Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2011 г.

Списание 8, брой 3/2011 г.

Богинята майка се завръща

От Мария Бончева

От столетия тайните техники за усилване и контрол на женската сила се предавали от майка на дъщеря. Тази, която умеела да използва своята енергия, притежавала невероятна мощ. Почти напълно загубено през вековете, знанието днес възкръсва от прахта.

Крие ли в себе си дълбоко разбиране на принципите на съществуването древният повсеместен култ към Великата богиня майка, или е просто опит на предците ни да си обяснят Вселената? Завръща ли се сакралната сила на жената и какво представлява тя? Имали ли сте друг шанс да надникнете в теми табу за женската сексуалност, в забранени до днес за мъжки погледи ритуали на индианките? Можете да го направите само с Мартенския брой на Списание 8.

 

Валери Петров: Усещам ХХІ век като голямо предизвикателство

От Георги Караманев

Валери Петров няма нужда от представяне. И в редките случаи, когато се съгласява да даде интервю, то е защото наистина има нещо да каже. Какви са прогнозите на живия класик за ХХІ век и бъдещето на човечеството? Как да останем оптимисти и да запазим детето в себе си? Ще пребъде ли книгата? Отговорите на Валери Петров четете само в Мартенския брой на Списание 8.

 

Държавни фалшификати

От Костадин Христов

През 60-те години българският монетен двор сече златни юбилейни монети. В това нямаше да има нищо особено, ако на практика не ставаше дума за... фалшификати. Без да бъде обявено, всъщност се пренасичат нови екземпляри от емисията, известна като "фердинандки" – монети от 20 и 100 лв. от 1912 г. За първи път публикуваме уникални документи, които доказват пренасичането. Ще научите още и как могат да бъдат разпознати златните пари от истинската емисия.

 

Куклената молитва на Ванга

От Жени Костадинова

Повече от 5000 са кръщелниците на Ванга. Много голяма част от децата са родени именно с нейното съдействие. Историята на куклените молитви на Ванга ви представяме и с 4 автентични разказа на жени, на които тя е помогнала. Подходящ повод след това на ви поканим на празника на фондация "Искам бебе" на 25 март от 18 ч в Националния исторически музей.

 

Той даде на света криле

От Александър Вълчев

Асен Йорданов е един от световните пионери на авиация. Дори Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, признава, че българинът е научил американците на летене. Запознайте се с този изключителен човек, който освен създател на многобройни самолети и модели за летене изобретява още първия снегорин и въздушната възглавница в автомобилите.

 

 

Да измамиш гравитацията

От Атанас П. Славов

Има открития, които трудно могат да бъдат побрани в рамките и на най-смелите фантазии. Виктор Гребенников, сериозен учен и световноизвестен ентомолог, създава в края на миналия век нещо меко казано изумително. Изобретение, базирано на принципите на летене на вид сибирски бръмбар, което побеждава гравитацията. Човек лети изправен със скорост 90 км/ч, неподвластен на нормалните физични закони. А още нещо продължава да подхранва мистерията – че след 2001 г., когато Гребенников умира, прототипът му мистериозно изчезва.

 

Липсващите 96%

От Владимир Божилов

Колкото повече знаем за света, толкова повече ни става ясно, че не знаем. Оказва се, че наистина малка част от Вселената все още е достатъчно позната за учените. 96% от пространството са тъмна материя и тъмна енергия. Научете какво представляват те.

 

Сурови ядки за повече усмивки!

От Мария Бончева

Ядките са незаменим източник на полезни вещества. Разбира се, за да се възползвате напълно от тях, трябва да спазвате някои правила. Определено не бива да се прекалява. Трябва да изберете най-подходящите за себе си според нуждите на тялото си. Запознайте се с 8 особено полезни ядки и научете няколко практични рецепти.

 

Когато сушата свърши

От Драгомир Антонов

Представете си не просто да паркирате колата край язовира, а да продължите по повърхността на водата. Коли амфибии за първи път се създават още в началото на ХХ век, а особено големи надежди им се възлагат по време на Втората световна война. Днес има най-различни модели или варианти за промяна на серийни автомобили. Можете да научите и още нещо – за кола, която не просто може да плува по повърхността, а дори да се гмурка...