Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2017 г.

Списание 8, брой 5/2017 г.

Вижте темите от новия брой!

Апостола не е извършил убийството, 

за което е осъден

Тема на броя
От Неда Антонова и проф. Андрей Пантев
„Не е ли време да умием лицето на светата българска икона?" – този изключително важен въпрос задава във водещата тема на броя писателката Неда Антонова. С убедителни аргументи тя доказва, че Левски не е извършил убийството, за което е бил осъден, и е време официално да бъде оневинен и реабилитиран.
Неда през последните години се превърна в изключително популярен писател, ориентиран към историята. И ето че в навечерието на излизането на нейната нова книга „Първият след Бога" тя се заема с една нелека, но вечна тема, свързана с Апостола на свободата. Формално Васил Левски е осъден за убийство по свидетелствата на само един човек, твърдящ,  че е присъствал на случката. Дали обаче всичко е каквото изглежда? Възможно ли е наистина Левски да е осъден несправедливо? Дали не е дошло времето справедливостта да възтържествува и да изчистим името на Дякона от едно деяние, което той просто не е извършил?
Завършваме темата с ерудираното перо на проф. Пантев, който ще ни припомни защо 180 години след рождението си Левски остава над всички. Как бесилото край София се превръща в своеобразен аналог на кръста в сърцата на българите. Дали сме достойни като негови сънародници да продължим да тачим извисяващото се име на Апостола. 


Сърце на сърцата

От Георги Караманев
Историята на литературата ни е изпъстрена със силни любовни истории, но една от тях продължава да бъде и днес символ на вечната любов, неподвластна на догми, години, предубеждения. Мара Белчева завинаги ще остане свързана с Пенчо Славейков, поета, който в началото на ХХ век носи модерността в българската литература. Да си припомним историята на тази невероятна любов и да научим още за забележителната личност на Мара Белчева ще ни помогне подробен материал от страниците на новия брой на Списание 8.


Странната синя звезда

От полк. проф. Димитър Недялков
Професорът във Военната академия, най-възрастният действащ военен пилот на България Димитър Недялков ще се върне в спомените си на летец 30 години назад, към една невероятна среща в небето. От първо лице той ще ни разкаже как от борда на МиГ-21 под облаците вижда ярка синя светлина и се отправя в шеметна гонитба. На странния обект попада и при следващия си полет, а в опита си отново да види какво е мистериозното явление, едва успява да се спаси и да кацне благополучно обратно на пистата.


Аз съм ковачът на съдбините си!

От Станислава Цветкова 
Д-р Брус Липтън доказва, че не гените определят живота ни. Световноизвестният лектор, търсещ връзката между душата и науката, на 21 октомври идва в България. Няколко месеца по-рано ще ви представим неговите впечатляващи доказателства за това, че душата има материално измерение и че всъщност огромна част от болестите предизвикваме сами. Авторът на „Биология на убежденията" ще ни убеди, че не генетичните предпоставки определят съдбата ни, а ние сами изковаваме това, което ще ни се случи в живота.


Най-старите домашни крави

От доц. Георги Радославов
Преди около 8000 г. за първи път в Европа именно у нас древните хора са започнали да отглеждат турове – предшествениците на днешните крави. Това е един от изводите на първия мащабен молекулярногенетичен анализ на кости от добитък, открити по нашите земи при археологически разкопки и сравнени с днешни проби. Какво ни говори историята на „приятелството" между човека и животното за разпространението на цивилизацията? Четете в текста на един от изследователите, направили проучването.


Търсачи на сърца

Преди година Запрян Брънчев – Яни, и Весела Вълчинова били запленени от идеята да съберат на едно място в мащабна поредица от фестивали деца в неравностойно положение, такива с увреждания, както и здрави хлапета от обичайни семейства с хора на изкуството и спорта, които биха могли да им дадат шанс за изява. И ето че резултатът е налице: на 20 и 21 май от 10 до 19 ч в „София Тех парк" ви очаква първият фестивал, където децата ще могат да се докоснат до над 40 представяния и ателиета и да получат подкрепата, от която се нуждаят.


При шамана

От Данаил Алеков
В Перу все още е жива традицията на индианските шамани, които от 3000 години не спират да предлагат пътища към здравето и себепознанието в дебрите на амазонската джунгла. Срещаме се с може би най-известния и впечатляващ от тях – Дон Лучо, който ще покаже своите специални ритуали, ще разкаже за аяуаска и как това растение, забранено в Европа, помага да се избавим от сериозни проблеми като зависимостите и да срещнем себе си.


