Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2017 г.

Списание 8, брой 3/2017 г.

Бунтовни българки

Тема на броя
От Женя Милчева, проф. Пламен Павлов и проф. Андрей ПантевПоне 55 са били жените хайдути, а цели 9/10 от тях са водили свои чети или са били байрактарки, става ясно от излязло неотдавна изследване на български историци. Това са били впечатляващи жени, осмелили се да се опълчат не само на поробителя, но и на патриархалния бит, на предразсъдъците и ограниченията на времето си. 
Историята на забележителни личности като Румена Войвода, Каймак Стойна, Рада Амазонката ни вдъхнови в темата от новия брой на Списание 8 да потърсим разноликите истории на непознати именити българки от миналото. В началото ще ви представим подробно изследванията на Георги и Тоня Туртурикови, които обобщават всичко най-интересно, свързано със съдбите на жените хайдути. 
Знаем имената на едва 31 от средновековните ни царици, ще ни разкаже след това историкът проф. Пламен Павлов, почти всички те са оставили значими следи в миналото на Балканите. Немалко са и българките, издигнали се до владетелки на съседни държави, които са станали важна част от тяхната история.
Обобщението ще дадем на ерудицията на проф. Андрей Пантев, който ще ни поговори с пъстри примери за ролята на нежния пол в историята. За жената, за вдъхновението и красотата, която, както знаем, е предопределено да спаси света...


„Венера" на Земята

От Далия Ал-Халил
100-годишният футурист и самоук архитект Жак Фреско рисува мъдрия си модел за града на бъдещето. Проектът „Венера" има за цел да ни подготви за момента, когато технологиите ще вършат по-голяма част от днешните човешки задачи, а ние ще имаме повече време да се занимаваме с наука, изкуство и смислени удоволствия. Идеите му са и социални, защото икономиката в града на бъдещето няма да бъде базирана на капитала, а на ресурсите, до които всеки ще има свободен достъп. 


Боб Дойл: Тайната на „Тайната"?

От Магдалена Александрова и Ива Тодорова
През май световноизвестният от участието си в „Тайната" Боб Дойл идва в София! Два месеца преди това той даде специално интервю за Списание 8, в което ясно и убедително ни разказа защо не бива да изоставяме мечтите си и как можем да превърнем позитивния си светоглед в реалност. Как да се възстановим след провал? Какъв е пътят към намирането на истинската ни половинка? Как да „чуваме" интуицията си? Отговорите на Боб Дойл четете само в мартенския брой на Списание 8! 


Добри книги

От Георги Караманев
Арх. Стефан Добрев е създател на впечатляващи сгради от Париж до София. А историята, която ще ви разкажем, тръгва от собствената му къща в село Лещен, където негов съсед е големият поет Борис Христов. Като на шега двамата решават да издадат една книга, разказваща за съдбата на България по време на Балканските войни, и в резултат се ражда издателството „Стефан Добрев". Днес то всяка година създава поне по 5 впечатляващи книги, гордост за всяка библиотека. Представя на ценителите онези проекти, които не биха стигнали до тях, ако разчитаха само на безсърдечната страна на пазарните отношения. 


Светни, София!

От Антон Оруш
Коя ли е първата крушка, осветила София? Как малкото, изостанало градче, в което влизат освободителите, се превръща в модерен за времето си столичен град, а после се оказва един от първите в Европа със собствена електроцентрала, трамваи и улично осветление? Отново в прашните страници на историята ще потърсим магията на миналото, за да научим още за града, в който днес живеят повече от един милион българи. 


С ползи от А до Я за тялото

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Маслата от лаврови листа и семена от нар са поредните природни дарове, които ви представят в своята рубрика двете авторки. Първият натурален цяр помага при редица разнолики здравословни състояния, сред които са мускулните болки, храносмилателните и дори зъбните проблеми. А маслото от нар е прекрасно решение за всяка кожа, помага при широката палитра от оплаквания, свързани с най-големия орган на човешкото тяло, предпазва от слънчеви изгаряния и косопад.


