Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2009 г.

Списание 8, брой 5/2009 г.

Геометрията се заражда по нашите земи

От: Хр. Смоленов, Хр. Михайлов, Вл. Божилов

Транспортири, пергели и уреди за навигация са всъщност древните златни украшения от Варненския некропол

Най-древната наука на света е открита в България!? Тя принадлежи на цивилизацията, прочута с най-старото златно съкровище, намерено във Варненския енеолитен некропол през 1972 г. Възрастта му е между 4600 и 4200

г. пр. Хр.

 

Матрицата на живота

От проф. Антон Антонов

Учен от Югозападния университет конструира уред, който мери ефекта от невидимото въздействие (от картини, музика, думи, филми...) върху водата, т. е. и върху нас! С него вече няма тайни как хомеопатията лекува, има ли психотронни оръжия, защо някои хора са ни симпатични от пръв поглед, а други - не.

 

Кан Тервел, спасителят на Европа

От проф. д-р Божидар Димитров

След като разбива 200 хилядна арабска армия под Цариград, благодарната църква канонизира владетеля век и половина преди официалното кръщение на България. Св. Крал Тривелий е първият български светец, споменат от Паисий Хилендарски. 

Възрожденските художници исуват масово фрескови изображения на свети крал Тривелий. Образа му виждаме както в импозантните катедрали в Преображенския и Троянския манастир, така и в малки селски църкви като в пернишкото Старо село или в самоковското Бельово.

 

Дауншифтинг

Бягството от градската джунгла полага основите на постматериализма

От Мария Бончева

Десетки милиони са хората, заключили един петък вратата на офиса и отдали се на недоходоносната работа над себе си. Дауншифтингът поставя акцент върху намирането на подобрен или изобщо някакъв баланс между почивката и работата. Фокусът е върху успеха на личностната реализация и отношения вместо върху всепоглъщащата гонитба на икономически успех.

 

Интервю:

Веселин Топалов: Приличам на офицера - тръгнах от ъгъла, стигнах връха

- За 8 хода не е реално да се победи дори и слаб противник. Заблуждение е обаче, че в шахмата бързината на победата е толкова важна. Важно е победата да е убедителна.

 

Летящият автомобил вече трупа километри

Крилата на „Транзишън" се сгъват в няколко точки и се разгъват сами за броени секунди. Вместо да плащат за хангар на местното летище, собствениците кътат леталото в гаража.

Кан Тервел, спасителят на Европа

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг