Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2020 г.

Дежавю: спомен от бъдещето

Бъг в мозъка, сън или минал живот


Дежавю: Бъг в мозъка, сън или минал живот

Никола Змияров, Галя Стоянова, Ганета Сагова, Ния Михайлова
Почти всеки човек е имал чувството, че това, което му се случва в момента, вече го е преживял. Явлението настъпва внезапно и неконтролирано, трае 15-20 секунди и не може да се предизвика изкуствено. Просто си даваш сметка, че настоящата ситуация - предмети, къщи, хора, обстановка, разговор, събитие - вече ти е позната и го преживяваш за втори път. Явлението е известно от най-дълбока древност и многократно описвано в литературата.
Хипотезите: Ясновидство, сън или минал живот
От първо лице: Някой стар файл понякога остава
Учените: Науката няма отговор


Народът, който имаше всичко!

Доц. д-р Веселина Вачкова
Поради многобройните стари и нови клишета и спекулации, които са изказвани по въпроса „Откога и какви са българите в Европа?”, ще започна с един предварителен извод: Българите според домашните и чуждите писмени извори от Античността и Средновековието нямат друга история освен европейска. От IV до X в. те нямат и друго минало, освен християнско. Едва през 922 г. на сцената се появява и мюсюлманската, но отново европейска (Волжка) България. Споменатите клишета и спекулации, дори когато преследват диаметрално противоположни цели, еднакво остават в плен на две „магически“ дати: 681 г. – създаването на Аспарухова България, и 864 г. – покръстването при княз Борис. В случая „магически“ не е просто епитет. Тези дати много успешно скриват огромни епохи от културно-политическата история на българите.


Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си

Станислава Цветкова
Питър Сейдж е забележителен човек с мисия. Историята му вдъхновява хиляди хора да следват целите си и да слушат сърцето си. Напуска училище на 16 г., но въпреки това 9 г. по-късно вече е милионер. Прекарва 6 месеца в един от най-жестоките затвори във Великобритания, а поводът е… неуважение към съда по гражданско дело. Там написва книгата си „Въпреки всичко”, издадена и преведена на български от изд. „Ракета” . В нея е събрана колекция от 11 лични писма, които Сейдж изпраща до елитните си коучинг групи по време на престоя си зад решетките. В тях той разкрива прозрения и техники, благодарение на които се справя с житейските проблеми.  Днес Питър Сейдж е световноизвестен предприемач, международен презентатор, учител и водещ експерт в областта на човешкото поведение и развитие, лидерството и мотивацията.


Интимните думи на великите

От зората на човечеството любовта обагря дните ни в най-ярките цветове и изпълва нощите ни с аромата на щастието. Вдъхновява мечтателите, сразява скептиците, дарява надежда на сломените и осмисля съдбите на онези, които я приемат в сърцето си. В месеца на любовта и виното ви представяме откъс от сборника „Уроците на любовта. Интимните откровения на великите“ на издателство „Милениум“. В него са събрани най-затрогващите слова, излизали изпод перото не само на професионалните писатели, но и на влюбените владетели, учени, музиканти, спортисти (от Моцарт, Оскар Уайлд, Лев Толстой и Марк Твен до Яворов, Дебелянов, Атанас Буров и Майкъл Джордан). В книгата ще откриете искрени изповеди - от невинните трепети на първата любов и съпружески клетви за вечна вярност през забранени страсти и еротични блянове до най-великите любовни истории на всички времена.


На Богородична погача в Логодаж

Доц. д-р Вихра Баева
В наши дни, когато нараства  интересът към традициите и фолклора и желанието за връщане „при корените“, все повече родители и роднини имат желание да направят специален ритуал, с който да посрещнат новия член на семейството и да му пожелаят здраве и щастлив живот в бъдните години. Като далечно ехо витаят спомени за древни обреди, наследени от предците, но загубени в течение на годините особено в големите градове. Ето защо етнологът от БАН Вихра Баева и фотографът Добрин Кашавелов се отправиха към чукарите на Влахина планина, за да научат повече за обичаите след раждане от изконните носителки на традицията – бабите.


