Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2015 г.

Списание 8, брой 2/2015 г.

Легендата Димков 
Тема на броя 
От Дани Динева 
Петър Димков – името на билколечителя е познато на всеки българин. А в историята и делото му има още безкрайно интересни неща, които си струва да научим. Те са водещата тема, подробно представена в новия брой на Списание 8. 
За живот като неговия не стига и роман. Той е герой от войните, пръв в боя. Раняван 8 пъти, 3 от които почти смъртоносно. Награждаван с най-големите военни отличия за храброст. Той е човекът, спасил родния дом на Левски от събаряне, парка „Аязмото" в Стара Загора от суша. В Бургас помага на тракийските бежанци. По негова инициатива в Свищов се прокарва водопровод, а във Варна се строят десетки паметници... Откъдето мине, оставя искряща диря. 
Той е баща на българската фитотерапия, ирисодиагностика, холистична медицина. Груба сметка показва, че повече от 100 000 души са получили помощ от него през годините. Няма българин, който да не знае името му, рецептите му се приготвят и до днес. Тритомната енциклопедия „Българска народна медицина" излиза 5 пъти, на огромен успех се радват и другите му книги.
Успешен военен, строител, изследовател – енциклопедист, лечител, спасил безброй хора, и преди всичко: добър човек. Представяме Петър Димков през погледа на архивите, на роднините и пациентите му. На житейското му верую, възгледите му за народната медицина, на някои от изпитаните му рецепти. И не на последно място – с думите от собствения му завет, даден месеци преди края на изпълнения му със смисъл почти вековен житейски път. 


А, ура! 
От Катерина Борисова 
Може ли след благотворна цветотерапия аурата на човека да заискри? Как ли ще ѝ се отрази чаша алкохол в приятна компания или сериозна умора? Решихме да проверим как се променя излъчването на тялото ни след някои от нещата, които му причиняваме всеки ден в прелюбопитен експеримент. В продължение на 10 дни с помощта на специалистите от център „Мандала" и модерната им техника проследявахме измененията след разнообразни влияния. 
Вижте сами какви цветове прие аурата под благотворното въздействие на цветотерапия, след силна физическа умора, цигари, алкохол и недоспиване. Изводите със сигурност ще са интересни за всекиго... 


Открий душата близнак

 
От Джорджия Николова 
След бума от читателски интерес, който предизвика интервюто със Слънчевото момиче Джорджия Николова в последните ни броеве за 2014-а, решихме да ѝ дадем думата, за да говори по теми, които винаги вълнуват човешкото въображение. Да отговаря на читателски въпроси в собствена рубрика, която започва с една наистина универсална тема. 
Какво мисли тя за сродните души, как да открием своя духовен близнак? Джорджия  систематизирано представя 7-те основни фази, през които преминават при срещата си душите близнаци, дава съвет кои са признаците, по които недвусмислено може да познаете, че сте срещнали своята, и кои са 7-те стъпки към сближаване с душата близнак. 


НЛО пада до Милано? 
От Женя Милчева 
Неидентифициран летящ обект прекъсва футболен мач във Флоренция, твърди научният секретар на Италианската уфологична асоциация Роберто Пиноти. Пак според него 14 години преди  инцидента „Розуел" мистериозен метален диск катастрофира край Милано, но самият Мусолини заповядва да се потули информацията за случая и затова и до днес той не е особено популярен. Пиноти представя богатата история на многобройните необясними произшествия, свързани с НЛО на Ботуша, и дава мнението си на социолог за последиците от евентуален контакт с извънземен разум. 


Проф. Люк Монтание: Водата има пластична памет, помни и забравя 
От Женя Милчева 
Откривателят на вируса на СПИН и нобелов лауреат проф. Люк Монтание през последните години изследва влиянието на ДНК върху структурата на водата. Така търси отговор и на въпроси, които го вълнуват като вирусолог. В интервю за Списание 8 световният учен разказва и за другите си новаторски изследвания, например свързаните с причините за аутизма. Професорът дава мнението си и за хомеопатията, как да се ограничи епидемията от ебола и какви са реалните ползи и рискове от ваксините. 


