Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2011 г.

Списание 8, брой 4/2011 г.

Алтернативното образование

От Мария Бончева и Теодора Зарева

Алтернативно образование е обединяващо понятие за системи и методики, които имат по-различен подход към образованието. Общото между съществуващите програми е, че съчетават индивидуалното отношение и работата в колектив, изкуствата с науката, класната стая с природата, обучението с възпитанието и изграждането на морал. Учителят е вдъхновител и психолог, непрестанно развиващ се и разгръщащ творческия си потенциал. Оценките, ако изобщо се използват цифрови или буквени такива, са стимул, а не наказание. Всичко това е възможно благодарение на ясната концепция – децата са личности с различни умения и темпо на развитие, с огромен потенциал. Той лесно се разгръща, когато им се предоставят подходящите условия.

Представяме ви първите опити за промяна у нас и опита по света що се отнася до алтернативното образование.

 

Последният жертвен огън

От Мария Бончева

Светилището край Старосел, връщаме се назад в 358 г. пр. Хр, когато за последен път траките използват храма си. След това го запълват с камъни, така че древното познание да остане скрито от неподходящите хора. Днес обаче група ентусиасти възродява тайните ритуали по време на пролетното равноденствие. Всичко за най-новите находки край Старосел – идеален кръг, изумяващ геодезистите, пазел тайните на прародителите ни.

 

За омагьосаните къщи и необяснимите катастрофи

От д-р Светослав Славчев

На някои места Земята разболява – днес наричаме това явление геопатогенни зони. За тях са знаели още древните траки, които изпращали трима души за 40 дни да преценят доколко е подходящо мястото за строеж на бъдещото селище. Днес отговора на странното явление търси и науката, като, уви, все още е далеч от разгадаването на мистерията. Научете сами има ли такива зони и в България и какво може да направите, за да се предпазите.

 

Пчелата си отива

От Георги Караманев

На все повече места по света пчелите просто изчезват. Най-здравите кошери изоставят дома си, забравяйки в него цялата си храна. Повече от 30 са причините, които науката предполага, че водят до това явление. А не бива да го подценяваме, дори само заради думите на Айщайн и Ванга, че изчезнат ли пчелите от Земята и ние, хората, ще ги последваме много скоро...

 

Как да остарееш като катедрала

От д-р Милена Георгиева и доц. Георги Милошев

Науката вече дава някои конкретни отговори какво трябва да правим, за да живеем дълго и да остаряваме здрави и щастливи от живота. В основата на всичко са спортът и... чаша червено вино вечер. Защо – можете да научите само от априлския брой на Списание 8.

 

Изпод София

От Арх. Ива Цаловска и арх. Вероника Лазарова

Колко малко всъщност знаем за останките на древна Сердика, покрай които всеки ден минаваме? Какво може да се види днес, останало от древния римски град? Как днешните сгради се проектират върху историческото наследство? Останките на древния град са навсякъде край нас, но обръщаме ли им наистина достатъчно внимание...