Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2014 г.

Списание 8, брой 6/2014 г.

Друга история 
Тема на броя 
От доц. Васил Умленски 
Следи от ядрени взривове в древността. Хеликоптери, самолети, подводници, електричество в останки отпреди хиляди години. Обработен от хората метал десетки хилядолетия по-рано от очакваното. Невероятни познания за света много преди да има технологии, с които да бъдат добити. 
Астрономът енциклопедист доц. Васил Умленски гостува на Списание 8, навлизайки смело в дебрите на историческата наука, за да ни представи другата история – онези находки, за които няма да прочетете в учебниците, а могат да променят много от познанията ни за света. Безбройни, смели, провокативни, но и необходими са въпросите, които очакват своя отговор и е време да бъдат зададени: Може ли човекът да е на милиони години? Как са създавани точни карти на континенти много преди да бъдат открити? Как древните народи са познавали до съвършенство небесните цикли и календарните системи, след като знанията им не са били достатъчни според досегашните ни данни? Защо човешки следи са открити редом до такива от динозаври? За какво са служели някои от загадъчните находки, на които попадаме? Как са строени колосални съоръжения като пирамидите или статуите от остров Пасха с уж примитивните технологии на древността? 
Потопете се в другата история и многобройните й артефакти, които дават и различен поглед към цялостната история на човечеството тук, на Земята. 


Дейвид Линч: Медитирай, няма да съжаляваш! 
От Ивайло Харалампиев, Мадрид 
Световноизвестният режисьор в специално интервю за Списание 8 разказва как е преодолял скептичното си отношение, за да намери себе си в трансценденталната медитация. И я препоръчва на всеки и за всеки момент като панацея срещу ежедневните тревоги и проблеми. Според него е крайно време тя да бъде включена в учебната програма навсякъде, защото всеки, отдал се веднъж на медитация, намира света по-различен, пълноценен и спокоен. 


Вълнуваща гравитация 
От Георги Караманев 
Историята на гравитационните вълни е 100-годишна сага, която на пръв поглед вълнува само физиците теоретици. Оказва се, че съвсем не е така: регистрираните преди дни вълни могат да ни дадат съвсем ново познание за Вселената и нейната история още от моментите след Големия взрив. Столетие по-късно могат да потвърдят теориите на Айнщайн, а също така и да създадат цял нов клон в науката. 


Генерал от КГБ намира Йети 
От д-р Светослав Славчев 
Д-р Славчев допълва преинтересната тема за Йети с един разказ, който ни връща в Русия в годините след Октомврийската революция. Биещи се от двете страни на гражданската война войници попадат в дебрите на Памир на загадъчно същество, на човекозвяр, който напомня днешните описания на Мечия човек. 


Песни за Пророчицата 
От Веска Цицелкова 
Художничката Веска Цицелкова се връща в спомените си към многобройните си срещи с Ванга. Разказва ни за някои от невероятните й пророчества, но и ни я представя като човек и приятел, като личност далеч извън рамките на феномена. 


Чудна психология 
От Христо Донев 
Психологията на потенциала е алтернативно направление, което търси различен поглед към преодоляването на ежедневните проблеми. Младите психолози от групата „Чудно" не работят с диагнози, а търсят начина всеки да излезе от рамката на своята трудност, за да я победи със смях. 


Направи си парк 
От Георги Караманев 
Скоро благодарение на група ентусиасти столичният квартал „Овча купел" може да се сдобие с нов благоустроен парк. Разбира се, затова им е нужна подкрепа и именно чрез страниците на Списание 8 те се надяват да достигнат до съмишленици, които също знаят, че е време не само да пазим природата, но и да се опитваме да създаваме нови нейни „петънца" в големия град. 


Цветният професор 
Британският професор по изкуство Роб Кеселер поглежда през обектива на електронния микроскоп, за да покаже и на нас света на растенията такъв, какъвто никога не сме го виждали. Вълнуващите видове добиват пъстрия си цвят, за да ни представят своите истории от света на флората. 


Трибология 
От Петя Накова 
Най-лесният начин да спечелиш 1 лев, е да го спестиш. Затова съществува науката трибология, която изследва начините да преодолеем триенето. Защо това е важно, колко  и какви суровини можем да спестим благодарение на нея – четете в темата от юнския брой на Списание 8. 


Замъкът на свети Георги 
От Георги Караманев 
Гложенският манастир се извисява като средновековна крепост, а и като бастион на българщината, на историята, на забележителните личности, които някога е приютявал. И макар че днес в нея живее един-единствен човек – йеромонах Нектарий, обителта продължава да приема с отворено сърце и невероятна панорама новите си гости. 


Йога срещу астма 
От Георги Караманев 
Вече 7 години в специализираната белодробна болница край Велинград се прилага един съвсем различен подход, с който астматиците облекчават болестта си. Д-р Антоанина Вичева разработва уникална за региона ни система, при която с помощта на йога практики и източни техники за релаксация хората с дихателните проблеми имат нов шанс да победят проблема си. 


„Скала" по камъните 
От Любомир Ботушаров и Петър Гаврилов 
Край Белоградчик скалите са основен мотив – като символ, като пътеводител и забележителност. Отправяме се с велосипеди по каменните пътеки на северозападния регион, по бреговете на скалното му море и прекрасните гледки, които той ни предлага. 


Деца на времето 
От Любов Миронова 
Новите деца имат нужда и от нови родители. С какво се различават днешните хлапета от предишните поколения и как можем да се превърнем в „готините" бащи и майки – някои от отговорите дава Любов Миронова броени дни след премиерата на тематичната си книга „Устойчив модел за образование и хармония с децата". 


Ледено полезен 
Хем вкусен, хем полезен сладолед? Възможно е! Добрата новина за любителите на сладкия разхладител ви представяме подробно с технологиите, които могат да го превърнат в пълноценна храна, с ароматите, заради които става неповторим и с един нов „участник" – билката стевия, която го прави подходящо блюдо дори за диабетици.