Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2017 г.

Списание 8, брой 2/2017 г.
Предсказанията на Петър Дънов 

Тема на броя
От Станислава Цветкова и Ганета Сагова
Преди 73 г. напусна този свят един голям миров учител – Петър Дънов. Година по-рано той предупреждава учениците си, че „големият брат ще се ожени". И си отива, ден преди милицията да почука на вратите, за да го арестува.  
По време на войните (Учителя живее по времето на 4) повтаря, че България трябва да пази неутралитет. Фердинанд не се вслушва в съветите му, а Дънов предрича абдикацията му. Когато разбира, че има заповед за депортацията на българските евреи, Учителя „вижда", че Борис III е в Кричим и праща царския съветник  Любомир Лулчев да го предупреди: „Дори и един български евреин ако бъде изпратен в концлагер от него, от династията му помен няма да остане!". Царят се връща в София и къса заповедта.
Петър Дънов разказва на учениците си за телевизора, за социалните мрежи, за пренаталното възпитание, за Ерата на Водолея, за силата на мисълта и закона на привличането... век преди тези неща да се развият. И това са само част от многобройните изключително прецизни прогнози, които Учителя прави. 
Във водещата тема от новия брой на Списание 8 ще представим една различна гледна точка към тази космополитна личност, която читателите добре познават. Ще надникнем в историята, в спомените на съвременниците и съмишлениците му, в разказите за безбройните проникновения, чрез които Учителя е умеел да предсказва бъдещето. И нещо повече: чрез това, което той вече ни е казал и се е сбъднало, ще потърсим и следващото: какво предстои да ни се случи според заветите на Петър Дънов.


Намери любовта без условия

От Джорджия Николова
Безусловната любов е онова висше чувство, за което всички мечтаем. Но как да я познаем? А как да се борим за нея и как да я съхраним? Отговорите на тези въпроси в месеца на любовта дава Слънчевото момиче Джорджия Николова. Очакваме и вашите въпроси към нея!


На учителя с любов

От Ганета Сагова
Часовете по добродетели ще станат част от съботно училище, което отваря врати съвсем скоро! Новината идва като резултат от 8-годишен труд на Любов Миронова, отдавнашен приятел на Списание 8 и радетел за образование, адекватно на новото време и неговите деца. В подробно интервю в новия брой Любов разказва как в един сън се е родила идеята за час по добродетели и как постепенно е формирала стройна учебна програма на основата на идеите на Сатия Сай Баба и актуалните изисквания, свързани с нуждите на българските деца.


Любовта на самурая

От Албена Иванова и Георги Караманев
Заредете се с романтично настроение, защото ви очаква една трогваща история за истинската любов. Японецът Ясабуро Хачия посреща есените на старостта със своята закъсняла, но дочакана половинка – рускинята Клавдия. Когато изведнъж се оказва, че в родината го очаква вече почти 50 години японската му съпруга Хисако, за която той дълго време мислил, че е напуснала този свят. Как се разплита възелът? Как развръзката олицетворява истинската любов, при това за трима души? Четете в невероятната история на страниците на новия брой на Списание 8!


Bigорексия

От Камелия Буюклиева
Анорексията и булимията, за щастие, през последните години поразяват по-малко хора, след като за тях се заговори масово. Дали обаче и прекалената грижа за доброто здраве и пълноценното хранене може да се превърне в мания и патология? Учените все по-често говорят за диагнозата бигорексия, при която човек се улисва в изграждането на съвършеното мускулесто тяло, забравяйки, че това не винаги е свързано с идеалите за здраве.


Душите на звездите

От Пламена Здравкова
Хората в светлината на прожекторите са като нас. И те страдат от психологически трудности, които обаче понякога им помагат да преборят предизвикателство и да се превърнат в знаменитости. Представяме ви историите на някои от най-известните личности, сблъсквали се с този тип проблеми – Джоан Роулинг, Уинстън Чърчил, Ърнест Хемингуей и Леонардо ди Каприо.
Ад от небето

От доц. Васил Умленски
Историята на митичните градове Содом и Гомор е позната на всеки благодарение на страховитото описание на божието наказание в Библията. Но дали наистина те са съществували? Що за природен катаклизъм може да е предизвикал унищожението им? Консултантът на Списание 8 по астрономия доц. Васил Умленски се заема с внимателен анализ на една нова хипотеза – че Содом и Гомор са били унищожени от астероид, паднал на Земята на 29 юни 3123 г. пр.Хр. 


