да лекуват и да развиват мозъка. Представяме ви западния вариант на медитацията – неврофийдбек. Човек застава срещу компютърния монитор, с който го свързват само кабелите за ЕЕГ, поставени на главата му. Всяка промяна в работата на мозъка се отчита и по този начин контролирате събитията на монитора. Резултатите са изумителни – успешно се лекуват депресии, хиперактивност и дефицит на вниманието, зависимости, заекване.

Помага при епилепсия и аутизъм. Вижте как сами, само с помощта на игра, можете да развиете мозъка си. Това не е някаква научна фантастика или лабораторни опити на учените, а все по-честа практика, която се прилага вече на много места и у нас.

 

С дъх на хемоглобин

От Георги Караманев

Вампирите са едни от най-разпознаваемите образи в западната култура. Откакто в самия край на ХІХ век Брам Стокър създава знаменития си роман "Дракула" истерията по кръвопийците се разразява, за да не спре и до днес. Какво създава романтичния ореол на чудовищата? Има ли медицината обяснения за това от къде е започнало всичко? Съществуват ли наистина вампири? Можете да намерите отговори на тези въпроси, а също и бонус – научете как предците ни са си представяли вампирите. Наричани лепири, джанголо, чудовищата от българския фолклор 40 дни са само сенки, преди да преминат към следващото ниво. Чували ли сте за професията "вампирджия"? Ако не – имате идеален шанс да видите с какво се занимава и как се учи той от новия брой на Списание 8.

 

Енергия на бъдещето

От Асен Ненов

Водораслите крият неподозирани перспективи в търсенето на енергийния източник на бъдещето. За отглеждането им не са нужни сериозни ресурси, нито пък се използва плодородна земя, както при останалите култури за производство на биогорива. Нещо повече, създаването на 1 килограма водораслова маса "изсмуква" от въздуха 1,83 кг въглероден диоксид. Страната ни има сериозни традиции в това отношение, като още през 50-те години са правени първите експерименти с водните растения.

 

Чер оман срещу черната болест

От Светлин Петров

Баба Цвета от село Каменар се обръща към билките, след като мъжът и се разболява тежко от гангрена. И след като прочита хиляди страници и опитва стотици варианти, успява да намери точната комбинация от билки, която спасява крака на съпруга й. Оттогава славата и се разнася от оздравял на болен и стотици хора търсят и намират спасение от диабетни усложнения и варикозни язви при билкарката. Специално за читателите на Списание 8 баба Цвета дава рецептите си срещу диабет, разширени вени и проблеми с кръвното налягане.

 

Пий една топла вода

От Георги Караманев

5500 литра минерална вода бликат всяка секунда в страната ни, което ни поставя в челото на международните класации. Някои от най-големите ни градове, включително и София, са създадени именно край лековити извори. Научете как сами да превърнете минералната вода в лекарство – да изберете точната марка, доза и как водата е най-полезна в зависимост от здравните проблеми и възрастта.

 

Парченца от пъзела на историята

От Даниела Георгиева

Музеят на мозайките в Девня крие неподозирана красота, която ни връща хилядолетия назад. Създаден право върху древна римска вила, музеят крие изключително изображение на Горгона Медуза и още много впечатляващи картини. Може би днес нямаше да можем да ги видим, ако преди десетилетия един археолог не беше спрял със сила багериста, който понечил да ги унищожи, за да започне на мястото им строеж на банка. Върнете се назад във двремето с помощта на най-мощното оръжие за комуникация между хората - изкуството.

 

Глухите камъни

От Евгени Димитров и проф. Валерия Фол

Светилището Глухите камъни край Ивайловград крие много тайни, които очакват да бъдат открити с помощта на скритото знание. Над 200 скални ниши, древен град, светилище, пещера утроба, средновековна църква и манастир. Това е само част от менюто в уникалния комплекс, където ни заведе експедицията "Преоткрий България".

 

Випасана

От Мария Ацева

Традиционната медитация випасана за мнозина изглежда твърде аскетична. В продължение на 10 дни трябва да се отделиш от света и да прекарваш много часове в спокойствие. Но, оказва се, че може да прави истински чудеса. Затова и не е случайно, че практиката става все по-популярна по цял свят, като едно от малко познатите и приложения е да помага на... десетки хиляди затворници.