Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2009 г.

Списание 8, брой 3/2009 г.

Започва глобално захлаждане

Причината е наслагване на няколко минимума

в циклите на слънчевата активност

Не глобално затопляне, а планетарно захлаждане чака човечеството, твърди в новия брой на Списание 8 българският учен проф. д-р Борис Комитов, който изследва циклите на слънчевата активност. Тезата му е в ярък контраст със съвременната истерия около промените в климата, предизвиквани от човешката дейност.

Според Комитов е имало тенденция на затопляне в периода от 1778 – 2000 г. От 2000 г. насам обаче заради промяна в слънчевите цикли температурите се задържат, а скоро ще започнат и да падат. Причината е, че  има наслагване на няколко минимума от циклите на слънчевата активност, които водят до свръхвекови минимум.

Средните температури ще се понижат с 0,4 градуса до 2030 г.  и с още 0,3 градуса до 2070 г., прогнозира ученият.

Астрофизикът обяснява, че вече се случват доста странни явления, които объркват колегите му по цял свят. Общото магнитно поле на слънцето например е най-слабо от 50 г. насам. През 2008 г. почти отсъства геомагнитна активност. От 2006 г. насам по Слънцето не са се образували петна. Между броя на слънчевите петна и слънчевата активност има пряка връзка – колкото повече са те, толкова по-мощно е лъчението на светилото.

При спад на слънчевата активност пък се усилва действието на галактичните лъчи върху атмосферата на Земята – това на свой ред води до захлаждане поради увеличаване на атмосферните аерозоли.

Проф. Комитов е третият най-четен автор в електронното издание Cambridge Journals. Авторът е завършил астрономия в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Работи в БАН от 1979 г. Публикувал е около 70 научни и над 50 научнопопулярни статии, както и 3 книги.

 

Можете да прочетете още:

Баба Марта не е баба

Тя е булка, а мартеничката е червено-бяло знаме, символизиращо сватбения й чаршаф, твърди водещият ни етнограф проф. д-р Георг Краев.

 

Мартеничката и китайският възел лекуват

За 2 седмици редовно носене те възстановяват енергийния баланс на тялото,  показа уникален експеримент на Списание 8 и Център за квантова медицина

 

Мистерията на скалните ниши в Родопите

Десетки каменни глави, повечето от които дялани преди хиляди години, се крият в Източните Родопи. Малцина знаят за тях, а археолозите предпочитат да не казват къде са точно. Защо ли? Според изследователи главите и нишите в скалите указват къде се намират мините за злато.

 

Светлинното замърсяване вреди

Ако не можете да виждате звездите в небето, проблемът не е само на астрономите. Това води до психически проблеми, а ако спите на светло, може да станете късоглед, има риск и от рак на гърдата.

 

Учен победи рака преди 70 г.

В Америка обаче унищожават апарата му, а всички лекари, работили с него, изведнъж го „забравят".