Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2017 г.

Списание 8, брой 4/2017 г.

Коварната ваксина

Тема на броя
От Женя Милчева и Георги Караманев
БЦЖ – ваксината, болязка от която всеки от нас има на рамото си, крие опасности, става ясно от ново изследване на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология на БАН. С разработена от нея методика доц. Маркова доказа, че бацилът на туберкулозата прибягва до структурна промяна, за да оцелява в екстремни условия – лишава се от клетъчната си стена и преминава в т.нар. L-форма, която все още не е достатъчно изследвана от учените. Предполага се, че може би тя има връзка с автоимунните заболявания и дори някои видове рак. Нещо повече: промененият бацил преминава от майките в новородените. Същевременно според изследователката тази ваксинация е напълно излишна, защото случаите на туберкулоза в наши дни са малобройни и могат да се лекуват успешно. 
БЦЖ е ваксината, която ни е спасила от опасната туберкулозна епидемия. Новото изследване на доц. Маркова обаче показва и обратната ù страна. Бактерията става неразпознаваема за имунната система и недосегаема за антибиотиците. Омаломощеният бацил, който се вкарва в организма чрез БЦЖ ваксината, също преминава в L-форма - така не просто е безполезен, защото не създава имунитет, а е и опасен, товари организма и обърква имунната система. 
Представяме подробно изследването на специалистката, а за финал даваме думата на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. След срещата ни с него новите данни ще бъдат представени на комисиите, които определят имунизационния календар. Първата стъпка в тази посока обаче вече е факт – до броени дни ще отпадне последната от задължителните реимунизации с БЦЖ – на 17 г.
8 на 100

100 броя Списание 8 – имаме своеобразен юбилей, а това винаги е време за подаръци! 100 от вас ще получат прекрасни награди – ваучери, книги и дори уикенд за двама в „Апартхотел Лъки Банско". За да се включите в жребия, достатъчно е да се снимате със своята колекция от Списание 8. 


Лековитата млечка

От Владимир Бошнаков
В края на миналата година Дядо Владо си отиде от този свят, но за щастие успя да ни остави своя завет. Неговата книга „Моят опит в природната и народната медицина" в 600 страници събира полезни рецепти, практични съвети и цялата история на този впечатляващ човек. 
В този брой ви представяме откъс от въведението, в което авторът Владимир Бошнаков разказва как се е насочил към народната медицина и как, почти случайно, открива впечатляващите лековити свойства на обикновената млечка. 


Излекувах диабета за 16 дни!

От Ганета Сагова
Как е възможно само за броени дни с помощта единствено на правилното хранене да бъде победен 30-годишен диабет, а един човек да си припомни какво е здравето? Главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова разказва невероятната лична история на своя баща, който нормализира плашещо високите стойности на кръвната си захар, следвайки съветите на специалистите от „Вита Рама".  
След този текст ще се убедите сами: съвсем скоро ни очаква истинска хранителна революция!


Надин и вълшебната джала

От Ганета Сагова
Надин Николова вече повече от десетилетие разработва собствената си впечатляваща терапия – джала. Зад санскритската дума за вода се крие мъдра система, която позволява, потапяйки се във водата, с помощта на терапевт да оставим в нея стреса и проблемите и отново да открием пътя към самите себе си.


Скритата истина за прераждането

От Олег Ламикин
Идеята за прераждането е стара като света – има я във всички религии, дори в ранното християнство. Как постепенно тя е изчезнала от ортодоксалната догма, кои са най-сериозните аргументи и истории за това, че реинкарнацията съществува? Можем ли да си върнем спомените от наши предишни животи? Своите отговори дава добре познатият на читателите на Списание 8 Олег Ламикин. 


Неканени гости

От проф. Златозар Боев
Понякога в природата видовете сами или с помощта на човека изминават огромни разстояние и се появяват на хиляди километри от оригиналните си местообитания. Зоологът проф. Боев с помощта и на прекрасните илюстрации на художника Георги Пчеларов представя 7 такива вида, които могат да бъдат видени у нас. И макар че всеки познава гугутката, малцина подозират, че този вид е описан за науката за първи път в България. А как ще се почувствате, ако разберете, че все повече са пираните в българските водоеми и че у нас се случва да се срещнат екзотични гости като голямата водоплавка или ондатрата?


