Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2009 г.

Списание 8, брой 4/2009 г.

ЕКСПЕРИМЕНТ „8": ЛЮБОВТА НЕ Е СЛЯПА!

Изследване доказа, че най-силният наркотик  е да обичаш

От д-р Светослав Славчев

Проучването е инициатива на Списание 8. То организи- ра тестовете и привлече за тях двойки влюбени и контроли мъже и жени, избрани на случаен принцип. А медицинската работа се извърши от специалисти невролози – неврофизиолози от Медицински център „Кортекс" в София с модерна апаратура, по компютризираната методика „цветна мозъчна картография".

 

БЪЛГАРСКИЯТ СТОУНХЕНДЖ

От Мария Георгиева

На 4 км от Приморско се простира най-голямото открито мегалитно светилище на Югоизточна Тракия – Беглик таш. Подредените в кръг каменни форми еднозначно напомнят на друг феномен на мегалитната култура – Стоунхендж.

Приликата поражда твърде много въпроси, за да бъде случайна. Какво свързва тези две култови средища от древността? На този въпрос отговор дава н.с. Цоня Дражева, откривател на мястото

 

ЛЕКУВА ЛИ „АНТИМАЛИГНОЦИТ" РАКА?

Билковият препарат на наш емигрант топи тумори, твърдят излекувани

От Мария Бончева

Борбата с рака е на живот и смърт.Медицината обикновено не обещава много. Алтернативите за лечение са малко, а категорична няма. Една от тях е „Антималигноцит"– нерегистриран, недоказан, отхвърлян от докторите препарат на билкова основа, изобретен от Продан Христов. На теория той разгражда туморите и метастазите, без да вреди на здравите клетки. Мъртвата тъкан се преобразува в токсин и се изхвърля от тялото. Дали е така? За ефикасността на препарата говори единствено опитът на изпробвалите го. И то на тези, прескочили бариерата.

 

ПРЕТОВАРВАНЕ 10G, НЕ МОЖЕШ ДА ДИШАШ

Първият ни космонавт Георги Иванов разкри всичко около историческия полет преди 30 години

От Петър Кънев

Ние тогава не знаехме, че е бил наранен и запасният двигател. Но от Земята са предполагали, че може да има и такъв проблем. А този двигател беше единствената ни възможност за завръщане на Земята и кацане. В определеното време го включихме. Двамата с Николай следяхме неговата работа по два часовника и отброявахме. Двигателят трябваше да отработи 188 секунди и да се изключи автоматично. Но той продължаваше да работи. Изчакахме още 25 секунди и Николай го изключи ръчно.Последва тежкият балистичен спуск.

 

БЪЛГАРИНЪТ, КОЙТО СПАСИ ОЗОНОВИЯ СЛОЙ

Световният доайен на стратосферната наука проф. д-р Румен Божков убеди света да не ползва фреони

От Петър Кънев

Няколко години проф. Божков заедно с д-р Толба водят нелека кампания, за да убедят правителствата по света, че са необходими реални мерки за спасяването на планетата. .

През 1984-1987 г. работех в Световния център за данни за озона на СМО в Торонто, където анализирах данни от наблюденията в световната мрежа от станции. Благодарение на тези анализи се установи, че има понижение в съдържанието на озон и над умерените ширини, разказва проф. Божков. Това откритие става основа за изменение на протокола от Монреал, който вече изисква пълна забрана за използване на хлорофлуорометани, и то в много по-съкратени срокове, отколкото в първоначалния протокол. Постепенно се достига до пълна забрана на използването на озоноразрушаващи химикали.

 

НАДОБРЯХ КАТО ЛЕКАР, ЗАТОВА ЗАПОЧНАХ ДА МИЯ ЧИНИИ

От Мария Бончева

Атанас е дипломиран и отличен доктор по китайска медицина. Изучавал я е 5 години в Китай заедно с китайците.

Приема живота като низ от малки детайли, за които човек трябва винаги да е нащрек. „Не трябва да се правим, че знаем от кой храст ще изскочи заекът. Трябва да сме готови, че той може да изскочи и от небето – споделя Наско. – Пълно е с теоретици, които никога не превръщат теорията в практика и по този начин задържат развитието."