Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2012 г.

Списание 8, брой 3/2012 г.

Сексуална еволюция

Тема на броя

От Мария Бончева, д-р Славян Стоилов и Светлин Петров

Водещата тема на броя е стара като света. Но в никакъв случай не и изтъркана, въпреки фалшивия си днешен вид. Знаем, мнозина ще бъдат учудени, някои дори скандализирани от избора ни. Но вярваме, че това ще е така само докато се потопите в атмосферата на тези страници. Защото там ви очаква обратното на онова, което бълва през последните десетилетия цялата медийна индустрия. Ще започнем от духовните учения, ще погледнем през очите на историята и медицината, за да изрисуваме съвсем различен образ на естествените отношения между мъжа и жената. За да завършим с любопитното - пиперливата, непозната страна на българския фолклор и обичаите от различни краища на света. След всичко това със сигурност ще имате по-различно отношение към тази толкова красива тема...

 

400 фамилии от руския елит с български корени

От Светлин Петров

Много от най-известните руснаци произхождат от волжки българи. Това доказва дългогодишният изследовател на темата акад. Ахмед Рахимов. В списъка попадат имена като Борис Елцин, Петър Велики, Анна Ахматова, Лев Толстой. Политици, хора на изкуството, военни имат сред предците си хора от някогашната втора България край бреговете на Волга.

 

Направи си сам кола на ток

От Георги Караманев

Електромобилите все още не са достатъчно широко разпространени. Решени да ги направят по-достъпни, а и да измерят точно колко вредни емисии ни спестяват колите на ток, група инженери правят собствен вариант. Вземат обичайна кола, която е изминала вече доста километри, и сменят цялото й оборудване. Резултатът показва, че определено в тази посока перспективите са много.

 

Между небето и земята

От Мария Бончева

Чи кунг, познат и като ци гун, е система от движения, с помощта на която човек може да овладее жизнената си енергия. Докоснете се до древната система директно от извора – от последователите на легендарния манастир Удан в Китай.

 

Хиляди нови светове

От Владимир Божилов

НАСА открива все повече планети, подобни на нашата. Това е наистина трудно дори за днешните ни технологии – причината е в огромните разстояния. Въпреки това хиляди са потенциалните кандидати за втора Земя. А дали някои от тях не са и населени?

 

Светъл лъч в Черната гора

От Светлин Петров

Гигинският манастир спечели гласуването сред читателите за рубриката "По нови пътеки с Opel" за любима дестинация в Пернишко. Освен с вековната си история, той привлича и с модерния си вид – обителта се възражда буквално пред очите ни, по покривите й има фотоволтаици. Безспорната "звезда" в нея е монахът Никанор – бивш брокер на Уолстрийт, който от манастира дава проницателния си поглед за света днес.

 

Витата стълба на св. Йосиф

От Магдалена Александрова

Параклис в Санта Фе крие една истинска архитектурна мистерия. След като дълги години монахините не можели да открият човек, който да създаде подходяща стълба, преди век се появил мистериозен майстор, за да създаде впечатляващо произведение. То буквално изумява днешните архитекти, които така и не могат да дадат обяснение как точно е изградено. Монахините го приписват на самия св. Йосиф.

 

Никой не си тръгва от Индия завинаги!

От Румяна Николова, Николай Генов и Биляна Иванова

Румяна и Николай са изминали 120 000 километра по пътищата на Индия. Двамата са присъствали на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки, участвали са в поклонения до свети места. В новия брой на Списание 8 те показват впечатленията си, заснети с видеокамерата на Николай, обработени и събрани в тематични мозайки от Биляна и превърнати в репортажи с текстове от Румяна.