2020: Вулканични промени и нежност

Иглика Пеева
2020 носи в себе си както 22 – най-висшето господарско число в нумерологията, така и две 20-тици, а и сянката на 4, въпреки че по правило 22 не се редуцира до едноцифрено число. Освен това двете двойки го бележат с ин енергията и акцента върху водата.
22 вещае колосални промени – нова епоха и световен ред. Числото е символ на Земята и твърдата материя и е с универсално значение. Означава съзидание и е под знака на Уран и Вулкан. На преден план излизат усърдността, решителността, практичността, твърдостта на убежденията и въздържаността. От друга страна, числото провокира недоверчивост, егоизъм и престъпност. 22 е духовният майстор, превъплъщаващ в реалност виденията на 11. Стремежът е да се остави нещо на света, на следващите поколения.

Отпечатъци на живота

Анализирайки т.нар. биосигнатури, астрономите търсят следи от него дори на много отдалечени от нас планети

Валентин Иванов
До средата на 90-те години е било разбираемо един фантастичен роман да започва с описание как междузвезден кораб се приближава до някоя далечна звезда и астрономите в екипажа му трескаво се залавят да търсят планетите в тази нова и непозната система. Авторите, които описват подобни сценарии, сериозно са изостанали от развитието на съвременната наука – измина повече от четвърт век, откакто астрономията е в състояние да открие планети около други звезди и дори да определи от какво се състоят техните атмосфери. Следващата стъпка е търсенето на живот.


Светът на Тесла

Нина Станева
Има едно място в Белград,  където и местните, и гостите на града се тълпят постоянно.  Ученици на групи, родители с деца и беловласи възрастни със зяпнала уста слушат гидовете и възклицават от възторг и изненада, когато  неоновата крушка в ръцете им светва, без да е свързана с жици към източник на енергия. Добре дошли в музея на Никола Тесла в Белград.


Каменоделец със сърце от памук

78-годишният Въто вдига в село Кален църква, кръст и мемориал на загиналите във войните. Негово дело са над 100 паметника в страната 

Станислава Цветкова
Вероятно знаете, че „Създатели на Българската държава” е най-големият исторически паметник в България и един от символите на Шумен. Издига се на 500 м над града. Открит е тържествено на 28 ноември 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на България, като пресъздава важни моменти от историята ни от VII до X в. Изграден е от 8 бетонни тела, които оформят две полузали. Проектът е дело на скулптора акад. Крум Oамянов, архитектите Георги Гечев и Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев, Симеон Венов, конструкторът инж. Преслав Хаджов. Има още един човек, който работи здраво по изграждането на мемориала, но чието име остава в сянка.

Лечебната сила на глад с плодове

Йоана Стефанова
Лидия Ковачева заслужава да бъде обявена за светица, защото нейното откритие е спасило живота на хиляди хора, казва последователката є д-р Емилова. В нейния център са минали 47 450 пациенти и са разбрали, че най-силното лекарство е самото ни тяло, пречистено от всички токсини, и енергията, която кипи в него.


Крем за кралици

Д-р Мадлен Кокева  откри перфектната формула с масло от роза дамасцена и натурални съставки

Станисава Цветкова
Често се оказваме изгубени в морето от козметика, а причината е в стотиците разнообразни продукти на пазара, където преобладават предимно чуждестранни брандове. Ние, от Списание 8, обаче сме почитатели на хубавото и на българското, затова в този брой ще ви разкажем за два родни продуктa, които не отстъпват по нищо на световните. Това са козметичните серии на един от най-изявените специалисти в областта на естетичната медицина – д-р Мадлен Кокева. 


