Подкрепете ни!
Списание 8, брой 6/2017 г.

Списание 8, брой 6/2017 г.

Вижте темите от новия брой!

Рене Мей – Рицарят на ангелите

Тема на броя
От Ганета Сагова
Едногодишно дете възкръсва пред очите на лекарка. Един човек пътува до различни краища на земята, без да напуска Мексико. Десетки истории на хора, изцерени при безнадеждни за медицината ситуации. Всичко това ви очаква в новия брой на Списание 8.
Чудесата са тук! Във водещата тема през юни те са в ръцете на изключителния Рене Мей. Отлитаме към далечно Мексико, за да се срещнем с многобройните последователи на „рицаря на ангелите", да проследим невероятната му история, да видим как неговите методи за лечение напредват в местните болници. Ще дадем думата на много хора, които го познават добре, за да разкажат за чудесата, с които се сблъскват всеки ден, от момента, когато са отворили сърцето си за посланията на Рене.
И за финал – ще ви подарим една незабравима среща в интервюто със самия Рене Мей. Какъв е смисъл на живота? Как е възможно човек да пътува без ограничения в пространството и времето? Четете интригуващите му отговори.
След броени дни – на 1 и 2 юли, той идва в България, а тук вече ще го очаква издадената на български от „Клуб 8" книга за него – „Рицарят на ангелите" от спътницата му в живота Жулиет Лор.
Отправяме се към света на ангелите, където всяко чудо е възможно и е истинско предизвикателство за възприятията!


„Да, те лекуват с ръце в тялото"

От Ганета Сагова
На 9 юли ви очаква едно забележително събитие – от 18 ч в Зала 1 на НДК ще бъде представен дългоочакваният филм на Списание 8 „Човек на вярата", посветен на големия филипински лечител Алекс Орбито. (Още за събитието – тук.)
Дни преди премиерата даваме думата на Джими Ликако – един от най-сериозните изследователи на филипинските хилъри, посветил десетки години в търсене на отговор: дали те действително лекуват? Парапсихолог, изследовател, писател, журналист, той ще ни разкаже за някои от безспорните доказателства, че психическата хирургия се случва наистина, макар да не може да бъде напълно обяснена от парадигмата на съвременната наука.


Представи си... Ленън в София

От Светлин Петров
Джон Ленън е невероятна личност, събрала в себе си мечтите на поколения жители на планетата за край на войните и насилието, за един по-красив свят. По цялата земя и днес се множат мемориалите на големия творец и радетел за мир. Ето че е време той да получи достойния кът на уважение и в София! Благодарение на Стилиян Вътев – водещ банкер, още от младеж запален фен на „Бийтълс" и Джон Ленън, съвсем скоро на мястото, което столичани добре познават като „Стената на Ленън" е възможно да се появи изящен барелеф. Обликът на твореца, изваян от скулпторката Лаура Лиан, ще припомня вечното му послание: „Представи си всички хора, живеещи живота си в мир"...


Суровозападен романь

От Георги Караманев
Продължаваме с по-различен тип поезия, събрана в може би най-колоритния и отрупан с клишета край на страната ни – Северозападна България. С летописеца на региона – Стоян Николов – Торлака, се отправяме към родното му село Говежда, за да потърсим специфичната красота на Северозапада, да се потопим в експресивния му диалект, да потърсим житейската мъдрост на торлаците в един пътепис, предназначен за хора с достатъчно широк светоглед...


Прилетци в Европа

От проф. Златозар Боев
Поне 35 са пернатите видове, които за постоянно са дошли „на гости" на Стария континент от времето на великите географски открития. Какви са причините хората да пренасят любимите си птици далеч от родните им места? Безбройни – от това просто да им напомнят за родното място, през чисто утилитарната роля за борба с вредителите до естетическата наслада. Срещнете пъстрия птичи свят на гостите, долетели в Европа и конкретно в България през последните няколко столетия.


Жива фабрика

От Женя Милчева
Бактерията лептотрикс се среща на Витоша в чисти водоеми на 1780-1800 м надморска височина. Защо ви е да знаете това? Екип от водещи български учени от различни области обединява усилията си, за да докаже, че микроорганизмът крие сериозен потенциал в... електрониката. След дълъг път на изследвания се оказва, че бактериите могат да създават материали, които да отворят нова страница в модерните технологии – като част от биочипове, батерии или пък за пречистване на водоеми.


