Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2013 г.

Списание 8, брой 4/2013 г.

Разчетоха ДНК на Йети
Тема на броя
От Нина Станева
Мечи човек, Йети, Снежен човек, Бигфут, Саскуоч... Има ли го и какво е? Той ни е полубрат, защото майка му е жена като на всички нас. Баща му обаче е неизвестно човекоподобно същество, много по-древно от неандерталците. Това установява американска зооложка, специалистка по животинска ДНК, която декодира генома на Бигфут. За първи път от гръмването на сензацията "Йети" през 50-те години косматото маймуноподобно същество прекрачва границата между градската легенда и  научното изследване. Екип на университета в Оксфорд също го анализира. Неговият братовчед - Мечия човек, броди из Родопите. Във водещата тема на априлския брой опитахме да обобщим какво е установила досега науката за странното същество.

Мъдри като инките
Аяуаска е тайната смес на перуанските шамани, която, под вещото ръководство на опитен учител, може да победи егото и да покаже истинската ни същност. Представяме ви от първа ръка едно впечатляващо пътуване навътре в себе си в битка със собственото его. „Индианският" ни блок завършва с интервю с известния инка Хорхе Луис Делгадо, който представя южноамериканските духовни учения и споделя впечатленията си от нашата страна.

Тайните надписи на дюлгерите
От Нина Станева
Наистина ли в родопски параклиси се пазят каменни надписи на езика на траките, при това с неоткритата досега тракийска азбука? Списание 8 покани експерти да анализират странните текстове. Не е тракийско писмо. А скрити съобщения за добро дело на тайния мещренски език.

Фентъзи сватба
От Добрин Кашавелов
Джамал и Фатме свързаха съдбите си в първата за 2013-а традиционна сватба в Рибново. Имахме късмета това да се случи пред погледа на Списание 8. Представяме ви неповторимата традиция с впечатляващи снимки и репортаж за първите стъпки на младото семейство. Един пъстър обичай, като излязъл от класическите фентъзи романи, крие зад себе си вярвания от дълбока древност.

Извисяване
За повечето хора гледната точка към всичко, което ни заобикаля, е настрани. Това обаче въобще не важи за фотографа с криле Йордан Йорданов, който ни показва от различен ъгъл света, който си мислим, че познаваме. Представяме ви няколко от снимките, направени от неговия мотоделтапланер, а останалите можете да видите сами в изложба на Моста на влюбените в София от 13 април.

Дзен по тракийски
От Георги Караманев
Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково ни връща във времето на древен Рим. Разказва ни историята на създателя си, тракиеца Тит Флавий и любовта на живота му - Клавдия Монтана. Също и легендите за това как воинът устоял на ухажванията на самата богиня на красотата.

Камък срещу огън
Минералът клиноптилолит е добре познат на редовните ни читатели с изключителните си лечебни свойства. Този път ви представяме една много перспективна комбинация, създадена на основата на този камък от д-р Цветан Балкански. Благодарение на нея лекарят е осигурил на 700 души по-бързо и ефикасно лечение на изгаряния и тежки рани, при които обичайните средства не биха били ефективни.

Сребро се ляло и преляло
От доц. Вихра Баева
Ако срещнете таласъм, не пропускайте да го уловите за ушите – в определен момент ще се превърне в делва със златото. В това поне били убедени предците ни в едно от безбройните вярвания, свързани с осигуряването на богатство и благополучие. От новия брой на Списание 8 ще научите още много от тях. И като бонус: къде се намира параклисът „Свети Никола Милионера", според мълвата осигурил охолство на мнозина.

Българските марсианци
От Георги Караманев
Марс един ден ще се превърне в уютен и подреден нов дом на човечеството. В това вярват хора с различни професии, обединили се в Българското марсианско общество. Според тях е време да се подготвяме за бъдещето, което бавно, но сигурно се приближава. Първата стъпка е като осигурим карта на Червената планета за всяко българско училище.

Пролет пукна
От Мария Георгиева
През този сезон природата се буди за нов живот, а тялото ни като че ли прави точно обратното – започва времето на пролетната умора. Обобщаваме някои от доказаните методи да й противодействаме с правилно хранене, практични ежедневни усилия и хомеопатия.

Горещ като кафе
Оригинална иновация ви осигурява идеалната температура на кафето или чая в продължение на нетипично дълго време. Тайната не е в някакви високотехнологични чипове, а в оригинално механично решение, което ни обещава една наистина гореща глътка ободряваща течност в точния момент.

Светът след 50 години
Безброй есета и разкази на читатели се включиха в конкурса, организиран от Списание 8. Изборът на най-добрите затрудни журито, но кои все пак са те и с какво ни спечелиха – можете да прочетете в априлския брой.