Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2009 г.

Списание 8, брой 6/2009 г.

Бистришките баби вият като вълците

Спектограма на песните на Бистришките баби и на воя на вълците показва, че те удивително си приличат, обяснява проф. Джералд Флориан Меснер в интервю за Списание 8. Меснер повече от 10 г. изучава пеенето на шопските баби и благодарение на неговата дисертация през 2005 г. те са признати за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Песните на нашите баби пленяват австриеца, защото само в един тон по западната макромузикална система, те ползват до 5 микротона!

Нашите дами обаче не са единствените на Земята, които пеят по този невероятен начин. В Нова Гвинея и Индонезия пoлзват същата микросистема и ако чуете запис на песните им, със сигурност ще се заблудите, че това е шопско.

 

Откриха безименен град до Банско

Градът е на повече от 3500 години, простира се на площ 25 дка, в него е кипяла строителна и промишлена дейност, но никъде в исторически извори, местни легенди или фолклор не се споменава за съществуването му. Мистериозният град, ограден с масивна крепостна стена, е открит от Владимир Баряков, уредник археолог в музеен комплекс Банско.

 

Десетки проговарят чужд език след кома

Медицинска сестра от София е ударена от ток и започва да говори на китайски език, който никога не е учила. Камион блъска руска колхозничка и тя се „превръща" в съпруга на италиански благородник, говореща на старо наречие. След кома 86-годишна французойка проговаря чист немски... Десетки са необяснените от науката случаи, при които хора приемат чужда идентичност или заговарят на абсолютно непознат език.

 

Нанотехнологиите

През 1986 г. учените Хенрих Рорер и Герд Бининиг откриват сканиращия тунелен микроскоп и поставят началото на съвременните нанотехнологии. Историята на най-перспективния днес клон на науката, обаче започва далеч в миналото с прословутата дамаска стомана, белите мумии в Китай и синята боя на маите. В настоящето развитите страни инвестират милиони в нанотехнологиите, вярвайки, че микроизобретенията могат да спасят света. В бъдещето нанороботи ще пътуват из тялото ни, лекувайки рак.

 

Спасиха Джина, но я пратиха в зоопарк

От Мария Георгиева

Към 9 часа сутринта на 28 април Христо и Галя решават да излязат на разходка в Троянския Балкан. Но плановете им се провалят от малка кафява топка, издаваща ръмжащи звуци досами оградата на дома им. Оказва се малко мече, което се е загубило, или пък е останало сираче. Спасяват го от сигурна смърт в гората, но мечето попада в друг капан – зоопарк.

 

Фалшивата касичка на Хитлер

От Костадин Христов

Операция „Бернхард" е наименованието на таен германски план от Втората световна война за наводняване на Великобритания с фалшиви банкноти. Целта е дестабилизация на икономиката на воюващата страна. Най-мащабната и професионално подготвена фалшификация  на пари в световната история при това е почти напълно успешна.