Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2013 г.

Списание 8, брой 6/2013 г.

Темите от новия брой

Био? Логично!

Тема на броя

От Георги Караманев

Ерата на индустриалното земеделие е към своя край. Защото всеки може да оцени разликата между истинските, вкусни и здравословни плодове и зеленчуци и тези, които може да ни предложи все по-химическата земеделска промишленост. Как обаче да се научим сами да отглеждаме полезните растения за трапезата си? Защо си струва да превърнем градинарството в свое хоби?

Представяме ви полезни съвети от опита за основите на биологичното земеделие. Както и за една по-непозната практика, която все още чака своето научно обяснение, но видимо за всички е, че може да прави чудеса. Ако съобразяваме работата си в градината с нея, тогава на наша страна ще застанат дори възможностите, които ни дава Луната...

 

Д-р Пиявица

От Катерина Борисова

Съвсем не изглежда лицеприятно – някакво животинче да те захапе и да започне да пие от кръвта ти... Но се оказва, че и днес пиявиците са без алтернатива в лечението на много най-различни проблеми. Веществата, които се съдържат в слюнката им, са изключително полезни срещу многобройни оплаквания. Те са на практика без алтернатива при хронични възпаление, но помагат дори за по-добър тонус, безплодие или болки във венците. В Русия се приемат за животоспасяващи след инфаркт и инсулт.

 

Аз, киборгът

От Ивайло Харалампиев

Проф. Кевин Уоруик идва директно от бъдещето. Защото изследователят в областта на роботиката изпробва всичко първо върху себе си. Имплантирал е микрочипове в нервната си система, а според него единственият шанс ние, хората, да оцелеем в битката с машините, е малко по малко да заприличаме на тях...

 

Дишай!

От Галя Димитрова

Не е достатъчно просто да дишаш, важно е да знаеш как да го правиш. Системата на д-р Димитър Тенчев позволява с помощта само на въздуха да се излекуват вътрешни травми, да си върнеш усещането за свобода и да почувстваш струящата енергия кундалини.

 

Канадци пеят на български

От проф. Николина Георгиева

Пренасяме се в място, наречено IDEAL, което се намира в далечна Канада. За да се докоснем до атмосферата на едно общество, където кръщават децата и дори сградите си с български имена, пеят български песни и се опитват да претворят на практика идеите на учителя Омраам Микаел Айванов за Всемирно бяло братство.

 

Хората усмивки

Повече от 120 истории получихме, след като помолихме читателите да ни разкажат кой е техният герой на щастието. Изборът беше повече от труден, сега е време да ви представим петима герои на щастието, които ни развълнуваха, а, вярваме, ще развълнуват и вас.

 

При светломразеца

От Георги Караманев

Зад това име се крие малко, симпатично насекомо, което се среща в близката до Враца пещера Леденика. Ще влезем в ролята на светломразеца, за да ви покажем подземните прелестите, изваяни от природата, тяхната история и защо си струва да отидете и да ги видите сами.

 

Метан в колата

От Драгомир Антонов

Все повече се говори за това гориво – метанът. Ще разгледаме митове като този, че разрушава двигателя или поврежда окачването. Метанът е евтина и екологична алтернатива на традиционните горива, с чиято помощ можем да стигнем до морето само срещу 70-80 лв.

 

Горещо

Силва Тонева започва да снима пожари, докато готви дипломната си работа по фотография. Днес тя е почти като колега на огнеборците, винаги там, където е наистина горещо в прекия и преносния смисъл. Показва ни страховитата стихия на пожара през погледа на своя обектив.

 

Градът на великаните

От Румяна Николова и Николай Генов

Пустинята Атакама и легендарното езеро Титикака, впечатляващите археологически паметници като загадъчното Тиуанаку и останките от империята на инките привличат в Боливия хора от цял свят. 60% от населението на тази най-бедна икономически и най-богата на природни ресурси страна на Южна Америка се определят като наследници на коренните индиански народи аймара, кечуа и гуарани.

 

Вятър и вода

От Нина Станева

Когато бурният вятър ти пречи да стоиш изправен, а вълните те обгръщат на талази, е време да отвориш широко сетивата си и да се насладиш на ветроходството. Заедно ще се качим на борда на яхтата „Инсипили", за да обиколим магическите острови в Егейско море и да ви представим този спорт, намиращ все повече почитатели.

 

Източникът на живота

Сол и вода се оказва повече от очаквано добра комбинация. От нея е направено тялото ни, от нея е бил и първичният океан. Това ни припомнят двама световни специалисти – д-р Барбара Хендел и Петер Ферейра, в книгата си „Водата и солта – първоизточник на живота". Представяме ви част от съветите им за това как да се възползваме от възможностите на тази проста и затова гениална формула.