Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2014 г.

Списание 8, брой 2/2014 г.

Тайните НЛО архиви 
Тема на броя 
От Женя Милчева 
Дали неидентифицираните летящи обекти не са кораби на извънземни? Този въпрос съвсем сериозно е бил проучван от американските тайни служби между  40-те и 70-те години на ХХ век. Доказателства не са открити, но въпросът е оставен отворен за бъдещи проучвания. Над 50 000 секретни документа на Пентагона, ФБР и ЦРУ са разсекретени по закона за свобода на информацията. Списание 8 се запозна с някои от тях – свидетелства на очевидци, доклади на правителствени програми и научни анализи на специално сформирани екипи. Данните в тях убеждават властите в САЩ, че явлението НЛО е действително, а не зрителна илюзия или фантазия на болни мозъци. Но за близо 30% от случаите не е открито обяснение. 

По следите на изтичащото време 
От доц. Васил Умленски 
Времето може да променя своята плътност, а в пространството тя се различава. Теорията на проф. Николай Козирев се доказва с разнообразни експерименти. Макар че като че ли днешната физика я е забравила, може би е време да погледнем на нея с нови очи – дали един ден ще можем да превръщаме времето в енергия? 

Любена от змей
От доц. Вихра Баева 
В село Пирин змейовете излизат от легендите и стават част от ежедневието на хората. Когато има буря, хората все още чуват змейски гласове. Разказват, че са виждали с очите си последната любена от змей мома, живяла в селото допреди двайсетина години, а къщата й и днес може да види всеки. 

Звездите на любовта 
От Иглика Пеева 
Защо някои двойки не губят никога любовта, а при други е така крехка? Защо някои са като една душа, а други не спират да се препират? Поне част от отговорите може да даде астрологията. Иглика Пеева ви показва как да потеглите в дебрите на партньорските хороскопи. 

Лицата на бога 
От Женя Милчева 
От 7000 г. един връх край гоцеделчевското село Долно Дряново е свещено място за хората. Местните българи мюсюлмани и днес продължават да извършват ритуали там, където предците им траки са имали голямо светилище. Разказ за една спираща дъха и предизвикваща въображението разходка сред галерия от каменни образи, за истинската любов към един огромен омагьосващ комплекс, който заслужава да стане по-популярен. 

Стъпки в камъка 
От Георги Караманев 
Край Стара Загора Богородица слязла на земята, за да покаже на римски воини пътя към християнството, а стъпката й се отпечатала в камъка. Днес там един свещеник връща в пътя на доброто други заблудени души – отец Йордан подава ръка на затворници. А парк „Аязмото" е пример за това, че дори една градина може да има драматична история. И да „подари" емблема – ароматните  дървета, заради които наричаме Стара Загора град на липите. 

Майка на 4000 българчета 
От Георги Караманев 
Вдъхновяващата история на Радина Велчева, която, докато води своята лична битка за дете, успява да промени и обществото. Благодарение на нея и съмишлениците й държавата създаде фонд инвитро и започна да поема разходите на бъдещите родители. Така на бял свят се появиха повече от 4000 новородени българчета. 

Когато ти ще си далече от мен 
От д-р Димитър Тенчев 
Как да прекъснем нежеланите връзки в живота си и да започнем на чисто – подаряваме ви един сеанс с психотерапевта д-р Димитър Тенчев. Фундаменталната промяна да възстановим изгубената връзка със самите себе си, може да ни освободи от тираничните, паразитните и празните взаимоотношения. 

Благородникът 
От Галина Герасимова 
Настъпи годината на Коня според китайския календар. Какво ще ни донесе? Трябва да се пренастроим за много повече динамика, енергия, промени, търсения, но и очакван баланс. И още: кои са предизвикателствата и шансовете за родените под този знак. 

Между водата и небето 
От Емил Данаилов 
Разказ за едно емоционално пътуване из езерото Инле в Мианмар, където рибарите гребат с краката си. За воден свят, в който лодките се провират покрай и под къщите, храмовете сякаш се носят във въздуха, а мъжете доброволно стават отшелници в манастир поне 2 пъти в живота си. 

Волната Белла 
Младата художничка Белла Волен се потапя в изкуството като в медитация и превръща човешките тела в живописни платна. Надзърнете в нейния свят на търсения – на нови форми на изразяване, естетика и трансформация чрез бодипейнтинг и на визуални експерименти, при които създава и собствена техника – paintloon. 

Солите на д-р Шуслер 
От Мария Георгиева 
Ако на клетките ни липсват минерални соли или балансът им е нарушен, няма как да сме здрави. Подхраним ли ги обаче с нужната сол, поднесена в подходяща форма, организмът се лекува. Кои са 12-те вещества, помагащи да сме в добра форма и как бързо да преборим дори упорития грип? Какво е важно да знаем за шуслеровите соли, превърнали се в истински бум през последните години. 

Д-р Менгеле и седемте джуджета 
От Мария Бончева 
Трансилванско семейство от малки хора – талантливи музиканти и шоумени, преминава през ада на концлагерите. Освен ниския ръст там ги отвежда още един „грях" – еврейският произход. Но седмината Овиц оцеляват и продължават да радват хората. Разказ за проклятието и късмета да си различен, за силата на духа в най-тежките моменти от живота.