Легендата Хунза

От Магдалена Александрова 
Когато на лондонското летище „Хийтроу" слизат двама пакистанци, паспортните служители са изумени. Оказва се, че единият е на... 160 години! Легендата за народа хунза – светли хора, живеещи в откъсната от света долина в Пакистан, вече повече от век вълнува западния човек. Хората от това племе впечатляват с дълголетието си и на практика не боледуват. Оказва се, че голямата тайна на необикновеното им здраве е маслото от кайсии – основната храна на хунза. Какво съдържа вълшебният еликсир и кое го прави толкова ефективен ни разказва консултантката на Списание 8 по холистична медицина доц. Мария Папазова. А после се връщаме назад във времето с материал от страниците на стария „Космос" за историята и обичаите на народа хунза.


Да разсмееш тумора

От Магдалена Александрова
На 35-годишната Пламена Колева е писано често да се среща с най-неприятната диагноза. След като от рак си отива неин близък роднина, преди година и самата тя развива онкологично заболяване с разсейки. И когато е на дъното на емоционалното си състояние и безнадеждността, намира сили да повярва в бъдещето изцеление, което днес вече е факт. Преломът в мисленето ѝ започва от забележителната книга на създателя на метода смехотерапия Норман Казънс – „Човекът, който разсмя смъртта".


Храна за размисъл

От Георги Караманев
Месо от крокодил, лястовичи гнезда, пълнена камила... какво ли не слагат на трапезата си хората по света. С нашата кулинарна майсторка Елена Петрелийска се отправяме на пътешествие сред най-екзотичните блюда на планетата. Някои предизвикват насмешка, други – направо отвращение, а трети може би ще побързате да добавите на собствената си трапеза. Отворете сетивата си за един колкото забавен, толкова и поучителен текст, завършващ с подобаващ десерт – рецептата на Елена за тамариндови шишчета с халуми и салца от ананас.


Чарът на чарковете

От Георги Караманев
Зад две малки къщички близо до центъра на София, някога приютявали знакови за миналото ни личности, се издига една по-голяма, настанила нетипичен и магичен музей. Макар че има 60-годишна история, едва през последният четвърт век Националният политехнически музей получава свой дом, в който кани гости на всякаква възраст, за да им покаже пъстрата си колекция, разказваща как технологиите и науката са променяли и продължават да променят живота ни. Как времето неуморно тиктака и създава нови и нови машини и идеи, рисуващи собственото ни бъдеще.


Градски минимализъм

От Диляна Бучкова
Пъзелът от снимки на Ели Цонова ни отвежда в градските пространства на София и Берлин. Макар да не е фотограф по професия, нейните кадри са изключително харесвани в социалната мрежа инстаграм. Защото улавят духа на времето, от пъстротата на образите в мегаполиса намират онова, което го характеризира и показва в модерна и автентична светлина.


Величественият символ

От Иво Владимиров, „Българска история"
Цели 4 десетилетия минават от вземането на решение България да се сдобие с голям храм до официалното освещаване на „Св. Александър Невски" – катедралата, с която се гордеем и до днес и приютява толкова важни исторически моменти. Ще се заровим в миналото на храм-паметника, ще поговорим за това как се оказва точно на това място и защо носи името на точно този светец.


На гости на Чингиз хан

От Зорница Шепкова
Свикнали сме да асоциираме Монголия с необятните ѝ степи. А тази екзотична страна с пъстра история е много повече. Ще се убедите в това от пътуването до прохладните върхове на Алтай, на гърба на камилата до зелената пустиня Гоби, до туристическите юрти с беден бит, но и сателитни чинии, до странните състезания по дърпане на коза. Ще чуем нетрадиционните местни музикални инструменти и уникалното тамошно обертоново пеене, ще полетим с орлите, които тук помагат на ловците в работата им.


Слепият монах и знахарката

От Амрита Мели
Завършваме броя с четиво за душата, в което отеква усещането за приятелството, за истинската любов такава, каквато я рисува Мевляна Джелаледин Руми. Политаме над времето в търсене на красивото и универсалното, на онова, което ни прави хора и ни позволява да размахаме крилете на мечтите си.