Индивиди 
От Георги Караманев 
Усмихнатият индиец с чаша джинджифилов чай в ръка е седнал в уютно столично йогастудио, за да ни разкаже на своя мелодичен български поучителната история на живота си. Пракаш Чандра срещу случайно жената на живота си в ашрам в Хималаите и любовта го кара да се изправи пред предизвикателствата на неразбирането и го води в София, където живее вече повече от десетилетие. Модерната история за Ромео и Жулиета, но с щастлива развръзка дава и много поводи за размисъл за толерантността, общуването между различните етноси и култури, взаимното разбиране. 


Галин Стоев: Еволюцията ни минава през общо бъдеще

 
От Ива Тодорова и Георги Караманев 
Театралният режисьор Галин Стоев от години работи в Париж, в някои от най-реномираните театри. Преди броени дни той се завърна от френската столица, привлякла погледите на света след терористичния акт в редакцията на списанието „Шарли ебдо". Потърсихме гледната му точка като творец към случилото се в Париж, към случващото се по света, към предизвикателствата, пред които се оказва изправена Западната цивилизация. И, разбира се, към изкуството, театъра и всичко, което те могат да дадат на модерния човек и обществото. 


Лаз в небето 
От Иво Владимиров, „Българска история" 
Проф. Цветан Лазаров събира в житейския си път цялата история на българското самолетостроене. Благодарение на него в дълъг период страната ни успява да е конкурентоспособна на водещите школи в авиацията. Историята на малко познатия, но значим българин, е част от поредицата, подготвена съвместно от Списание 8 и „Българска история". 


Самотни кафяви джуджета 
От Георги Караманев 
Кафявите джуджета са далечни обекти, интересни за астрономите с това, че по различни характеристики приличат едновременно и на звезди, и на планети. Проф. Станимир Мечев, който работи в Канада, е първият астроном, показал как изглежда климатът на малките студени далечни джуджета. Интересните неща, които той открива, могат да бъдат полезни на човечеството при търсенето и опознаването на други планети, подобни на Земята. 


Козата на мира 
От Галина Герасимова 
След броени дни започва новата година по китайския календар. Какво ще донесе Козата по време на своето царстване, какви тенденции обещава тя в световната политика, а и в личните ни отношения и кои за знаменитите личности, родени под знака ѝ ни разказва астроложката Галина Герасимова. 


Пътувани сънища 
От Димитрина Проданова 
Тибет е сън, мечта и дори съдба на психоложката Димитрина Проданова. И когато нейният спътник - архитектът и фотограф Данчо Русчев, ѝ подарява мечтаната екскурзия, от общите им „пътувани сънища" във Високата земя се ражда едноименната им книга, част от есенцията на която предаваме на страниците на Списание 8 с емоционалните размисли на Димитрина и прекрасните снимки на Данчо. 


Дяволски красив 
От Емил Данаилов 
Дяволският мост над река Арда в Родопите се извисява вече 500 години. Каменната старина впечатлява със здравината и изяществото си, а многобройни легенди търсят отговора на въпроса как красивият мост е заслужил страховитото си име. Можете сами да потърсите вашата собствена версия по въпроса... По вашите пътеки Отново потегляме на път с новите и модерни модели на Opel. Припомняме ви  кои места вече представихме благодарение на вашите предложения. И отново се обръщаме към вас с молба да ни помогнете - като ни посочите онези цели, с които да продължим тематичните си пътувания под надслова „Накъде в неделя?". През февруари избираме любимата дестинация за винен туризъм. 


Растителна защита 
От д-р Цветан Балкански и д-р Милен Христов 
Ресвератролът е вещество, което се съдържа в гроздето, особено в сортовете, запазили дивото в себе си. Лекарите с дългогодишен опит представят многобройните ползи, които носи за човешкото здраве веществото, и невероятния му потенциал в битката срещу тежки болести като рака. 


Карл Досън: Сърцето пази спомените 

От Мартина Генкова-Иванова 
Създателят на метода „Пренареждане на Матрицата", който допълва заложеното от Техниката за емоционална свобода, наскоро бе в София по покана на БАРЕП. Използвахме случая, за да го помолим да ни разкаже за богатия си опит в приложението на метода, впечатляващите случаи от практиката му, многобройните посоки, в които създадената от него система помага да преодолеем тежки проблеми, заложени в миналото.