Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2012 г.

Списание 8, брой 6/2012 г.

Бъди щастлив!
Тема на броя
От Мария Бончева
Щастието – магическата цел, толкова важна за всички хора на нашата планета. От какво зависи човек да е щастлив? По всичко личи, че единственото разковниче съвсем не е материалното благополучие, както смятат мнозина. Дали е толкова лесно? И какво въобще се крие зад това толкова субективно, но желано състояние? Защо щастието зависи само от нас самите? А не от това дали например ни липсва една ръка, или имаме неизлечима форма на рак, от това дали сме родени в богато, или в бедно семейство някъде в най-гладните райони на Сомалия? Възможно ли е да сме крайно бедни външно и богати вътрешно? Как щастието може да се превърне в държавна политика? И не на последно място - как да използваме закона за привличането, за да станем по-щастливи? Потопете се в света на щастието, за да намерите там и своето... 

Най-старият манастир в Европа
От Георги Караманев и Йордан Йорданов
Една обикновена вестникарска публикация води до повече от сензационно, но исторически защитено откритие – най-старият манастир в Европа се намира у нас. Това е „Св. Атанасий", недалече от Чирпан, който освен всичко друго е основан от самия светец, чието име носи. Д-р Росен Милев, авторът на впечатляващата научна хипотеза за манастира, я представя подробно на страниците на Списание 8.

Музика за душата
От Християна Драгостинова
Никога хората не са били до такава степен заобиколени от звуци, както в нашия пренаситен с информация XXI век. Малцина обаче се замислят за огромното значение на трелите за здравето ни – те могат както да лекуват, така и да променят настроението, а понякога се превръщат дори в средство на бъдем неусетно манипулирани. Как да избираме най-подходящата музика за всеки момент и всяко настроение – четете в темата от юнския брой на Списание 8.

НЛО през 1535 г.?
Преди почти 5 века над Стокхолм се появява едно изумително визуално явление, което художникът Урбан рисува. Дали става дума за рядък природен феномен, или за извънземни? Учените все още спорят. Тази интересна история бе един от акцентите в дискусия за НЛО, организирана от Списание 8. 

Моята земя е Океана
Румен Койнов живее в Бразилия и любим обект на снимките му са рибарите по Амазонка. Те водят суров и неподправен живот, а за да ги улови, фотографът се връща към традициите – черно-бели снимки на лента. Резултатът е уникален, както можете да се убедите от изпълнените с атмосфера произведения на майстора на обектива.

Изгубените години на Христос
От доц. Александър Илиев
Вдъхновен от водещата тема в майския брой на Списание 8, известният антрополог, режисьор и мим доц. Александър Илиев се впуска в един впечатляващ „документален разказ". Той представя следите от посещенията на Иисус Христос... в Индия. Много от аргументите му, че Месията не само е стигнал до Изтока, но и там е продължил живота си след „възкресението" звучат повече от сериозно – можете да се убедите сами.

Краят на кражбите
От Георги Караманев
Стоян Балабанов предлага просто и същевременно много перспективно решение, което обещава да сложи край на източването на кредитни и дебитни карти. С помощта на патентован алгоритъм той обещава начин за въвеждане на пароли, неуловим за крадците. Тайната е в специално генерирани всеки път виртуални клавиатури.

Древните перси баят като българите
От д-р Славян Стоилов
С Персия продължава поредицата за древните медицински системи. От държавата на зороастризма започва думата, която днес се е превърнала в „магия", а много от медицинските й практики и ритуали се срещат и в българските традиции. Защо е така, можете да научите от материала на д-р Славян Стоилов.

Българите и звездите
От доц. Борис Комитов
Двама българи в Космоса, цял спътник, пълен с родна техника, открития като двувековния цикъл на слънчевата активност. Това е само част от нашия национален принос в областта на космическите изследвания. 12-ият епизод от поредицата на Списание 8 и доц. Борис Комитов за изследването на Вселената е посветен именно на връзката на българите със звездите. 

Старопланински легенди
От Георги Караманев
Жеравна пази своя неповторим блясък, описан от Йовков в безсмъртните му произведения. Това е едно от малкото места у нас, където можете да се почувствате все едно спите и живеете в музей. Потопете се в автентичната атмосфера на колоритното село и в края на пътя... ще намерите себе си.

Портали между измеренията
От Александър Миланов
Старгейтовете и системата катара не са много познати у нас. Специалистът по космическо право Александър Миланов може би за първи път представя тази повече от странно звучаща теория, която обещава ни повече, ни по-малко от това да ни отведе в други измерения през космически портали, които са започнали да се отварят през 2000 г...