Вълшебната ароматерапия

5000 г. след египтяните светът преоткрива магичната сила на етеричните масла. Те връщат здравето и баланса на тяло и дух

Йоана Стефанова
Теменужка Василева е уелнес консултант на dōTеrra - компанията майка, за която „Есетере“- България, произвежда масла. Тя завършва курс за безопасност при използване на етеричните масла на Tisserand Institute - Essential Oil Safety Masterclass. Също така успешно преминава обучение на dōTеrra, водено от лидерите в компанията. Тя споделя: „Откакто се докоснах до етеричните масла на dōTеrra, моят живот и този на семейството ми се промени.“


Българският еликсир

Вината от местни сортове са легенда, а славата им се носи по света

Калин Кюшев
Февруари е – месецът на любовта и виното. И двете хем опияняващи, хем екзалтиращи. И ако на любов никой не може да бъде научен, защото тя извира от само себе си направо от сърцето, с виното не е така – освен пиршество за сетивата то е и наука, чиито основни постулати могат да бъдат усвоени. А останалото е практика и... Още учене. Тези, които са избрали виното за свой професионален път, казват, че знанието за него е безбрежно море – колкото повече се потапяш, толкова повече откриваш. Но все отнякъде трябва да се започне. Защо не от тези вина, които открай време са се пиели по нашите земи? Кои са местните винени сортове, какво знаем за миналото и настоящето им, къде се отглеждат, накъде вървят? Потърсихме отговорите на тези въпроси от Калин Кюшев от Tempus Vini Wine Point – любител на виното и негов тънък познавач, който е и професионално свързан с него.


Властелини на моретата

Поне 500 години траките доминират като  военноморска сила, страховити пирати, изкусни риболовци и умели търговци

Проф. Калин Порожанов
В Списание 8 си направихме експеримент. Попитахме десетина души какво знаят за траките като морска сила. Всички без един бяха изненадани от въпроса и възкликваха: „Траки и море?! Нима имат нещо общо?“. Свикнали сме да мислим за траките като за неустрашими воини и създатели на забележителна култура, но някак си сухоземна. Сякаш всички сме забравили (или никога не сме знаели), че преди древните гърци да колонизират Черноморското ни крайбрежие, днешните Варна, Несебър, Созопол  и др. са били тракийски пристанища. От участниците в нашата непредставителна, разбира се, анкета само един имаше смътни спомени, че някога нещо е чел за траки пирати. И за тези, живели по крайбрежията, които се изявявали като мародери: палели големи огньове на стръмните брегове, с което подмамвали замръкнали кораби, че наближават пристанище, и те се разбивали в крайбрежните скали, след което ги ограбвали. С това ли се изчерпва морската „биография“ на траките? Нали все пак са живели край морета? И Орфей, който пътува с аргонавтите в търсене на златното руно, ли е единственият моряк сред тях? Обърнахме се към проф. Калин Порожанов, един от най-големите познавачи на траките, с молба да осветли точно тази част от историята им.


Висота и падение през обектива на фотожурналиста Борислав Трошев

Борислав Трошев, роден 1981 г. в София. Наричат го лошото момче на фотожурналистиката. Непримирим по характер бунтар с обектив, непонасящ цензура. От 2000 г. досега минава през различни столични редакции, улавяйки пулса на деня. Днес снима за най-голямата фотографска агенция в Европа – European Pressphoto Agency, а името му е на страниците на издания като New York Times, The Wall Street Journal, The Guardian и др. Представя еднакво безкомпромисно агресията, но и проявите на доброта. Застава очи в очи с осъдените до живот български убийци, а поразителните портрети са публикувани в книгата „Изповеди от килията“. Негов „спортен“ кадър, избран измежду други 2751, е сред трите най-добри снимки за 2015 г. в надпреварата на Canon Bulgaria, а фоторазказът му „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ е отличен от грантовата програма „Благотворителността през обектива 2018“.

Четете още в броя разказа „Прикака за златното цвете" на Магдаена Чолакова, решете актуалната Маркова загадка, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.