Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2016 г.

Списание 8, брой 4/2016 г.

Христос воскресе! Как?

Тема на броя
От Георги Караманев
Иисус Христос владее антигравитация, с нейна помощ може да бъде обяснено възкресението. Всеки от нас има невидим двойник и той продължава да живее хилядолетие след нас, от деянията ни зависи какво ще се случи с него след смъртта ни. Добре дошли във Вселената, в която живеем, описана от философа и инженер проф. Иван Манев! Теорията му обединява познанията на съвременната наука с описаното в Библията, а също така и с явления, които сме свикнали да смятаме за свръхестествени. Според професора мисълта е полева форма на материя, която още не сме способни да уловим със своите технологии. Тя може да минава през прегради и да изминава огромни разстояния. Между нашия мозък и неговото енергийно копие съществува блокировка, която е обусловена от еволюцията и ако намерим начин да я премахнем, ще получим достъп до колосални възможности, смята проф. Манев.
В навечерието на Великден ви представяме оригиналната хипотеза на философа и инженер за устройството на Вселената, толкова странна, че... чак реална. А моментът не е избран случайно: след като ви въведем в идеите на професора за мисълта и материята, заедно с него ще се върнем 2 хилядолетия назад към Йерусалим, търсейки обяснение на всеки от аспектите на възкресението на Иисус така, както ги описват четиримата евангелисти. Дори професорът да не успее да ви убеди в главозамайващата картина, изрисувана от идеите му, със сигурност темата на този априлски брой е прекрасна възможност да се замислим за това какво всъщност ще влагаме след броени дни в така познатото приветствие „Христос воскресе!".


Искаме отговори

От Ганета Сагова
След като в миналия брой ви разказахме за трагичния случай край българската граница, при който четирима бежанци губят живота си, допълваме печалния разказ със свидетелствата на още две жени. Те потвърждават смразяващата история: че загиналите са се озовали в ледените води на граничната река, след като български полицаи са прибрали вещите им и са ги отпратили.
В очакване на това институциите да се задействат и да потърсят виновните за трагедията, допълваме темата с интервю с историка космополит проф. Андрей Пантев. Той ни представя своята хуманна и мъдра гледна точка за това имаме ли основание да демонизираме бежанците, как грубостта и агресията постепенно и неусетно са завладели ежедневието ни и на какво ни учи историята за случващите се в момента геополитически процеси.


Барманът лечител

От Михаела Ценкова и Ганета Сагова
Красимир Петков от Правец е бивш барман, който заради лош късмет се оказва в затвора. Там му се случва нещо невероятно - получава видение, което го кара да се обърне към вярата. И не само: започва да лекува, като помага главно на най-бедните хора. Полагайки ръка върху болния, брат Краси е способен на истински чудеса. Някогашният барман днес е лечител, помогнал на мнозина да се избавят от много сериозни проблеми, видя екипът на Списание 8.


Нийл Доналд Уолш: Какво искаш да попиташ Бог?

От Мартина Генкова-Иванова
Нийл Доналд Уолш е световноизвестен автор, който след броени дни идва в България. В мартенския брой на Списание 8 ви разказахме невероятната история на клошаря милионер, чиито книги днес са упование и любимо четиво за милиони хора по цял свят. Преди идването му у нас имахме шанса да зададем няколко въпроса на Нийл за актуалните събития по света, както и за това какво да очакват неговите почитатели в България.


Велики дни

От Иван Марков и Георги Караманев
Почти всяка година християните по света са разделение в своя най-голям празник. Нерядко докато православните спазват най-строгия си пост, католици и протестанти празнуват Великден. На какво се дължи и къде се корени разликата в календарите при изчисляването на празника? Възможно ли е да се намери компромис, който да обедини християните по света така, че да празнуват на една и съща дата? Математикът и консултант на Списание 8 Иван Марков предлага универсално решение, което би могло да реши проблема, ако бъде прието от църковните институции.


Писано яйце

От Женя Милчева
Украсяването на великденски яйца с восък е стара българска традиция, която ще ви представим в този предпразничен брой на Списание 8. Ще се потопим в търпението и умението, нужни са създаването на писани яйца – истински произведения на изкуството. Сигурни сме, че мнозина от вас ще се запалят по изящната техника и ще пожелаят и сами да я опитат след броени дни, когато дойде време да подготвят великденските яйца за своето семейство.


