Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2015 г.

Списание 8, брой 5/2015 г.

За буквите

Тема на броя
От Георги Караманев
Списание 8 започва кампания за популяризиране на българската кирилица, добре дошла е помощта на всеки. Смятаме, че въпросът е много важен, а защо - ще ви разкажем във водещата тема от новия брой на „8".
Наближи ли 24 май, всички се сещаме за кирилицата, гордеейки се с основание със своята писменост, изграждаща ни такива, каквито сме... А дали всъщност буквите, които използваме всеки ден, са наистина най-добрият графичен избор? Оказва се, че, без дори да подозираме, се лишаваме от истинската българска кирилица, потапяйки се във визуален тюрлюгювеч от букви. 
Всеки ден четем. И ако съдържанието е несъмнено важно, то рядко се замисляме за визуалната форма – затова в навечерието на Деня на славянската писменост искаме да привлечем вниманието ви към родните букви. Като започнем от старите азбуки и многобройните им загадки, решени от големия изследовател и художник проф. Васил Йончев. И стигнем до днешния ден, когато не даваме шанс на българския стандарт на кирилицата да навлезе масово в нашите компютри и в ежедневието ни. А българската кирилица е красива, малките ѝ букви се доближават повече до ръкописните, дава една различна възможност, базираща се на нашите културни традиции.
Ще навлезем в полето на графичния дизайн, ще потърсим онова, което прави четенето удоволствие, буквите, които допълват съдържанието на всеки текст, влияят ни, съзнателно или не, и могат както да превърнат нещо написано в наслада за окото и душата, така и да лишат читателя от пълноценно изживяване.
Ще почетем за четенето, а след подробния материал, реализиран съвместно с Националната художествена академия, със сигурност ще погледнете към темата по нов начин. Затова ще помогнат и многобройните разнолики букви, които изпъстрят този брой на Списание 8. Представяме ви повече от 30 различни шрифта на 17 автора, издържани в стандартите на българската кирилица. Техните създатели се съгласиха да ги предоставят безвъзмездно за този уникален брой на Списание 8!


Самотен скитник по света

От Георги Караманев
Алберт Айнщайн, Махатма Ганди, Рабиндранат Тагор, Петър Дънов, Владимир Димитров - Майстора – това са само част от безбройните знаменити личности на ХХ век, с които се среща и които рисува големият български художник Борис Георгиев. Той потегля по своя житейски път от Варна и с годините, пресичайки държави и стилове, срещайки се с велики хора и култури, изгражда своя хуманистичен светоглед, който не спира да вълнува и днес. Биографията му, която ще ви разкажем подробно, събира в себе си поуките на ХХ век с квинтесенцията за ролята на изкуството в живота на всеки от нас. Един невероятен художник с вълнуваща съдба и универсални възгледи за изкуството, чиято пъстра история и нежни картини си струва да познаваме и разпространяваме.


Суперзвезди

От Георги Караманев
Отправяме поглед към небето с двама приятели - оперния певец Емил Иванов и минния инженер Велимир Попов, обединени от голямата си любов към звездите и хобито да ги наблюдават със своите модерни телескопи. Изцяло на любителски начала те изграждат  впечатляващата обсерватория „Ирида", разположена в Националната астрономическа обсерватория „Рожен". От нея не само правят невероятни снимки на небесните обекти, а и решават научни задачи. Успехите им са впечатляващи – кадър на кометата „Лавджой", направен от обсерваторията „Ирида", стигна до рубриката „Снимка на деня" в официалния сайт на НАСА!


С усмивка срещу болестта 
От Норман Казънс 
Смях, шеги и закачки в комбинация с големи количества витамин С. Това се оказва формулата на изследователя Норман Казънс, за да победи болест, смятана за нелечима и обричаща го на пълно обездвижване. В този брой на „8" ще се докоснем до мъдрия му разказ за този случай - публикуваме част от бестселъра „Човекът, който разсмя смъртта", който можете да намерите на книжния пазар благодарение на Списание 8 и нашата приятелка и консултант – психоложката Моника Балаян. 


Големите малки сърца 
От Женя Милчева 
Проф. Николай Желев е биохимик, работи в Шотландия и е на прага на сериозен пробив в медицината. Неговите изследвания дават съвсем обосновани надежди, че скоро лекарите ще могат успешно да се борят със сърдечната хипертрофия. Той създава малки изкуствени сърца от стволови клетки и върху тях изпробва възможностите на различни терапии. И това не е всичко – професорът е на път да открие медикамент, който успешно може да се справя с някои от най-разпространените видове рак. 


Няма нелечими болести! 
От Ганета Сагова 
Броени дни преди идването му в България, имаме удоволствието да ви представим интервю с Олег Ламикин, създателя на системата „Жим Лам". Невропатолог, кандидат на медицинските науки, в продължение на повече от 10 г. той изучава древни системи на лечители от цял свят, преди да обобщи своя собствен вариант, ставащ все по-популярен по света. Какво представлява „Жим Лам", как може да ни помогне, а и как да се научим да си помагаме сами, какво бъдеще ни очаква тук, на Земята - това са част от въпросите, чиито отговори можете да прочетете, дадени от самия Олег Ламикин. 


Камъка от Скрибина 
От Женя Милчева 
Баба Юлия Земеделска от гоцеделчевското село Крибул е модерната жрица на едно древно светилище. Тя продължава да изпълнява ритуал, оставен ни още от траките, който помага на хората да се справят с болести и трудности. Край Камъка, обект със загадъчна сила и внушителна атмосфера, баба Юлия съживява една древна магия, още по-колоритна на фона на джиесема, с който възрастната жена почти не се разделя. 


Криле на мира

 
От Иво Владимиров, „Българска история" 
Може би не сте чували за Райна Касабова – а в това, което е постигнала, тя е била пионер не само у нас, а и по света. Касабова е първата жена, участвала в полет по време на война. Тя не се поколебава да се качи на военния самолет над Одрин, за да разхвърля позиви за мир, вярвайки, че така могат да бъдат избегнати ненужни жертви от излишни сражения. Първият полет на дама във война, а всъщност - символ на мира и човеколюбието. 


Децарство

 
От Георги Караманев 
Ако през последните години пеещите хлапета са любима тема на медиите и обществото, то за Арт център „Кърнолски" това съвсем не е нещо ново. В продължение на почти 3 десетилетия създателите на хор „Дъга" организират мащабни фестивали у нас и в чужбина, учат деца от различни възрасти и етноси да пеят и дават рецептата на това как най-малките могат да бъдат потопени в магическия свят на изкуството. 


Мебел пъзел 

От Георги Караманев 
Хартия и тиксо – не, няма да ви връщаме в часовете по „Труд и техника", а ще ви представим идеята на младия архитект Петър Захаринов за това как само с помощта на тези две неща може да се създаде ергономично, уютно и оригинално вътрешно обзавеждане. Мебелите, които той създава, имат многобройни удобства, щадят природата и дават една различна възможност сами да направим част от предметите, с които се заобикаляме у дома си. 


Кангениално 

В 5 различни течности, всяка с различна киселинност и разнообразни свойства, преобразуват водата футуристичните японски уреди „Канген". Думата, която се превежда като „връщане към първоизточника", се превръща в символ на здраве. Ще научите много за възможностите на „Канген" и за това как водата от него може да е полезна в безброй различни ситуации.
Камъка от Скрибина

Камъка от Скрибина

Жрица буди лечебните му сили, спасява стотици с хилядолетен ритуал