Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2010 г.

Списание 8, брой 6/2010 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 6/2010 г.

Генетичният код на българина
От д-р Славян Стоилов
Българска експедиция в Афганистан, Таджикистан и Узбекистан  доказва  кои сме ние, българите, и откъде идваме. Това става ясно не от догми, предположения и тълкувания, а от най-чистия възможен език – този на собствените ни гени. Сравнението на нашето ДНК с това на хората, живеещи в древната ни прародина, развенчава митовете, че сме див азиатски народ, дошъл тук и влял се в морето от славяни. Оказва се, че 40% от гените ни за от народ, живял по нашите земи преди 7800 г. Това са хората, оставили Варненското съкровище – най-старото обработено злато в света. Едва 20% от гените ни са славянски.

Истината за... Джулай морнинг
От Мария Бончева

Кой ли не е чувал за Джулай морнинг и поне веднъж не е посрещал утрото на първия юлски ден край брега на морето. Всъщност празникът, превърнал се в лятната Нова година, е чисто български. Всичко започва през 1986 г. с няколко души, а през последните години се превръща в масово веселие, събиращо хиляди хора.

Скритото светилище на Сътворението
От Мария Бончева

Огромно тракийско светилище стои скрито в Родопите. За него са чували само най-тесните специалисти в тази област, а сега Списание 8 ви го представя. В центъра на огромния комплекс е разположена пещера утроба. По време на зимното слънцестоене в нея се разигравали пищни мистерии в името на великата богиня майка и нейния син – бога слънце.

Нова азбука за компютъра
От Георги Караманев
Кой ли не се е сблъсквал с компютърните проблеми на буквите. За тийнейджърите кирилицата остава само в учебните часове. Нерядко на монитора ни излизат странни знаци, които никак не можем да превърнем в текст. Решение дава габровският инженер Стефан Стефанов. Създадената от него техническа азбука "Рила" комбинира латиницата и кирилицата и прави писането на компютър по-бързо.

Заедно за кестените
От Списание 8
Заплахите за дъжд не успяха да спрат няколкостотин души да уважат старта на кампанията "Да спасим в суматохата кестените" в Борисовата градина. "Вашият градинар" постави 132 капана за листоминиращия молец, с чиято помощ дърветата в парка ще останат зелени до късна есен. За доброто настроение на гостите се погрижиха музикантите от група "Да".

Половин век под водата
От Списание 8 

Представяме ви снимките на Любомир Клисуров – доайена на подводната фотография в България. Той е автор на уникалния албум "Черно море под водата", в който са събрани всички животински видове, обитаващи водния басейн. Клисуров се заема с гмуркане в средата на ХХ век, вдъхновен от Жак Ив Кусто.

Ще погледне ли София към звездите
От Георги Караманев

Докога София ще е единствената европейска столица, в която няма действащ планетариум? Този въпрос си задават от Астрономическата асоциация и дават отговор – докато се намерят управляващи, които не гледат само в краката си, а отправят поглед и към звездите. Архитект Елена Даскалова предлага проект – атракционът да бъде построен в Южния парк, в модерна сграда, която да приютява различни науки.