Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2014 г.

Списание 8, брой 4/2014 г.

Никола Тесла - Рицарят на светлината 
Тема на броя 
От Дани Динева 
Той е човекът, който може би открива тайната на безплатното и неограничено електричество, но така и не успява да ни я покаже. Той е човекът, създал до голяма степен днешния ни свят, базиран на променливото електричество. Той е и човекът, когото свързваме с толкова много конспиративни теории – като се започне от първата успешна телепортация, мине се през митичния HAARP и се стигне до взрива в Тунгуска. Макар че е роден съвсем близо – на Балканите, Никола Тесла остава недостатъчно познат за нас. Личността на един от най-великите изобретатели на всички времена продължава да е обвита в мистерии, енигми, да е любима за попкултурата.
Ще се захванем с нелеката задача да отсеем зърното от плявата, така че да ви представим странния гений от Балканите такъв, какъвто е бил наистина. На повече от 30 страници ще ви разкажем за невероятната му съдба, за впечатляващата му личност, за футуристичните му изобретения, които и днес продължават да вълнуват, да провокират, да изумяват. 

Лазарките – до Инд и обратно 
От Надя Тодорова 
В топлия априлски ден младите момичета се отправят към зрелостта през ритуала на лазарките. А ако се загледаме в пъстрите им облекла и украси, ще потеглим заедно по един сюжет, която ще ни върне хилядолетия назад във времето, ще ни отпрати до далечен Инд, за да завърши обратно в днешна България. 

Тантра издига съзнанието 
От Наско Атанасов 
Свами Махешананда е тантра учител, който организира семинари в подножието на Кайлаш. В специално интервю за Списание 8 този специален човек ще ни разкрие основите на обвитата в мистерии тантра. Четирима души пък ще ни разкажат какво е да се отправиш на изток към свещения връх в търсене на себе си, в търсене и намиране на българското уж много далеч от родината ни. 

Февруари ще бъде май 
От Анета Стефанова 
Филипините изглеждат толкова далеч, че катаклизмът, случил се преди година там, като че ли въобще не ни засяга. Нищо подобно! Необичайно топлата зима, която всички усетихме, е безспорен знак, че не всичко е наред. Че може би глобалното затопляне вече не може да бъде овладяно, а трябва да започнем да свикваме с него... 

Пеша към Космоса 
От Петя Накова 
30 години след първата българска експедиция до Еверест тя продължава да крие много тайни. Представяме ви историята на психолога Христо Гешанов, който ни връща в онези времена, за да ни разкаже за впечатляващата подготовка, за това как печалната съдба на Христо Проданов може би е предопределена от тройнокритичния ден, в който загива. За това как случилото се кара Гешанов да попадне за първи път в църквата и да потърси за себе си Бога. За срещите му с Юрий Гагарин, когото представя в една доста по-различна и пълноценна светлина... 

Виталната кралица 
От Георги Караманев 
Витоша е уж толкова близка и уж толкова позната, а винаги има какво да научим, какво да преоткрием по дългите й пътеки. Затова съвсем символично с нея завършва и проектът ни „По нови пътеки с Opel". Ще ви запознаем с историята на древната млада красавица, ще ви представим някои от многобройните й видове и за финал – ще ви запознаем с Бичи, добрия дух на планината. 

Ефектна енергийност 
От Георги Караманев 
Енергийната ефективност през последните години е мантра, която чуваме отвсякъде. А не се замисляме, че всъщност старите български къщи много добре показват точно същите принципи. И ако днес добавим и тяхното знание към арсенала на модерните технологии, енергийната ефективност и красивата архитектура, при това в типично български стил, ще придобият съвсем ново значение.  

„Апчих!": пролетната мантра 
Когато земята се събуди от зимния си сън, а растенията започнат да цъфтят, се събуждат и досадните алергични хреми. Медицината все още не може да обясни добре механизма, но предлага различни средства за облекчаването им. А в битката могат да се включат и алтернативни средства като хомеопатията, йога, шуслеровите соли. Научете как. 

Гуруто на Запада 
За първи път от 20 години гуруто на Запада – Дийпак Чопра, идва в Източна Европа. Световноизвестният учител избра София, за да ни покаже пътя към благоденствието – една дума, като че ли позабравена по нашите ширини, която обаче може да ни отвори прозорец към щастието. 

Истинско от Халкидики 
От Ива Тодорова 
Море, слънце и невероятни хора. Истински рибари, екологични мидени ферми, уютни хотелчета. Това е малка част от палитрата, с която ни посрещна Халкидики – един съвременен Вавилон, който за пореден път ни припомни, че понякога не е нужно да ходиш далеч, за да намериш райско кътче, като че ли на тропиците... 

Зрънце истина 
От Мария Бончева 
Оризът е храната на половината човечество. Вкусен и питателен, разнообразен и полезен дори и извън кухнята. Допълнете менюто си с някои практични съвети как да го сготвите и използвате, с една кратка среща с пъстрата му история и пътеводител за различните му разновидности и варианти. 

С байк по билото 
От Любомир Ботушаров и Петър Гаврилов 
Заедно с напъпващата пролет се отправяме на велосипеди към Мелник и Роженския манастир, за да изминем местните колоездачни маршрути, да се насладим на природата и да получим ценни съвети как да подготвим колелото си за по-дълъг път.