Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2015 г.

Списание 8, брой 3/2015 г.

Кибергерои

Тема на броя
От Женя Милчева и Катерина Борисова
Какво се случва в мозъка на човека, играещ компютърна игра, който е едновременно във физическата и във виртуалната реалност? Този въпрос със сигурност си е задавал почти всеки съвременен родител, а и възрастен, прекарващ часове пред компютърния монитор. Решихме да проверим чрез експеримент със съдействието на неврофизиолога доц. Стоян Везенков. Резултатите се оказаха поучителни – по време на игра мозъкът не работи по обичайния си начин, човек може да изпадне в променено състояние на съзнанието, подобно на транс. Колко трайно ще е въздействието, зависи от времето, прекарано пред монитора, но и от характера на играта.
Компютърните игри вече са неизменна част от живота на няколко поколения. Създават разпознаваеми образи, стават част от културата, поглъщат часове от времето, особено на децата и младежите. Крие ли това някакви опасности? Каква е цената да бъдеш кибергерой и къде е границата с пристрастяването? Могат ли игрите да отключат агресия, да създадат престъпници или да ни направят безчувствени към нараняването и убиването на хора? Психолозите обясняват къде се корени зависимостта към компютърните игри и как да я контролираме. Запалени геймъри споделят своя опит и дават своята гледна точка към темата. Чрез многобройни разнолики мнения ви показваме, че компютърните игри могат да влияят на човека по много и различни начини. 


Косата земя

От д-р Славян Стоилов 
Косово е в сърцето на Балканите – географски, исторически и политически, то е олицетворение на всички проблеми и трудности, с които са белязани миналото и съвремието на полуострова. Ще надникнем дълбоко в историята на региона, когато и България е била тясно свързана с неговото развитие. Ще се върнем до българката Елена – първата владетелка на кралство Сърбия, до знаменитата битка при Косово поле, предопределила поробването на християнските страни на Балканите от османските завоеватели. За да стигнем до печалното настояще, рисуващо образа на Косово като нелечимо кървящото сърце на Балканите. На разделение и контрапункти, на стари и нови идеали, на отколешни вражди и нови тегоби.


FATални

От Георги Балджиев
Хидрогенираните, или трансмазнините са много разпространена съставка в безброй храни, които безкритично обичаме да похапваме. Съдържат се в бисквити, вафли, чипс и най-вече – в маргарина. Наясно ли сме обаче с рисковете, които те ни носят? Биологът Георги Балджиев ще ни представи изключително сериозните вреди, които модерната съставка нанася на организма ни. Ще допълни разказа си и с най-актуалния научен поглед, реабилитиращ холестеролните храни, които всъщност пазят кръвоносните съдове. След този текст ще погледнете на вафлата в ръцете си по друг начин...


Жената в мен

От Ива Тодорова
20 дами, водени от невероятната Оана Стояновичи, ще се съберат в своя магичен женски кръг, за да преоткрият своята истинска и вечна женственост. Ин и ян, мъжкото и женското начало, не могат едно без друго, а след този емоционален разказ всяка жена ще потърси нежното и силно създание в древните богини, олицетворяващи женската сила, и най-вече в самата себе си по стъпките на едно емоционално пътешествие към баланса и щастието.


Звезди в очите

От Георги Караманев
Обсерваторията „Рожен" насочва високотехнологичния си двуметров телескоп към дълбините на звездното небе, стигайки до 9,5 милиарда светлинни години от нас. 240-тонният уред не спира да дава нова и нова информация за Вселената, напук на бюрокрацията и неуредиците, които упорито се опитват да приковат погледа му към земята. Пътуването ни до Националната астрономическа обсерватория ще ви припомни защо е време отново да отдадем дължимото на прекрасното звездно небе, към което все по-рядко поглеждаме, залутани в рутинираното злободневие.


Ренесанс в гората

От Георги Караманев
Насред гората до малкото драгоманско село Беренде се е скътала една незначителна отвън постройка, която обаче крие истинско съкровище за историците, изкуствоведите, а и за хората с вкус към красивото. Църквата може би е създадена преди цели 800 години и стенописите ѝ, които никога не са били реставрирани, са уникални по рода си. Разказват ни за изкуството у нас в онези времена, когато на Запад едва е започвал Ренесансът... 


Георги Господинов: Тъгата идва 

от неслучили се истории

От Ива Тодорова
Писателят и поет Георги Господинов в мъдро и откровено интервю дава оригиналния си поглед за живота днес, за неслучилите се истории, които създават тъгата по нашите земи, за конфликтите на етиката и естетиката, които сега размиват истинските отношения между хората. За литературата и създаването ѝ от гледната точка на твореца, на един от най-успешните български автори през последните години.


Човекът театър

От Иво Владимиров, „Българска история"
Ще ви припомним за необикновения талант на режисьора и преподавателя проф. Крикор Азарян в ежемесечната ни рубрика, представяща забележителни българи. Ще разкажем за личните му житейски проблеми и професионалните му възгледи, които сплетени заедно създават тази личност, оставаща незабравима за всички любители на българския театър.


Пътувай бавно

Чаша след чаша вино в едно заведение в Палермо фотографът и пътешественик Павел Господинов формулира 7-те принципа на бавното пътуване. Представяме ви ги накратко заедно с някои от впечатляващите му снимки. Резултатът: поне на нас ни се прииска да имаме възможността и ние да попътуваме бавно по стъпките му из далечните страни...


Горчивият крал

Билката андрографис според някои е предпазила огромната Индия от смъртоносния испански грип в началото на миналия век. Днес кралят на горчивото става все по-популярен и по света главно с ползотворното си въздействие, оказвано върху черния дроб, а и с многобройните други лечебни свойства, които крие.


„Подарете книга" и надежда!

От Савина Дзанева
Теодора Терзиева и нейните приятели започват инициативата „Подарете книга" с идеята да осигурят четива на децата, изоставени в социални домове. След като начинанието им събира над 8800 тома, неусетно прераства в мащабна кампания, която дава различни възможности на тези деца и младежи, които най-силно се нуждаят от помощ и внимание.


Александър Миланов: Kатара се завърна

От Георги Караманев
Неусетно, почти без реклама и само със собствените му усилия, книгата на Александър Миланов „Завръщането на свещеното познание на катара" се превръща в бестселър. В нея авторът разказва за системата, която описва една съвсем различна от общоприетата Вселена, цитирайки посланията, получавани от обединение, наречено Съюз на пазителите. Какво представлява системата катара, какво може да се намери в нея и за кого е предназначена – четете в интервюто с юриста и любител на езотериката Александър Миланов.


Календар

През март ще имаме шанса да видим слънчево затъмнение, наполовина ще бъде покрит слънчевият диск над София. Какво още е характерно за това явление и какви са другите звездни зрелища през месеца – четете в редовната рубрика на Списание 8 „Календар".