СофтУниверсална идея

От Георги Караманев
Светлин Наков е от онези малцина щастливи хора, които успяват да претворят в действителност своите наистина мащабни мечти. Създателят на нестандартната и модерна образователна институция „СофтУни" започва от курсове по програмиране в двустаен апартамент, за да стигне до днешните мащаби, когато 15 000 българи всяка година имат шанса да се докоснат до света на компютрите. Наков създава система за обучение, благодарение на която много млади хора от всички краища на страната имат шанса да получат качествено и достъпно образование и да направят първите си стъпки в тази висококвалифицирана и добре платена професия.


От хапчето до иглата

Д-р Христо Симеонов почти две десетилетия работи във фармацевтичния бизнес, отдаден е на магията на хапчетата... до момента, когато се сблъсква с болезнен здравословен проблем. Случайно попада при опитната специалистка по акупунктура д-р Емилия Михайлова и тази среща преобръща светогледа му. Днес той е управител на Центъра за нетрадиционна медицина „Ин-ян", където дава шанс на повече хора да се докоснат до възможностите на източната медицина и до модерните технологии в тази област, които помагат при безброй здравословни оплаквания.


Детокс философия

Тази история започва пред 90-те, когато Диана Алайкова работи като медицинска сестра и след 5-годишни неуспешни опити да забременее, попада на хранителната добавка „Фит лайн". Скоро мечтаното бебе се появява на бял свят, а жената превръща популяризирането на хранителните добавки в свое основно занимание. В този брой тя разказва специално за читателите на Списание 8 как да се погрижим за храненето на клетките, какви са начините да си осигурим истинско детоксикиране и най-вече: защо е дошло време да вземем в свои ръце собственото си здраве!


Спасителна красота

Понякога и фейсбук може да помогне на науката – неотдавна красив растителен вид бе описан за първи път у нас, далеч от обичайното си местообитание, благодарение на социалната мрежа. Това е една от интересните истории, които има да ни разкаже чрез своите зелени във всеки смисъл снимки екологът Спас Узунов. В навечерието на Еньовден вижте пъстрата българска флора, уловена през обектива му.


Планета колкото юмрук

От Петя Кокудева
Автор на детски книжки и пътеписи, неотдавна Петя се отправи заедно с приятеля си на продължило 9 месеца номадско пътуване по света. Помолихме я да ни го представи в поредица от моментни снимки с думи някои от най-любопитните ѝ срещи в Нова Зеландия, Индонезия, Япония, Русия. В резултат се роди този нестандартен и любопитен пътепис, събрал в себе си много от мъдростта и колорита на различни култури.
  

Царицата на ядките

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Макадамията, наричана и австралийски орех, е най-калоричната ядка със своите 720 ккал в 100 грама. И въпреки това мазнините в нея ни помагат да отслабваме! Далеч не само това – маслото от ядката предпазва от сърдечни болести, зарежда с енергия организма, дарява ни със здрава кожа и добра памет. Четете в броя и останалите ползи, обобщени в рубриката „Здраве от природата".


Българският Шиндлер

От Иво Владимиров, „Българска история"
За спасяването на българските евреи не спира да се говори и спори още от времето на това важно събитие. И все пак, ако днес има нещо недвусмислено, свързано с онези времена, това е заслугата на тогавашния подпредседател на Народното събрание Димитър Пешев. В традиционната ни рубрика за личности, родени през съответния месец, ще отдадем дължимото на този забележителен българин, чиято заслуга е сравнима със световни примери като тези на Оскар Шиндлер и Раул Валенберг. 


Сърце за неотложна помощ

От Димитрина Събчева
Фантастичният разказ в този брой ще ни срещне с един свят, изграден от образи, с въображение, побрано във въображението. Така че сред мъдрата история в свят на метафори да си спомним, че е време отново да пробудим детето в себе си.

СофтУниверсална идея

Как начинание, започнало в двете стаи на апартамент, стигна до образователна институция, която всяка година подготвя 15 000 българи за дигиталния свят