Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2015 г.

Списание 8, брой 4/2015 г.

Новият Прометей

Тема на броя
Д-р Кирил Чуканов създаде машина, която улавя свободната енергия и работи с 400% КПД!
От Дани Динева
Квантовата енергия, добита от създадена в машина кълбовидна мълния, може да е сбъднатата мечта на човечеството. Тя не замърсява околната среда, няма нужда от гориво, достатъчен е слаб ток за включване. Не се нуждае от слънчева енергия, вода или вятър, което ѝ позволява да се добива 24 часа в денонощието. Такъв генератор би променил изцяло човешката цивилизация. Научна фантастика ли е това, или научна революция?
Почти непознатият у нас изобретател д-р Кирил Чуканов претендира, че с минимален ток, подаден на входа, неговият уред генерира енергия с КПД от порядъка на 400%! Засега това се случва със сравнително слаби генератори, но според него е въпрос на време да достигне промишлени мащаби. 
Всичко започва с необяснима случка в средата на 80-те. Пред очите на Чуканов се появява странно същество - Сияещата медуза, и започва да му разказва за устройството на Вселената, как да „улови" безплатна и неограничена енергия на базата на кълбовидните мълнии. След десетилетни опити епопеята е към своя край, 70-годишният изобретател работи над промишлени прототипи в Китай и обещава, че е на прага да въплъти откритието си в технология, която може да влезе във всеки дом.
Дали Кирил Чуканов ще се превърне в новия Прометей, давайки на хората онзи огън, който ще отприщи технологиите и затлачените световни несгоди? Или откритието ще падне жертва на друг нов Прометей, както наричат и Франкенщайн – големите компании, които не биха се зарадвали на идеята за свободната енергия?
Чуканов може да е и прероден друг древен герой - Одисей, защото животът му е безкрайно приключение, преминало през всички държави лидери от последните години, през професии и лични предизвикателства. Дъщеря му Лаура заема престижното 4-о място на конкурса „Мис САЩ". Днес съдбата на „друмоман" го отпраща в далечен Китай, откъдето, на прага на отдавна очаквания научен пробив, той разказва за първи път толкова подробно невероятната си история.


Тайните общества на траките

От проф. Валерия Фол
За особените, тайни общества на траките ни разказва още Омир. Писмени свидетелства рисуват образите на посветени воини аристократи, които са организирани в общества. В тях не били допускани жени, не се употребявала одушевена храна, а траките били обучавани на безсмъртие. Членовете на тези организации полагали клетва за мълчание, която днес прави много по-трудно изучаването на истинската им история. Проф. Валерия Фол ни представя една непозната, а изключително интересна част от миналото на нашите земи.


Лекарство от Космоса

От Надя Тодорова
Хорото е в кръвта и душата ни, достатъчно е да се отпуснеш във вихрения танц, за да го почувстваш. Оказва се обаче, че е и нещо много повече. Всеки от традиционните танци, характерни за определен празник, носи своята дълбока символика, която говори за вечната връзка между човека и Космоса. А всичко е подредено в строго логичен цикъл от ритуали. Хорото е и начин да се сдобриш, да намериш общия език със съседа. Дали животът ни няма да стане по-красив  и спокоен, ако в големите градове  се възстанови обичаят на виещите се по площадите хора за изконните български празници?


Слънчево училище

От Катерина Борисова
Почти век след формулирането на общите му постулати, първото училище, спазващо принципите на оставената от Петър Дънов Слънчева педагогика, е на път да заработи! На 15 септември първият звънец ще огласи новите класни стаи, където 80 хлапета ще се учат в хармония с природата, на основата на нейните принципи и на тези на любовта. Часовете им ще са съпроводени с мелодична музика, а учителите ще са хора, които обичат и разбират призванието си. Добре дошли в света на Слънчевата педагогика!


