Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2013 г.

Списание 8, брой 2/2013 г.

Тема на броя
От д-р Светослав Славчев
Много активен, деен човек, който е предан на работата си и изпитва удоволствие от нея. Действията му са много премерени, взети след бърз, но точен анализ. В същността си е по-скоро самотен в чувствата.
Това е част от характеристиките, които издава дланта на днешния ни премиер Бойко Борисов. Анализът, направен в традициите на хиромантията, е част от водещата тема във февруарския брой на Списание 8. Негов автор е известният журналист д-р Светослав Славчев, който „разчита" още какво е изписано на дланите на трима президенти: Барак Обама, Владимир Путин и Росен Плевнелиев. 
На пръв поглед странно сходство се вижда в линиите на „силните" хора в САЩ и Русия. Очаква ги премеждие в срок, не по-дълъг от две години. Ще трябва да се вземат решения в сложна обстановка, да се преценява действия при опасни ситуации. Какво още издават линиите на политиците, можете да научите само от Списание 8. Този анализ е част от сериозната разработка на д-р Славчев за изписаното на ръцете ни. Според медицината още с ръкуването трябва да започне поставянето на една диагноза, защото ръката издава безброй неща за нас. Какво ли още казват историята и науката по темата?

Простено да ти е!
От Ганета Сагова, д-р Вихра Баева и Ивайло Харалампиев
Бил и Пола се срещат в затвора – и тази среща е впечатляваща, защото Пола десетилетие по-рано е убила по особено жесток начин бабата на Бил. Днес той е сред хората, които полагат сериозни усилия в световната битка срещу смъртното наказание и се съгласи да представи възгледите си специално за Списание 8.
Прошката е нещо типично и за нашите ширини – достатъчно е да си припомним наближаващия празник Заговезни, а подобни традиции има и при мюсюлманите. 
Темата завършваме по впечатляващ начин с личната история на инж. Тодор Тодоров, който с помощта на осъзнатата прошка побеждава множествената склероза.
Има ли непростими неща и защо си струва да прощаваме? 

Говорещото гърне
От Нина Станева
Хирургия на 6500 години. Най-старият вариант на градоустройство в Европа. Това са само част от нещата, на които се натъкват археолозите при пазарджишкото село Юнаците. И още един важен щрих – нова информация за първата писменост, появила се и по нашите земи.

Вечната любов
От доц. Александър Илиев
Вечната любов наистина съществува! Не вярвате ли? Доц. Александър Илиев ще ви разкаже три истории, които могат да убедят и най-големия скептик. Един текст, който със сигурност ще върне романтичното ви настроение, дори и напоследък да сте го изгубили...

Видях паладиевата гъба!
От Георги Караманев
След като публикувахме материала за проф. Стефан Найденов, превърнал водата в гориво, заваляха писма и мнения. Едни го обвиняват в мошеничество, други го смятат за гений – представяме ви още истории за изобретателя, разказани от учени и негови познати.

От Николай Теллалов
Принципите на почти всички технологии и изобретения вече ги има – измислила ги е природата. Достатъчно е да се вглеждаме в нейните примери, за да създадем следващата технологична революция. Известният писател-фантаст Николай Теллалов представя много от технологиите, които вече сме копирали от света около нас и посочва какви са посоките, в които има логика да тръгнем.

Нана Гьобел: На училище без оценки!
От Мария Бончева
Нана Гьобел е повече от значима личност в историята на световното Валдорфско образование. Наскоро тя бе у нас за откриването на първото подобно училище в България. И, разбира се, нямаше как да не я помолим да ни разкаже още за възможностите, които дава тази система и за недостатъците на днешното образование.

Върховно
Мая Къркаличева снима планините едва от няколко години, но вече е уловила в обектива си красотата на почти всички значими български върхове. Можете да видите някои от най-добрите й снимки във февруарския брой на Списание 8.

Царски покой
От Георги Караманев
Дворецът „Царска Бистрица" бе поредният победител в кампанията ни „По нови пътеки с Opel" и Списание 8. И за да ни го представи най-добре се обърнахме не към кого да е, а към собственика му – Симеон Сакскобургготски. Той ни разказа повече от поучителни истории, колкото да се замислим, че и царете всъщност са хора като нас...

Летящата шейна
От Радост Господинова
Еърборд – това е името на поредната зимна мания. Става дума за шейна, с която ентусиастите се спускат по склона с главата надолу със скорост над 100 км/ч! Затягайте каските и да потегляме!

Сладкият лечител
От Катерина Борисова
Редовните читатели на Списание 8 вече познават билката стевия – природния подсладител. Този път ви разказваме са здравословните ползи от нея, гарнирани с впечатленията на трима българи за това как сладката билка им е помогнала.

На кръстопът
От доц. Иля Прокопов
В археологическите останки от тържището край град Кочериново виждаме по своеобразен начин първообраза на днешна обединена Европа. Монетите, открити там, ни показват различните етапи от живота на мястото, приютявало цели 2300 години търговията в региона.