Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2010 г.

Списание 8, брой 7/2010 г.

Прихванати от бога
От Мария Бончева
За нестинарите е чувал всеки и единствено, което си представя, са танците в огъня. А това далеч не е пълната картина. Ритуалът идва до нас от древните тракийски времена, когато границите между човешко и божествено се стопяват. Върху огнения кръг – проекция на слънцето, се случва тайнството на общуването с бога. Нестинарите имат различно ДНК, а докато са в транс могат да предсказват. Дори опитали с пророчество да предотвратят нещастията в българското царско семейство.

Животни екстрасенси
От д-р Светослав Славчев
Почти всеки, който е имал куче или котка, е изпитвал чувството, че животното умее да чете мислите му. Оказва се, че това е нещо реално, за което обаче науката трудно може да даде обяснение. Някои животни могат да предусетят наближаващи катаклизми, други да предсказват земетресения с поведението си. Дори Джек Лондон се спасил, след като послушал предупреждението на лаещите кучета.

Орелът на хан Аспарух е от Персия?
От доц. Александър Илиев
Експедицията "Българи – прародина" изпраща първите си впечатления от Иран. И те са наистина изумителни. Местните хора имат подобни на нас танци, килими, дори по външен вид приликите са очевидни. Учените ни откриват няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух, десетки сходни мелодии, предмети, обичаи. Ритуалният лов на лъв от Мадарския конник пък се оказва обичайна практика за персийските владетели.

Тъмната страна на Слънцето
От ст.н.с. Борис Комитов
Силни слънчеви бури очакват физиците през 2012-а и следващите години. Причината е, че най-близката ни звезда влиза в особено рисков цикъл. Напредъкът на технологиите ни прави още по-зависими към слънчевите бури, които могат да повредят спътници, телефони, дори да предизвикат самолетни катастрофи и земетресения.

Арменски тайни за здраве
От Петя Минкова
Древните арменски тайни от института за древни ръкописи Матенадаран вече са в България. Как можем със смях да победим и най-упоритата болест. Защо чупенето на дъски може да направи човек по-уверен и борбен – научете от организаторите на курса. Резултатите са впечатляващи – хората си тръгват доволни, че са победили високо кръвно, хормонални проблеми и депресия.

Хищно бижу
От Димитър Йорданов
Водното конче цели 5 г. е невзрачна какавида, за да блести две месеца като изящен красавец. Наглед миловиден обаче, той е жесток хищник. Въоръжен е с мощни челюсти, с шипове по краката и с остър поглед, който се дължи на 28 000 фасетки по очите. Водното конче е способно да превърне в лесна плячка и да отнесе дори жабче и риба?! Добре, че днес няма размера на прародителите си, които са живяли още преди динозаврите и са били едри като птици.