Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2016 г.

Списание 8, брой 2/2016 г.

Новият брой вече е на пазара! Извиняваме се за забавянето, постарали сме се чакането да си е струвало. За първи път броят ви очаква не само с интересни материали, а и с двойна корица..., която буквално обръща перспективата към водещата тема!


Цигански живот: да обърнем посоката


Тема на броя
От Георги Караманев
Минаваме покрай тях всеки ден, без да ги виждаме. „Циганска работа" – бързаме да кажем, когато нещо не ни хареса. Мисленето ни по отношение на ромското малцинство е пропито със стереотипи, при това предимно негативни. Обречени сме обаче да търсим бъдещето си заедно и затова е важно да се познаваме. Дошло е време да насочим погледа си към циганите.
Във водещата тема от февруарския брой на Списание 8 ще опитаме именно да обърнем посоката: буквално и преносно. Тематично „завъртаме" настрани корицата и темата на броя в търсенето на един различен поглед към циганите.
Вярно ли е, че един ден те ще завладеят България? Истина ли е, че са рядкост успелите роми? Могат ли да бъдат асимилирани? Предопределено ли е от етносните им характеристики да са ниско образовани, отхвърлени от обществото, нечисти? Краткият отговор на всички тези въпроси, поне за нас, е „Не!", а по-подробно ще го обосновем на страниците в новия брой на Списание 8. 
Отворете сърцето си за историята на циганите, за невероятната им култура, за колоритните образи, каквито само този етнос създава. Нека го срещнем в целия му пъстър, разточителен и натурален блясък. Ще се разходим из гетата, където властва безнадеждността, ще ви покажем примери за успешна интеграция, ще проследим историята на този народ, пръснат из Европа, навсякъде недолюбван и гледан с подозрение. От „Циганския Холивуд" в Кюстендил ще се запътим на пъстра веселба в „Циганския Кеймбридж" на брега на Дунава. Ще ви представим някои от знаменитите личности – от ранга на Чарли Чаплин, в чиито вени тече циганска кръв.
Ще опознаем традициите им, ще ви разкажем какво е типично за ромите по наши земи. Ще потърсим онова, което ни разделя, и това, което ни свързва, защото циганите са много повече от просто негативните клишета...


Животът е карнавал

През февруари, в епицентъра на сивотата на зимата, хората от безброй места по света търсят енергия, настроение и разнообразяване на действителността в пищни, шарени карнавали. Фотографът и оператор Красимир Андонов обикаля света, за да улавя в обектива си изразителните лица на тези уникални събития. И се радва да зареди и нас с поне частица от пъстрия им колорит. Отиваме на карнавал – от българската Сурва, през екзотичната Малта до класическата Венеция!


Дуел: Вредят ли микровълновите?

Микровълновите печки са вредни, храната в тях губи полезните си свойства. Този възглед през последните години е особено разпространен и кара мнозина да се лишават от удобството на тези фурни. Каква е истината за опасностите? Представяме ви коренно различните гледни точки на холистичната лекарка д-р Мария Папазова и инженера доц. Пенчо Пенчев. Зададохме им 12 еднакви въпроса, в отговорите на които те представят аргументите си за и против микровълновите. Гарнираме темата с един експеримент, направен в редакцията на Списание 8 – как влияе върху развитието на кълнове водата, претопляна в микровълнова (още – вижте тук).


Зор Алеф: Караме тежък пубертет

От Ганета Сагова
Известният духовен учител и писател започва да помага на хората още ненавършил 14 г. В специалното си интервю за „8" Зор Алеф говори за словото като лечител, за това какво значи да помагаш на хората, за гнойната рана „Ислямска държава", който събира много от световните проблеми и така ни улеснява да ги победим. За това как лечителят трябва да се справя с неасимилирането на болката и защо в думите на учителя Йода също можем да открием следите от древна мъдрост.