Емелин Пат-Далстрьом: 3D принтер ще строи базите ни на Марс

От Михаела Ценкова
Физик и футуролог, Емелин Пат-Далстрьом от Университета на сингулярността гостува у нас за форум, чиято цел беше да обрисува бъдещето. Използвахме случая за едно прелюбопитно интервю, в което тя ни разказва как космическите технологии могат да решат дори най-големите проблеми тук, на Земята, и защо не бива да се боим от момента, когато роботите ще станат по-умни от нас.


Град като гора

От Георги Караманев
Арх. Димитър Паскалев има огромен опит от практиката, създател е на две сгради на годината. Той обаче е човек, който не се бои да погледне в бъдещето и заедно с него се заехме да поразмишляваме как ще изглеждат устойчивите градове, в които един ден ще заживеем. Архитектът е убеден, че технологиите за създаването им вече са налице и още в рамките на нашия живот ще е възможно да се изградят мъдри селища, които претворяват на практика идеите на устойчивото развитие. Нещо повече – първите важни крачки към тях вече се правят, при това в сгради, които се издигат в самия център на София.


Влюбен в България

От Иво Владимиров, „Българска история"
В годините след Освобождението немалко забележителни чужденци дават своя принос за изграждането на новата държава. Такъв безспорно е и художникът Иван Мърквичка, който пристига уж за кратко у нас, а остава цели 4 десетилетия. Създава прекрасни картини, надали има българин, който да не си представи веднага неговата „Ръченица", на която, според една от хипотезите, е нарисуван да играе класическия български народен танц самият Джеймс Баучер. 


Красив

цвят
Красимир Матаров е големият победител в конкурса на Списание 8 и Olympus за читателски снимки „Твоят поглед". Дълги години той работи като учител по руски език, преди случайно да се срещне с фотографията и това да промени ежедневието му. Представяме ви впечатляващите му снимки на красиви пейзажи и миниатюрни животни.


Да започнем на чисто!

От доц. Вихра Баева
По-чистване, про-чистване и пре-чистване – пролетта е времето, в което не само природата, а и човекът се пробужда от зимната летаргия във всички смисли на думата. Консултантът на Списание 8 по етнология доц. Вихра Баева ще ни поведе по пътеката на пролетните български празници и традиционните ритуали, свързани с пролетното почистване на дома, на духа и тялото. 


Живи легенди

От Женя Милчева
Кюстендилските села приютяват красиви, драматични и понякога направо магични легенди. Отправяме се към Кадин Мост в Невестино, за да се полюбуваме на красивата архитектура и да се развълнуваме от печалната легенда, свързана със строежа му. В Долно Уйно пък ще се усмихнем, докато търсим етимологията на селското име... която се оказва далеч не свързана с първоначалните асоциации.


Хакуна матата!

От Атанас Христосков
Шеметна разходка из Занзибар на няколко европейски мзунгу, както тук наричат белите чужденци. В опит за едно взаимно разбиране, който преминава през няколко драматични и много повече комични сцени. Каним ви на приключение в тази пъстра част от планетата, родината на Фреди Меркюри, където властва спокойствието и всеки те посреща с дружелюбното „Няма проблеми!" – „Хакуна матата!".


Храната като баланс

От Д-р Махеш Вилас Гарже и Теодор Кордев
Д-р Гарже е специалист по аюрведа, представихме ви подробно в брой 2/2017 неговите съвети за това кой и кога се нуждае от аюрведа и защо „Аюрведа Клиник Лъки Банско" е едно от малкото места в Европа, където човек може да се докосне до древната система в автентичния ù вид. Този път заедно с българския му колега Теодор Кордев ги помолихме да ни разкажат още за правилното хранене според аюрведа, за най-подходящите блюда за всеки човек и всяка част от денонощието.


Зеолитова вода

От проф. Игнат Игнатов
За първи път ползите от зеолитовата вода били забелязани... при стадо крави, които много бързо си върнали доброто здраве. Това привлича интереса и на проф. Игнат Игнатов, изследовател на темите за здравето и дълголетието, който анализира ефекта от зеолитовата вода „Севтополис" и нейните възможности да ни пази здрави и млади.


Царската билка

От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева
Босилекът и маслото от него са поредното природно чудо, за което ще поговорим в рубриката „Здраве от природата". Маслото от босилек има безкрайно широка палитра от приложения – действа антибактериално, облекчава болката, подобрява зрението..., а останалата част от дългия списък с ползи и съветите за приложение четете в новия брой на Списание 8.


Последно желание

От Явор Цанев
За финал за априлския брой отново се отправяме към едно високотехнологично бъдеще, в което за хората се грижат съвършени роботоиди... които обаче имат нужда от поезия, за да се опитат да разберат най-важното – онова, което отличава човека от машината.