Приложна змейология

От доц. Вихра Баева
Змейовете, змеиците, ламите и халите – тези близки роднини на познатите по целия свят дракони, са неизменна част от българския фолклор. Етноложката и консултант на Списание 8 доц. Вихра Баева ще ни разкаже накратко какво знаем за тези митични персонажи, вълнуващи въображението на предците ни, които продължават и днес да живеят в традициите. В допълнение ви представяме някои от автентичните записи, включени в излезлия наскоро фолклорен сборник „Змей, змеица, ламя и хала".


Вино с легенда

От Женя Милчева
Виното е магическа напитка, която не само ражда истории, но и се ражда от историите. Отправяме се към две бутикови винарни, перли на югозапада – „Меди Вали" и „Кьосев". Как се формира модерният поглед към гроздовия еликсир, какъв е дългият път към майсторството в създаването му и какви са историите зад тези две начинания, ще ви разкажем дни преди празника, когато символично ще отдадем дължимото на виното. 
Очакваме и следващите ви предложения в проекта „По нови пътеки с Opel". Разкажете ни тук легенда, свързана с любимо място, и му помогнете да стане по-популярно!


Баенето „работи" само с вяра

От Георги Караманев
След като в брой 8/2016 ви разказахме за баяческите ритуали  в селата край Карнобат, сега ви представяме естественото продължение на проекта на етнолозите в Странджа, Сакар и Централните Родопи. Специалистката гл.ас. Виолета Коцева представя интересните изводи на учените, разказва за невероятните случаи, на които са попаднали, обяснява какво е мястото на баяческите ритуали в съвремието и защо е важно да ги пазим и изследваме.


При възпаления и рак

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Маслото от тамян (наричано и масло от босвелия) е поредното бижу от природната съкровищница, което ни представят на страниците двете авторки. Благодарение на уникалния си състав това масло е способно да противодейства на много и най-различни възпаления в тялото, а през последните години учените преоткриват способностите му да е ефективно дори при онкологичните заболявания.Аюрведа връща баланса във всяка страна от живота

От Магдалена Александрова
Д-р Махеш Вилас Гарже е създателят на специалната система, която у нас се прилага единствено в Аюрведа Клиник Лъки Банско. В специално интервю за Списание 8 той разказва защо предлаганите там процедури се отличават от тези в почти всички аюрведа центрове в Европа. От интервюто ще научите кога древната индийска система може да помогне и за кого е най-полезна. Д-р Гарже представя 5-те основни групи процедури, които се прилагат в клиниката, и възможностите на всяка от тях.


Гуру за модел

От Ивайло Харалампиев, Мадрид
Йоги Камерън извървява пътя от подиумите на висшата мода до това да се превърне в известен учител по йога и аюрведа с богата практика по цял свят. Специално за Списание 8 той разказва интересната си и поучителна история и дава своите съвети защо в забързаното западно общество си заслужава да обърнем поглед към изтока и неговата мъдрост.


Страната без държава

От Елена Кьосева
„Земният кораб" е проект за автономни сгради, при строителството на които се използват само рециклирани материали. Основната идея е бъдещите им обитатели да са независими от доставчиците на вода, топлина и енергия. Неотдавна край немското селище Темпелхоф бе изграден първият подобен проект в Европа. Един от доброволците – Васил Вранчев, ни разказва за мащабното начинание, което може да отвори нов поглед към строителството, щадящо природата, и към универсалните ценности, обединили ентусиасти от цял свят.


Светът е книга

Биолог по образование, Минко Михайлов се отправя към много от най-екзотичните туристически кътчета по света, за да ги улови в обектива си по неподозиран начин. За да противодействаме на сивотата на отиващата си зима, представяме ви оранжевия свят, изрисуван в магическите му фотографии на страниците на февруарския брой на Списание 8.


Обичаният и човечният

От Иво Владимиров, „Българска история"
Проф. Асен Златаров е красивото лице на българската наука отпреди век и може би последният истински енциклопедист. Освен специалист в областта на химията той е общественик, радетел за популяризиране на българските продукти в чужбина и за заимстване на най-доброто от западната култура. Макар да си отива едва на 51 г., Асен Златаров оставя впечатляващо наследство и неслучайно е наречен в един от материалите, разказващи историята му малко след смъртта му, „и най-обичаният, и най-човечният..."


Драконов омлет

От Сибин Майналовски
Фантастичният разказ на броя ви очаква, за да ви развесели с неподправеното си чувство за хумор в най-добрите традиции на жанра. Какво би станало, ако Елвис Пресли се завърне след космически воаяж на нашата планета и попадне на българската домашна ракия? Отпуснете въображението си и сравнете резултатите с четивото от новия брой на Списание 8.
Светът е книга

Светът е книга

Минко Михайлов показва оранжевата планета от Лаос до Исландия...