Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2012 г.

Списание 8, брой 2/2012 г.

Земя на писмености

Тема на броя

От Пламен Петков и Георги Караманев

Три азбуки са създадени тук, където днес е България. Популярен факт е, че по нашите земи св. Климент Охридски преработва сложната глаголица, за да я превърне в кирилицата, която днес ползват 240 милиона души по цял свят. По-малко познато е, че готската писменост и немската литература като цяло се раждат... на 18 км от Велико Търново, до днешното село Никюп. А ако един ден бъде открита и митичната „Библия бесика", може би тя ще ни разкрие още много за нашите предци - траките. Надали мнозина у нас подозират, че именно тук е открита и най-древната човешка писменост – признават го специалисти от цял свят. За всичко това – четете само във февруарския брой на Списание 8.

 

Лицето като огледало

От д-р Светослав Славчев

Хората отдавна са забелязали, че по чертите може да бъде разбрано много за характера на човека. Дълго време науката физиогномика е смятана за сатанинска, преди да се възроди и да се превърне в помощник на криминалистиката. Д-р Светослав Славчев ще ни поведе през историята и ще завърши с полезни съвети за всеки как да познаем кой стои срещу нас.

 

От сърцето на планетата

От Мария Великова

Супервулканите под краката ни. Около 20 са чудовищата, които дебнат отдолу и един ден - утре или след хиляди години, ще избухнат. За да причинят нещо, което не познаваме до момента и няма нищо общо с обикновеното изригване - могат да унищожат живота на цял континент, а на планетата да настъпи вулканична зима.

 

Защо крият за тях

От Александър Миланов

Многобройни са свидетелствата за това, че същества от извънземен произход вече са посещавали Земята, а ние не сме готови да ги посрещнем. Примерите на специалиста по космическо право Александър Миланов са повече от показателни. Заедно с още един щрих - за мумиите на същества, очевидно не със земен произход, открити наскоро в Перу.

 

Родени от огън

От Дони Калчева

Природата на архипелага Галапагос е като че ли взета от рая. А многобройните животни, които не могат да бъдат видени другаде, буквално ви отвеждат в свят, различен от нашия. Неслучайно именно това е мястото, вдъхновило Дарвин да създаде еволюционната си теория. Гигантските костенурки, разнообразните птици и дори пингвините, толкова близо до екватора, ви представяме с уникалните снимки и увлекателния пътепис на Дони Калчева.

 

Свещеният цолкин

От Мария Бончева

След като в първия за 2012-а брой на Списание 8 ви представихме най-общо свещения календар на маите цолкин, сега е ред на по-практичната част. Какво послание и значение крие в себе си всеки един ден, можете да прочетете във втората част на материала. И нещо повече – да си направите своеобразен хороскоп според деня на раждане.

 

На края на пътя

От Георги Караманев

Тешово има съдбата и на много други български села – на края на забравена пътека, по извитите му калдръмени улички днес могат да се срещнат малцина, при това все възрастни хора. Красива и внушителна църква и загадъчна средновековна кула са местните забележителности, но ако човек отвори сърцето си за Тешово, тук го очаква много повече. Направете го и вие с февруарския брой на Списание 8.

 

Тежко, тежко! Вино дайте!

От Георги Караманев

Кое ли е най-древното описано лекарство? Виното – тезата е на учени от Оксфорд. Че аленият еликсир е идеалната профилактика срещу сърдечносъдови проблеми, знаят мнозина. Но това далеч не е единствената му здравна полза. Доказано е, че една чаша дневно се отразява добре дори на интелигентността, увеличава шанса за зачеване и подклажда сексуалното желание. Останалите ползи и как сами да превърнете виното в лекарство – четете в новия брой на Списание 8.

 

Тялото говори

Понякога собственият ни организъм ни изпраща ясни и отчетливи сигнали какво иска да получи от нас, а ние просто не можем да го чуем. Ако ни се яде сладко, пържено, солено - това значи, че ни липсват определени вещества. Кои са те и как да си ги набавим с помощта на здравословните храни, можете да видите в удобната таблица от февруарския брой на Списание 8.

 

Невиждан театър

От Борис Зафиров

За първи път в света незрящи актьори водят марионетки. При това го правят на толкова високо ниво, че им завиждат дори професионалистите. Театралните представления на трупата пък създават наистина магическа атмосфера, в която ще ви потопи и материалът на Списание 8 за незрящите актьори.

 

Жената рицар

От Жени Костадинова

Теодора Захариева неотдавна си отиде от този свят, но ни завеща изключителната си борбеност. С емоционалния си текст Жени Костадинова се сбогува с жената рицар, която неуморно воюваше за пациентските права, а с това – и за един по-добър свят.