Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2010 г.

Списание 8, брой 5/2010 г.

Хипнозата
От Георги Димитров и д-р Светослав Славчев
Хипнозата се използва активно от съвременната медицина – сеанси заменят упойката по време на операции, помагат за отказване от тютюнопушенето, чрез хипнотични внушения гръдната обиколка расте и нуждата от силикон отпада.
Какво точно и как се случва - разказва хипнотерапевтът Георги Димитров, а рекламният директор Ива Тодорова и редакторът Георги Караманев лично се подлагат на хипнотичен сеанс, за да споделят с вас преживяното.
Българинът проф. Никола Кръстников пък се оказва първият учен в света, който въвежда екмнезията – повторното спомняне чрез хипноза като метод за лечение. Още през 1929 г. нашият психиатър е публикувал наблюденията си в немско специализирано списание.

Хора със суперпамет
От д-р Светослав Славчев
След инцидент или силна любов някои хора започват да помнят като компютри – запаметяват стотици думи за секунди, смятат сложни математически задачи на мига и то докато водят разговор на друга тема. На какво се дължи феноменът със сложно научно название „патологична хипермнезия" – на генетични заложби или на внушения от извънземен разум?

ЕКСПЕРИМЕНТ 8: Да заредим заедно жива вода
От самото си начало Списание 8 ви информира за уникалните свойства на водата, защото вярваме, че трябва да познаваме тайните на веществото, от което самите ние сме съставени повече от 60%. Нека заедно подложим на проверка силата на собствената си мисъл и да видим способна ли е тя да промени молекулите на водата от разстояние.

Златни зрънца „пренанизват" историята
От Мария Бончева
Без аналог в Южна Тракия 160-сантиметров златен наниз отпреди 3800 години подсказва за местен елит, за чието съществуване досега не се предполагаше. Откритието променя представите на родните и европейски археолози за предците ни. Колието от 344 мъниста с уникална изработка засенчи намираните досега по нашите земи украшения от същия период. Тайните на най-вероятно тракийските по произход племена тепърва ще се разбулват от археолога д-р Борислав Бориславов, преди броени седмици засякъл местонахождението на древно селище от същата епоха.

Руските рубли на Наполеон
От Костадин Христов
Френският император организирал създаването на фалшива руска валута. Целта била да се дестабилизира руската икономиката в навечерието на най-важните битки между двете тогавашни европейски суперсили. Вероятно планът щял да сработи, ако въпреки сериозната подготовка и добрата изработка фалшификаторите не допуснали дребни, но очевидни... правописни грешки.

Да спасим в суматохата кестените
Кампанията на Списание 8 и Вашия градинар, с подкрепата на Столична община, набира скорост. Граждани на София се включват в инициативата и ще поставят сами феромонни капани на кестените пред домовете си, за да махнат най-накрая от прозорците си мрежите, които ги предпазват от рояците листоминиращи молци. Михаил Белчев също подкрепя начинанието и призовава: „Обичайте града, той го заслужава." Интервю с любимия на поколения певец и с известни актьори четете в майския брой на Списание 8. Ще научите също как сами да изработите феромонен капан.

Строителят, свързал България с Европа
От Александър Вълчев
Чували ли сте за Стоимен Сарафов? На него е кръстено селището Сарафово, днес квартал на Бургас. В предела между XIX и XX век в следосвобожденска България, инж. Стоимен Сарафов опасва България с жп линии, организира строителството на "Цар Освободител" срещу Народното събрание, на храм-паметника "Св. Александър Невски". Строи домове и спасява 222 880 сънародници-бежанци от Тракия, Македония, Западните покрайнини, Добруджа, Мала Азия. Народен представител, благодетел на бедни и сираци.