Успокояващо, балансиращо 

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Маслото от салвия е познато вече много столетия, получава се, след като цветът на растението се подлага на парна дестилация. И е готово да ви се притече на помощ при редица здравословни проблеми. Маслото поддържа доброто кръвообращение и хормоналния баланс, осигурява ви здрава кожа и връща в норма високия холестерол. Още едно натурално съкровище, което ви представяме в рубриката „Здраве от природата".


Жива картичка

От Ива Тодорова
В Краби – магическия юг на неземния Тайланд, никой не бърза за никъде. Просто защото е попаднал в рая, в едно място, където неземните лагуни ни пращат в един съвсем различен свят, където хората са дружелюбни и гостоприемни, а екзотичните блюда могат да изненадат всекиго. И където, независимо от религиозните си различия, хората работят заедно, за да превърнат мястото в една от най-търсените туристически дестинации на планетата.


Родопесен за душата

Мирослав Момински е редовен участник в досегашните ни конкурси за читателски снимки „Твоят поглед". Дойде време търновецът да покаже прекрасните си фотографии от мъдрите Родопи, да ни разкаже някои от историите, които са го срещали по склоновете на тази толкова специална планина. Криминалист по професия, той заминава веднъж преди години на излет с приятели из свещената планина, за да остане там завинаги сърцето му.


Бунтовната българка от Америка

От Георги Караманев
Сигурно помните корицата на мартенския брой: „Бунтовната българка". Оказва се, че зад момичето – реплика към Майстора, 20 години след създаването на снимката вече се крие забележителна жена. След дълги години в САЩ тя се връща у нас, за да стигне до позицията на заместник-ректор на реномиран университет и преподавател по уникално направление модерни танци. И, което е още по-любопитно: „бунтовната българка" е политолог и изследовател именно на темите за позицията на жените в Югоизточна Европа. Представяме ви Емилия Занкина!


Река за река

От Георги Караманев
Неголямата Енинска река извира от старопланински връх над едноименното село и макар че е дълга само 28 километра, е побрала край себе си пъстра палитра от истории. Ще се отправим по пътя на реката, за да се срещнем с прототипа на Бай Ганьо, да чуем боботенето на един от най-старите вецове по нашите земи, да разгледаме единствения в България Музей на фотографията в Казанлък.


Момчил Николов: Реалността така или иначе е илюзорна

От Георги Караманев
Излязлата наскоро книга „Последната територия" от Момчил Николов е един от най-силните български романи през последните години. Как изглежда мечтата на българина? Какво ще наследи консуматорското общество? Заробва ли ни самоцелното преследване на щастието? Дали монахът сънува, че е пеперуда... или всъщност се оказва точно обратното? Четете отговорите в новия брой на Списание 8 в специално интервю с известния писател и телевизионен сценарист.


Всичко, което трябва да знаем за витамин В12 


Витамин В12 е важен за мозъка, за нервната и кръвоносната система. Недостигът му, познат още като пернициозна, което ще рече смъртоносна анемия, причинява редица неврологични и психологични проблеми. Понякога лекарите пропускат да проверят нивата му, но вече от близо 50 години знаем, че именно зад липсата на този витамин често се крият много сериозни проблеми. Научете накратко най-важните факти за прословутия В12.


Когато футболът беше ритнитоп

От Иво Владимиров, „Българска история"
Точно един век преди магическото американско футболно лято на 1994 г. играта с топка за първи път идва на наша земя. В онези романтични времена футболът се нарича ритнитоп, съдията е „безпристрастен", дори думата „гол" не е стигнала дотук. Дължим първия футболен мач в България – изигран във варненската мъжка гимназия, на швейцарския учител по гимнастика Жорж дьо Режимбюс.


Инспектор Стрезов се завръща!

От Емануел Икономов и Ангел Панайотов
Тежка беше задачата да намерим достоен наследник, който да продължи загадките на инспектор Стрезов. Журито единодушно реши да сподели окончателното решение с вас! Спечелиха ни два коренно различни подхода към бъдещето на загадките, от които ще очакваме вие да изберете победителя! Емануел Икономов продължава духа на традицията, а Ангел Панайотов дава различно продължение от гледна точка на модерните времена. Гласувайте кой от двамата да продължи рубриката, един от вас ще спечели годишен абонамент за Списание 8, други двама ще получат комплекти от броевете със загадките на д-р Славчев!

СУПЕР звезди!

СУПЕР звезди!

Обсерваторията „Ирида“, събрала любовта към космоса на оперен певец и минен инженер, стига до НАСА