Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2014 г.

Списание 8, брой 5/2014 г.

Дао на българския календар 
Тема на броя
От Мария Бончева 
Старият български календар крие връзката между нашите традиции и древнокитайския оракул И дзин. Как в обичаите ни се намират движението на вечната ки и неспирният поток на енергиите ин и ян? След дългогодишен труд енциклопедистът Георги Велев ни разкрива връзката между източната мъдрост и нашенската, търсейки и намирайки корените й дълбоко в дебрите на историята. 


Летящи чинии на връх Ботев 
От Женя Милчева 
Един мистериозен възрастен човек пази дневника на чичо си – авиоинженер, работил за Третия райх, в който се разказва за нацистка база на връх Ботев. Според него прословутите летящи чинии на Хитлер кацали и излитали от там в късното лято на 1944 г. Има ли зрънце истина в тази история? Тръгнахме по дирите на дневника и твърденията в него. Вижте какво открихме. 


Хипократ: Силата на рекламата
От д-р Славян Стоилов 
Всички сме чували за „бащата на медицината". Зад името Хипократ обаче се крие не един, а цели седмина елински лекари. И ако се вгледаме по-внимателно в историята, ще видим, че те не създават нещо ново, а само събират и предават по-древно знание. 


Ток за здраве 
От Катерина Борисова
Високочестотните апарати и конкретно най-популярните от тях - заперите, „улавят" вълните, на които трептят вредителите в организма ни дори преди обичайните болнични изследвания. А обърнат ли вълната, могат да помагат при редица болести като алергии, астма и много други. 


Приземяване 
От Георги Караманев 
Някога земята била единственият достъпен за всеки строителен материал. А днешните архитекти се обръщат отново към нея, за да преоткрият невероятните й свойства. Арх. Варвара Вълчанова обобщава най-важното от земното строителство за всеки, решил да се насочи към този евтин, достъпен и изключително перспективен избор. 


Змей подир змей 
От Георги Караманев 
Още две семейства разказват своите „змейски" истории. След като в мартенския брой музикантът Валентин Стамов ни поведе в магичния свят на една различна цивилизация - на подземните змейове, които са променени хора, живеещи в недрата на Странджа, две дами се съгласиха да допълнят със своите щрихи това пътуване на границата между реалността и въображението. 


Кръгове в тревата 
От Женя Милчева 
Мистериозни кръгове нашариха поляните тази пролет. За произхода им плъзнаха всякакви пъстри хипотези – от послания на извънземни, през знаци от отвъдното до зловредно шегаджийство. Къде е истината? Взехме проби и ги предоставихме на учените. И те откриха съществото, виновно за мистериозните правилни образувания в тревата... 


Хижа на гръб 
От Женя Милчева 
Група ентусиасти редовно подаряват по десет часа от живота си на една кауза – възстановяването на най-високата хижа в Стара планина - „Планински извори". Някога модерна и удобна, та сега е съборетина, но за планинарите остава незаменимо убежище, което искат да възкресят. Дотам път няма. Всяка тухла се качва на гръб – конски или човешки. 


От Георги Караманев 
След като ви представихме по една любима забележителност от всяка българска област, е време да се отправим по едни различни „Нови пътеки с Opel". Очакваме вашите предложения за онези места, на които си струва да посветим събота и неделя, за да ги представим в следващите броеве на Списание 8! 


Барбара Рен: Ваксини водят до анорексия и шизофрения 
От Евгения Михайлова 
Известната специалистка по нутрициология и здравословно хранене обяснява защо смята западната медицина за вредна, как тялото реагира на стреса с дехидратация, а тя разболява и защо трябва да се пие вода без калций. И най-главното: че човек е отговорен и за разболяването, и за оздравяването си. 


Да отгледаш мъж 
От Мария Георгиева 
Нашето време на еманципация и размиващи се поведенчески граници между половете изправя пред различни предизвикателства родителите. Малките момчета трябва да получат възпитание, съобразено с нуждите и на времето, в което живеем. Представяме ви полезни съвети, събрани, за да помогнат в това нелеко начинание. 


Песента на колелетата 
От Любомир Ботушаров и Петър Гаврилов 
Яхваме велосипедите в едно различно пътуване из не толкова студения Драгоман и съвсем не трънливите друмове край Трън. На няма и 100 километра от София ни очаква западният край в един класически български уестърн на колела.