Дерайлиране

От Ива Тодорова
След като в предишния ни брой ви разказахме накратко биографията  на големия режисьор и преподавател Крикор Азарян, сега даваме думата на личната и лирична страна на неговия живот. Емоционалните спомени на Ива Тодорова, негова ученичка, актриса, а днес директор ПР и реклама в Списание 8, ще ви представят в пълния му блясък този незабравим творец, един от вечните символи на българския театър.


Кармата е красива градина

От Джорджия Николова
Какво е карма надали има нужда да се обяснява. Но как човек да се грижи за своята и кога това ще му се отблагодари? Този читателски въпрос отправихме към Джорджия Николова, превърнала се в любим източник на отговори по вечните теми за толкова много от приятелите на Списание 8. Радостта минава през това да мислим кое е най-добро и за другите. Тогава започва светът на чудесата!


Храбрият готвач

От Ганета Сагова
6-годишният Христо от Димитровград чете мисли и прави сладкиши. Внукът на „Татко Барба" от едноименната черпилня е едно специално и различно дете, което роднините му обичат и възприемат такова, каквото е. А Христо винаги има какво още да разкаже от интересните му представи и срещи, да ви запознае с „планетата Артур" и мнението си за извънземните, докато майстори поредния вкусен сладкиш. 


Вино с история

От Женя Милчева
Вино и история е изкусителната комбинация, с която ни посреща най-малкият, но несъмнено уникален град на България. Нека седнем заедно на чаша от гъстия местен гроздов елексир и на сладка приказка да се върнем назад във вековете. Да се потопим в невероятната атмосфера на града с уникалните бели скали...


Вертикална любов

От Свилен Георгиев
„Пецл РокТрип" събира елита сред световните катерачи. Този път инициативата се отправя към българските скали, а особеното, колоритно общество на катерачите се отваря за този емоционален репортаж от мястото на събитието.


Шарена вода

От Весела Иванова
Различните цветове лекуват, а водата помни. Какво става ако двете неща се обединят? През последните години приложението на цветна вода се превръща в строга система, с чиято помощ можем да подсилим организма си при редица здравословни проблеми. Кой е цветът при настинка и кога да се спрем на синьото или зеленото – четете в новия брой на Списание 8.


Островът на блажените

От Катерина Борисова
В Сингапур магията на Изтока се среща с възможностите на модерните технологии, за да създаде райска атмосфера. И неусетно се оказва, че островният град-държава, чийто символ е лъв с рибешка опашка, може да даде много практични и оригинални съвети на своя роднина – Балканския лъв, в лицето на страната ни. Като се започне от безбройните начини за предпазване на природата и се стигне до строгите закони, които правят Сингапур спокойно място за живеене и работа.


Последният полет на 

каролинското папагалче

От Ния Тошкова
В най-новата ни рубрика представяме някои от чудесата на Националния природонаучен музей. Допреди столетие ятата от каролински папагалчета, един нетипичен за южното кълбо пернат приятел, кръстосвали Америка. Днес видът е изчезнал, а музеят в центъра на София е едно от малкото места, където може да се види препариран екземпляр. Той е там, за да ни напомни какво се случва, ако не чуваме и не обръщаме внимание на посланията, отправени ни от самата природа... 


Да уловиш ДНК на вятъра

От Светлин Петров
Скулпторът Тодор Тодоров създава своята увлекателна книга и цялостна теория за елементалната скулптура, за да улови модерния дух на своето изкуство. Как скулптурата е достигнала до днешното си развитие, защо и тя се обръща към природата като вдъхновение и основен градивен елемент, какво е типично за примерите от нашата градска среда – четете от първа ръка отговорите на скулптора в специално интервю на страниците на Списание 8.


„Боже, пази България!"

От Иво Владимиров
Поуката, които ни оставя княз Александър Батенберг - първият монарх на нова България, трябва да помним винаги – когато сме единни и уверени, ние, българите, не можем да бъде спрени. Поучителната история на княза, поел смело историческата си роля на владетел изключително млад и посмял да се опълчи на великите сили, си струва да бъде препрочитана и осмисляна.