Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2011 г.

Списание 8, брой 6/2011 г.

Гориво от вода

Тема на броя

От Катерина Борисова

Българинът Илия Вълков, известен по света като Юл Браун, създава генератор, който превръща обикновената вода в гориво. При това в такова, притежаващо почти мистични свойства – става единственото земно вещество, което достига 6000 градуса – температурата на слънчевата повърхност, а градусите се променят сами в зависимост от това към какво е насочено. Дълги години откритието на Юл Браун остава в тайна, като няколко пъти срещу него са правени и опити за убийство. Смъртта му преди малко повече от десетилетие също остава неизяснена. Потопете се в света на енергията на бъдещето само с юнския брой на Списание 8.

 

Кристалина Георгиева:

Ако нищо не правим, температурата ще се вдигне с 6-7 градуса

Климатичните промени вече не могат да бъдат предотвратени и трябва да се научим да живеем в условия на променящ се климат. Думите не са на кого да е, а на еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева. В задълбочен анализ тя представя защо трябва да се борим с измененията в климата и как е най-добре да го правим.  Защо санирането е най-доброто решение за всеки и какви бедствия могат да причинят повишаващите се температури според еврокомисарката, четете в юнския брой на Списание 8.


Евтини, екологични, естетични

От Мария Георгиева

Къщичката от слама. Не, не си представяйте приказката, в която злият вълк разрушава само с дъха си дома на прасенцето. Става дума за технология, която е с 1/3 по-евтина от конвенционалните, а освен това при нея се пестят много от разходите за отопление. Нещо повече, къща от пресовани сламени бали може да направи почти всеки, а възможностите на материала дават на практика неограничена свобода за архитектурни решения.

 

Преди 6000 г. цивилизацията от Дядово отиде до Япония и обратно

От Ирена Григорова

Край Дядово се намира едно от най-дълго просъществувалите селища на света. Пласт по пласт археолозите се потопяват в бита на живелите преди нас и попадат на наистина впечатляващи находки. Според тях преди около 6000 години предците ни мигрирали чак до далечна Япония. След цяло хилядолетие без живот по тези места обаче цивилизацията се завръща, вече под името тракийска, взела от културата на далечните земи и оставила там много от себе си. Вероятно дори митът за Орфей и Евридика е бил пренесен от древните до Страната на изгряващото слънце.

 

Как да живеем себе си

От Мария Ацева и Мария Бончева

Хюман дизайн, или в превод личният ни проект, е система за самопознание от напълно нов тип. Тя предоставя на всеки конкретна карта на собствената му природа, както и инструментите, необходими, за да бъдем себе си и да премахнем съпротивлението от живота си. Хюман дизайн е синтез между две течения в науката – класическото и модерното. В него са обединени четирите най-съществени науки за духа в света - традиционната астрология, както западната, така и източната; индийската браминска система на чакрите, зохар, или кабала; и най-вече И Дзин, Книгата на промените.

 

Изгубен бе, но се намери

От Георги Караманев

Ако човек попадне на снимките на Иво Орешков в някой от фотографските сайтове определено не би могъл да си представи през какво е минал авторът им. Днес той снима професионално едно от най-щастливите събития в човешкия живот – сватбата. А в миналото му стои нещо, от което малцина са се спасили – наркотиците. Иво разказва какво е да погълнеш 100 000 хапчета и да минеш през ада на хероина и въпреки това с помощта на вярата да успееш да се върнеш към живота, за да рисуваш със светлина.

 

Да тичаш по вода

От Катерина Борисова

Ходенето по вода се среща като мит в почти всички световни религии. Днес обаче все повече се говори за това, че по повърхността би могъл да ходи всеки. Клипче на група младежи преди година се превръща в истински фурор в интернет. И макар да се оказва, че става дума за манипулация, направена с рекламна цел, ходенето по вода се превръща в мания. Дали наистина е възможно? Прочете всички аргументи за и против и направете преценката си сами...

 

С "дзи" на шията

От Румяна Николова и Николай Генов

Невероятно пътуване по пътя на тибетския будизъм. Прекрасните снимки и колоритният пътепис ще ви отведат по места, където е нормално една жена да има шестима съпрузи, а мъртвите се оставят на лешоядите, за да не мърсят земята. Ще ви срещнат с "дзи" – камъкът, който предпазва от трудностите на живота.

 

След 100 г. кози на Витоша

От Тамара Вълчева и Симеон Арангелов

След повече от век дивите кози се връщат на Витоша. Благодарение на ентусиасти, които ги водят в близката до София планина от Рила и Родопите, изящните рогати създания отново могат да бъдат видени по склоновете. Там, където са били честа гледка преди век, докато големите пътища и шумните хора не са ги пропъдили далеч.