Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2013 г.

Списание 8, брой 3/2013 г.

Работата е дебела

Тема на броя

От Георги Караманев

Намаляваш храната, спортуваш, не се тревожиш... и килограмите „заспиват" на търсената цифра. Да, звучи прекрасно, но дали е толкова лесно? Очевидно не, след като в последните години затлъстяването се превръща в пандемия без аналог и вече е сред най-смъртоносните проблеми у нас и по света. Опитахме се да обобщим защо се стига дотам и къде най-често бъркаме в подхода към собствените си килограми.

 

Белият негър

От Нина Станева

Евгени Делев от години живее във Франция. Има бяло лице и кестенява коса, хобито му е генетичната генеалогия. Каква е изненадата му, щом чрез ДНК изследване научава, че по майчина линия той е чист... африканец! Но е възможно и точно обратното – в ДНК на чернокож американец не се открива никаква африканска следа.

Объркали ли са се расите? От гледна точка на генетиката самото понятие раса е безсмислено. Хората изглеждат различно, но не защото коренно се различават в генетично отношение. Точно обратното - степента на подобие между всички човешки същества е 99,9%. Ние сме най-еднаквият биологичен вид на планетата! Зад това, което наричаме раса, се крият различни външни характеристики, но те нямат значение за качествата и способностите ни.

 

Кисел ли си?

От Мария Бончева

pH е нещо много важно, знаем, но какво се крие зад този показател? Оказва се, че от това каква среда поддържаме в организма си – киселинна или основна, зависи наистина много за нашето здраве. Доказателствата, че раковите клетки се множат в киселинна среда, дори са донесли Нобелова награда на откривателя си. Балансът на храните с различно pH, комбинирането им и правилният подход ни гарантират, че ще помогнем на тялото си да бъде здраво.

 

Камъните падат

От доц. Васил Умленски

Знаете ли, че и Белоградчишките скали са виждали падането на метеорит? Че 25-килограмова скала е идвала от небето и в нашите земи?

Всички видяхме какво се случи преди броени дни край руския град Челябинск. Падналият там метеорит дойде, за да ни напомни, че всъщност съвсем не владеем космическите опасности така, както ни се иска. Какво обаче знаем за падащите камъни? Защо ни е толкова трудно да ги предсказваме и има ли хора, ударени от падащ метеорит?

 

Buen Camino!

От Ива Тодорова

850 километра изминават пеша все повече хора от цял свят. Става дума за прословутия път Камино, който отвежда към испанския град Сантяго де Компостела. Идват поклонници от цял свят, всеки със своята история и в търсене на своята вътрешна истина. Не просто пътуване, а истинско пътешествие напред към целта и навътре в себе си.

 

Шон Корн: С йога си спомняш кой си

От Мария Бончева

Шон Корн е известна като учителката по йога на редица холивудски звезди. По-важното е обаче, че учи на създадения от нея стил виняса флоу йога хора, изпаднали в наистина тежко състояние – жертви на насилие, престъпления, здравословни проблеми. Така им помага да преодолеят трудностите със системата, която представя и на страниците на Списание 8.

 

Остров в Родопите

От Георги Караманев

Ако сте фенове на симпатичната анимация „Ледена епоха", със сигурност ще ви е интересно да попаднете край Ракитово – там всичко описано се е случило преди... някакви си 5 милиона години. Но дори и да не сте, регионът ви очаква с чистата си природа и многобройните впечатляващи исторически забележителности и културата си... за пиене на кафе.

 

Войната е машина за пари

От Ганета Сагова

Журналистката Елена Йончева и операторът Николай Николов преди дни представиха изложба с фотографиите си от горещи точки на планетата.  Решихме да ви покажем част от тях, и, най-важното – да ги помолим да разкажат невероятните си истории, да поговорим за войната около нас, за войната вътре в нас...

 

Проклятието „Кенеди"

От Пламен Петков

Всички сме чували за злощастната прокоба, тегнеща над едно от най-известните американски политически семейства. Нещастни случаи, покушения, инциденти се случват през последните десетилетия с толкова много хора от рода Кенеди. Съвсем обяснимо, това дава доста поле за въображение на любителите на конспирациите. Оказва се, че е възможно целият лош късмет да е заложен от нещо, което се е случило в... България.