Големите пиленца

От проф. Златозар Боев
Гиганти в живия свят не липсват – много са видовете, извисяващи се значително над човешкия ръст. Сред пернатите обаче гигантизмът е доста по-голяма рядкост, ето защо е прелюбопитно да се запознаем с 8 огромни птици от миналото. Някои от тях съвсем до неотдавна живеели на Земята. От изкопаемите представители на тези водиве учените научават много интересни неща за поведението и външния им вид. Човеко-пингвин, птица рух оживяват с увлекателните и информативни текстове на зоолога проф. Златозар Боев и прекрасните илюстрации на художника Георги Пчеларов.


Замръзни!

От Дани Динева
Веднага след смъртта, преди необратимите процеси да увредят тялото, то се замразява и се съхранява при свръхниски температури в очакване след десетилетия да бъде създадена технология, която да го „възкреси" и излекува. Това е основата на оспорваната дисциплина крионика. Стотици са човешките тела, които вече са замразени и очакват своето евентуално пробуждане. Представяме ви историята, основните технологии и надежди на това нестандартно направление, представяме и аргументите на скептиците. 


Проф. Обри де Грей: Ще забравим старостта

От Георги Караманев
Проф. Де Грей е световноизвестен учен със сериозна биография, който обаче не се бои да „пророкува", че около 50% е шансът дори днешните хора да живеят 1000 години. Възможно ли е наистина? В какво всъщност се изразява процесът на остаряване? Кои технологии имат потенциала да помогнат значително да се удължи човешкият живот? Четете отговорите на проф. Обри де Грей дни преди той да гостува в София за конференция, свързана с дълголетието.


Синята НЛО папка

Архивите от времената на СССР проговарят за необясними срещи с неидентифицирани летящи обекти, за свидетелствата на военни от самолети и атомни подводници, видели необясними неща. „Синята папка" представлява 124 страници с документи за НЛО, разсекретени от архива на КГБ и представени ексклузивно на страниците на новия брой на Списание 8.


Виртуално и реално

Димитър Караниколов е архитект, който живее между Лондон и „Люлин". Специализирал е в създаването на визуализации на бъдещи сгради. Съвсем неотдавна обаче решава да се посвети на снимането на истинските природни чудеса и ни представя фотографиите си от екзотични дестинации. Пътят го отвежда от степите на Западна Монголия заедно със световноизвестния фотограф Тимоти Алън до българските красоти и магията на хората по нашите ширини.


Път ни чака!

Рубриката „По нови пътеки с Opel: Накъде в неделя?" продължава! Отново започваме да обикаляме безкрайно интересните български пътища и да ви представяме разнообразни забележителности. Очакваме от вас да ни предложите любимите си дестинации за съботно-неделно пътуване по определена тема. През април гласувайте за място, свързано с билките и техните безбройни приложения.
8 на 88

88-ият брой на Списание 8 ви предлага възможност да си спечелите... 8-годишен абонамент! Достатъчно е да отговорите на поне 80 от 88-те въпроса, всеки от които е свързан с тема, публикувана на нашите страници. Въпросите можете да намерите в новия брой, както и онлайн тук.


За храната с любов

От проф. Антон Антонов и Елена Петрелийска
От този брой започва най-новата ни рубрика – „Кулинарна алхимия", в която ще говорим за различни аспекти на храненето, а за десерт хубавата Елена Петрелийска ще ни дава по една тематична оригинална рецепта. Избрахме да започнем с аргументите на консултанта на Списание 8 по физика проф. Антон Антонов за това защо е важно да ядем само храната, приготвена с любов; как можем да изберем най-полезното за нас и защо универсалното решение е... да слушаме собственото си тяло. Приятно четене и добър апетит!


Поетът славей

От Иво Владимиров, „Българска история"
След броени дни ще се навършат 150 години от рождението на Пенчо Славейков. Предвестникът на модерността в българската литература има нелек живот, но след себе си оставя освен впечатляващото си творчество и много интересни истории, които ще ви разкажем в този брой на Списание 8 в редовната ни рубрика за известни личности, родени през съответния месец.

Писано яйце

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя
Христос воскресе! Как?

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация