Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2013 г.

Списание 8, брой 5/2013 г.

Непознатите символи на България

Тема на броя

От Пламен Петков

Днес всички сме свикнали с лъва като национален символ, с който се гордеем. Но, оказва се, преди него сме имали най-различни знаци, всеки от които е свързан и с важен момент от миналото на народа ни. Най-старият български символ може би е шестолъчна звезда, преминали сме през лилии, орли, може би дори лукови глави. А една от най-великите военни победи в историята си сме извоювали, следвайки знаме, на което е имало ключовете на Ватикана и... може би цял хипопотам.

Потопяваме се в света на символите, избирани от средновековните български владетели, в едно пътуване, от което ще научим много непознати факти за собствената ни история.

 

Супергъби и у нас

От Мария Бончева

Страховитата червена мухоморка, една от най-отровните гъби у нас... може да се превърне в лекарство дори срещу болест като рака. Разбира се, винаги трябва да имаме едно наум, но резултатите са факт, а историите на успешно излекувани хора ви представяме в новия брой на „8".

Всички сме чували за супергъбите – азиатската тайна за здраве. Оказва се обаче, че много от тях растат и у нас. Природата на страната ни дава истинска гъбена аптека, към която трябва да се отнасяме много предпазливо, но и не бива да подценяваме...

 

Прочети аурата си!

От Елена Терзиева

Зелен, червен, индигов – в какъв цвят мислите, че светите? Апаратура, създадена в Калифорния, разказва много за аурата на всеки, за баланса, в който се намират чакрите. А пък зад всичко това се крият още много любопитни и важни за здравето поуки.

 

Душата на розата

От д-р Славян Стоилов

Мистичните суфи живеят според древна и изключително интересна философия. Част от нея е и тяхната медицина. Едни от най-важните лечебни средства, препоръчани от нея, са на основата на розите. Прочетете как да станете здрави като суфи.

 

Ръката издава произхода

От Нина Станева

Линиите на ръката не служат само на гадателки, предсказващи бъдещето – убеждаваме се за пореден път. Учени от БАН изследват дланите на хора от различни селища в България и по този начин събират данни за произхода. Резултатите: около 2/3 от днешните българи са местни, вероятно преки наследници на траките, 1/4 - на пришълци от Средна Европа, а 10% идват от изток. 

 

Да измислиш водопад

От Георги Караманев

Течен сандвич, водна електроцентрала, която обръща гравитацията, тоалетна чиния, всмукваща миризмата.... Повече от 100 са оригиналните идеи на самоукия изобретател Стефан Станев, които той се опитва да реализира. И макар до момента да не е успял да създаде прототип на нито едно, със сигурност много от тях ще ви впечатлят с оригиналността си.

 

Магията магнезий

От Светлин Петров

Този минерал е безценен за всяка клетка от нашето тяло. А твърде често го подценяваме – според редица специалисти 80% от хората страдат от недостиг на магнезий. Това се отразява в разнообразни оплаквания като мускулни крампи, недоспиване, нервност, болки във врата. Нещо повече – без важния си „роднина" – магнезия, калцият също не може да бъде усвоен и колкото и мляко да пием всеки ден, остеопорозата несъмнено ще почука на вратата...

 

Запазете миналото!

От Георги Караманев

Старият квартал на Ловеч „Вароша" приютява уютни къщички, запазили духа на миналите столетия. Безброй са историите, свързани с това място – и част от тях са за велики личности в историята ни като Васил Левски и Кольо Фичето.

 

Свръхнови, свръхнепознати

От Димитър Ганов

Свръхновите са огромни по обем и страховити като последствия избухващи звезди. Единственото сигурно нещо, което знаем за тях, е че Слънцето никога няма да се превърне в такава, просто защото е твърде малко. Напълно вероятно е обаче свръхнови да се крият в съвсем близките ни, но непознати части от Млечния път.

 

Къща като малък град

От Георги Караманев

Хората стават все повече и все повече се откъсват от природата – това знаем всички ние, но именно то дало идеята на арх. Константин Доганов. Младият специалист проектира огромна къща град, която би могла да приютява 20 000 жители, заобиколени от зеленина и модерни технологии.

 

Шнимките на Шве

Светла Йорданова – Шве рисува своите приказки през погледа на обектива. Създава собствен свят, в който думите винаги започват със „Ш", а от шнимките ви чака магичната Фиофия, ходеща по пясъка със своята бяла рокличка...

 

С колело към покрива на света

От Васил Тодев

Маунтинбайкът не е просто приключение, а може да се превърне и в начин на живот. Трима българи поемат с колелата си към най-високите върхове на Земята. Бяха така добри след завръщането си от Хималаите да ни разкажат какво са видели и почувствали там, както и да дадат съветите си към останалите байкъри.

 

Нарисувай ми... дърво

От Християна Драгостинова

Вземете един лист А4 и химикалка и нарисувайте дърво. Никакви упътвания повече не са ви нужни. Едва след като сте готови, разлистете материала от новия брой на Списание 8 и ще ви разкажем какво издава за вас направената рисунка. Има какво да научите за себе си...