Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2012 г.

Списание 8, брой 4/2012 г.

Физиката отначало
Тема на броя
От Георги Караманев
Ст.н.с. Рангел Колесин е пенсионер, живее в обикновена софийска панелка. Но това, което го отличава от всички, са невероятните му идеи за физиката. Той убедително доказва, че Айнщайн не е прав, че Големият взрив не се е случил с аргументи, които трудно могат да се оспорят. Нещо повече: създава стройна теория, описваща всичко – от атомите до Вселената. Възражда ефира като основна среда, изграждаща света. Предсказва как ще се развива всичко оттук нататък... И още, и още... Представяме ви революционните идеи на българския учен и коментара на останалите специалисти за тях. Показваме ви физиката отначало!

Богиня или извънземно? 
От арх. Людмил Леонидов
Една статуетка, открита край Прищина, е на близо 6000 години. Учените смятат, че на нея е изваяна древна богиня. Арх. Леонидов обаче открива впечатляващи пропорции и закономерности, които ясно показват едно – на фигурката не е изобразено човешко същество, а може би – пришълец от друга планета.

Как си отиваха великите 
От д-р Светослав Славчев
Наполеон Бонапарт, Петър І, Александър Велики – големите личности от миналото. Историята не се скъпи на хвалебствия за делата им, но почти винаги мълчи, стане ли дума за смъртта им. А тя определено е доста интересна – оказва се, че ако имаха възможностите на днешната медицина, всички велики биха живели доста години по-дълго. Френският император най-вероятно е починал от рак на стомаха, руският – от урологични проблеми, а Александър – от малария – все болести, които днес се лекуват доста успешно. 

Оттук до хоризонта 
От Виктор Стоянов
Тимоти Алън е едно от най-известните имена в травел фотографията в световен мащаб. Неговите уникални снимки отвеждат до най-далечните кътчета на планетата и определено си струва да се видят. А за фотографите ще са особено полезни съветите на неоспоримия автор.

Прилив на енергия
От Мария Бончева
По цялата земя има места, които ни карат да се чувстваме заредени, бликащи от енергия. В България те обаче са особено много. Затова ние от Списание 8, Volkswagen и фотографът с криле Йордан Йорданов започваме поредица, в която ще ви ги показваме едно по едно от необикновен ъгъл – отвисоко. Започваме с въведение в темата – кои са енергийните места и какво ги прави такива? 

Спомен за титаните
От Светлин Петров
Този път проектът "По нови пътеки с Opel" ни отведе при Побитите камъни край Варна. Вече почти две столетия учените спорят за произхода им – дали внушителните скални образувания са естествени или става дума за древно светилище с колосални размери. А ние освен  различните версии ще ви разкажем и някои от красивите легенди за това магическо място...

Да надникнеш под тракийската могила
От Евгени Димитров
Могилата в Караново не спира да дава на археолозите още и още изненади. Този път с помощта на ултрамодерни технологии учените за първи път надникват в пластовете отдолу, на цели 25 метра под повърхността, за да видят какво се крие там. Една археология без разкопаване. Дали не става дума за уникални находки, които могат да допълнят картината на древния обект?

Панелки с шарени фланелки
От Венелина Величкова
Панелните блокове са толкова позната гледка, че като че ли няма с какво да ни впечатлят. Оказва се обаче, че изобщо не е така. Заравяме се в непознатата история на панелките, за да продължим с днешния им пъстър вид и да завършим с примерите от света – как скучните сиви блокове могат да се превърнат в колоритно изкуство.

Изправи гърба!
От Георги Караманев
Кристиян Тахтаков е автор на малка и проста, но много оригинална идея – машинка, която се слага на гърба и когато човек изкриви стойката си, започва да писука или вибрира, докато нещата не се поправят. Според изобретателя това е перспективен начин да се борим срещу едни от най-разпространените здравни проблеми сред децата и младежите – гръбначните изкривявания.

Ще лети перушина
От Николай Стайков
Популацията на летящи хищници е знак за това колко е здрава една екосистема. Затова няма как да приемем равнодушно факта, че през последните десетилетия сме довели до ръба на изчезването десетки такива пернати видове. Все по-рядко можем да видим изумителния полет на внушителните птици, а това не само ни лишава от още една връзка с природата, но е и опасност за самата нея. Кои са хищните птици в България и кои са видовете, напуснали вече страната ни – четете в текста, съпроводен с уникалните снимки на Николай Стайков.
Оттук до хоризонта

Оттук до хоризонта

Тимоти Алън изоставил журналистиката, написал в Google „най-далечната страна“ и потеглил...