За ромите с любов

От Джорджия Николова
Слънчевото момиче Джорджия допълва с мъдрите си слова водещата тема от този брой – за циганите. Думите ѝ със сигурност ще ни накарат да се замислим за отношението си към различието, за това откъде минава пътят към разбирането и приемането, за вибрацията на любовта, която ни помага да осъзнаваме, че всички сме хора и се нуждаем от топлина и съпричастност.


„Термометър" улавя рак

От Георги Караманев
Български специалисти използват опита си от космическите проучвания през 80-те, за да предложат нов и много перспективен метод за ранна диагностика на рака на гърдата. С помощта на авангардна технология на принципа на регистрирането на микровълни тяхното изобретение долавя леката промяна на температурата вътре в тялото, която издава намиращия се в ранна фаза тумор. Представяме ви една оригинална идея, която съвсем буквално има потенциала да спасява животи.


Пафтите – магичната закрила

От Надя Тодорова
Пафтите са типичен и добре познат български „аксесоар", който крие зад себе си изключително дълбока символика. Именно в нея ще ни потопи в поредната си тематична публикация Надя Тодорова. Ще проследим и пътя на пафтите, които българска принцеса отнася чак до далечна Норвегия. А там днешните жени продължават да ги носят и днес като важен знак, казващ на света толкова много неща без думи...


Парижки полъх на промяна

От Антоанета Йотова
Ежегодната среща на върха за климата – този път в Париж, отмина и е време за анализ на постигнатото. По какъв път ще поеме светът в битката с глобалните климатични промени след 2020 г.? Какви са ангажиментите на България в тази посока? Кои са най-важните от 17-те политики, опазващи природата, с чиято помощ бихме могли да спестим десетки милиарди долари? Отговорите четете във февруарския брой на Списание 8.


Тай: ад или рай

От Атанас Куцев
Споменаването на Тайланд винаги предизвиква топли и красиви асоциации – на истински земен рай от безкрайни плажове, колоритна култура и разкрепостени нрави. Този път обаче ще погледнем от другата страна на тази дестинация – от политическите неуредици и протестите до нелицеприятния начин, по който властите се отнасят с едно интересно малцинство – народа карен.


Завинаги на върха

От Иво Владимиров, „Българска история"
През 1984-а Христо Проданов се отправя към върха на планетата. И макар че успява да изкачи Еверест, завинаги остава там, а и в хрониките, в списъка с постижения, които са национална гордост на българите. Роденият в Карлово алпинист е истинска легенда, за която има още много какво да научим.


2016: краят преди началото

От Иглика Пеева
Проверете какво е личното ви число през управляваната от сбора (2+0+1+6) 9 започнала година. Ще разберете какво ще ви донесе в личен и професионален план 2016-а, а и какво очаква всички ни, благодарение на подробната нумерологична прогноза на България, подготвена от познатата на читателите от поредица тематични публикации Иглика Пеева.


Игрите на Маймуната

От Галина Герасимова
Огнена Маймуна е знакът по източния календар, с който ни посреща 2016-а. Какво да очакваме от него ще разберем в традиционната ежегодна прогноза, подготвена от Галина Герасимова – нашия консултант по астрология. Съобразителна, пакостлива, хитра, но и добър съветник – такава е Маймуната, чието влияние всички ще усетим още през следващите месеци.


Шофьорът фалшификатор

От Костадин Христов
Виктор Баранов е самоукият гений на подправените пари на някогашния СССР. Още по-любопитна прави историята му фактът, че преди да бъде разкрит като фалшификатор, известно време той работи и като шофьор на... самия Михаил Горбачов. Историята на Баранов като на филм показва, че човешкият ум може да се справи с много тежки предизвикателства. След като по нелепа случайност шофьорът фалшификатор е заловен от властите, благодарение на уменията му съветските пари стават по-сигурно защитени.


Продупчен свят

От Тоник Алексиев
За „десерт" в този брой на Списание 8 ви предлагаме издържания в класическите традиции на научната фантастика разказ от Тоник Алексиев. Четивото за пътуване до далечна планета попадна в специалната селекция на конкурса на Списание 8 за фантастика „Вечност".