Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2012 г.

Списание 8, брой 7/2012 г.

Български календар
Тема на броя
От доц. Васил Умленски и Георги Караманев
Григорианският календар, който всички ние днес използваме, има много несъвършенства. Затова трима инженери от Монтана предлагат стандартен модел, който един ден може да бъде въведен от ООН. За основа са взели системата на някогашните българи, приета за най-точна сред всички древни народи. В предложението им годината започва с нулев ден и следват 4 еднакви тримесечия от по 91 дни. Всяка година всяка дата се пада в един и същи ден от седмицата.
За историята на мерките за време, приноса на различните народи и най-вече – този на българите, четете във водещата тема от юлския брой на Списание 8!

Летящи колесници
От Тони Маркс
Първият самолет е измислен не толкова отдавна от братята Райт – приемаме го за даденост, но дали е така? Най-разнообразни исторически и фолклорни доказателства и свидетелства говорят съвсем друго – още преди хилядолетия хората познавали летящите машини, записвали как те се строят и управляват. Може би тайната им е била дадена от пришълци – представители на извънземни цивилизации?!

Чаша дълъг живот
От Александър Котев
Еликсирът на дълголетието е открит и представлява ни повече, ни по-малко от... планинска вода. Причината – по-ниското съдържание в нея на деутерийни атоми, които карат тялото ни да се състарява бързо. Сериозен принос за откритието има българският учен д-р Игнат Игнатов.

Българският легонавт
От Георги Караманев
След по-малко от месец едно лего човече ще полети от Дунавската равнина на 30 километра нагоре, откъдето ще бъде направена и снимка на целия Балкански полуостров. Това е част от програмата „Космически предизвикателства" – млади хора, обединени от идеята да развиват у нас космически изследвания и да покажат, че не всичко в технологиите трябва да струва скъпо. Освен това още веднъж демонстрират, че добрите идеи и в най-сериозната наука могат да дойдат, ако се вгледаме в детското в себе си.

Лили Димкова: Проводник съм на Светлината
От Ганета Сагова
Навръх 80-годишния си юбилей известната българска художничка представи специална изложба и се съгласи да отговори на въпросите ни. Как е нарисувала някои от най-големите духовни личности у нас, какво е да си дъщеря на знаменития народен лечител Петър Димков и защо времето, в  което живеем, е специално – отговорите на Лили Димкова четете в юлския брой на Списание 8.

Дверите на баланса
От Мария Ацева
Терапевтичният масаж Ошо ребалансинг е за онези хора, които, в издирване на духовното, са готови да минат през най-земното, за да разкрият истинското си лице. Помага както при физически, така и при психологически проблеми. Тайните на ребалансинга можете да научите от Любов-Шакти – една от малкото практикуващи специалистки у нас.

Тихият свят до Шумен
От Георги Караманев
Някога пещерите недалеч от Шумен приютявали исихасти – монаси аскети, които търсели връзката с Бога далеч от хората. Днес те са интересен обект за туристите – не случайно Шуменското плато и неговите скални манастири спечелиха поредния етап от кампанията „По нови пътеки с Opel" и Списание 8.

Лятна магия
От Александър Маринов
В търсене на прохлада сред летните жеги се насочваме към какво ли не. Доказано е, че сред оръжията в арсенала ни особено важно място заема чаят – както горещата напитка, така и студеният му вариант. Как да направим сами студен чай – очаквайте практични съвети, които да ви осигурят мечтаната хладнина. 

Островът беглец
От Георги Христов
Индианците в езерото Титикака живеят на плаващи острови, изградени от тръстика. Почти цялото им ежедневие е зависимо от възможностите, които им дава особената растителност. Това прави обществото им самобитно и колоритно – в този различен свят ще ви поведат пъстрите снимки и увлекателният пътепис на Георги Христов.

Хиляди години сила
От Йордан Йорданов
Малкото село Мезек недалеч от Свиленград крие неподозирани старини, заредени с особен дух. Затова не е случайно, че именно то е поредната стъпка в кампанията на Volkswagen и Списание 8 за енергийните места на България. Уникално запазените антична крепост и тракийска гробница буквално могат да ви върнат назад във времето, а сега имате и шанса да ги видите, заснети от птичи поглед.

Детето паяк
От Радост Господинова и Георги Караманев
Катеренето е едно от най-естествените човешки движения – онова, с което първо опознаваме света около себе си. Това го прави и идеален спорт за децата. Днес благодарение на специалните стени, наречени боулдъри, то е по-достъпно и атрактивно от всякога.

Погледни отблизо
От доц. Богдан Рангелов 
Как ли щеше да изглежда светът, ако можехме да го видим 100 000 пъти по-отблизо? Отговор ни дават днешните микроскопи. Черупка от яйце, осмица от метали и зловеща златна мравка ви очакват, заснети от Лабораторията по електронна микроскопия на БАН.

Няма такова животно
От д-р Ивайло К. Дедов
Изумрудената елизия – зад това шармантно име се крие един наистина изумяващ биологичен вид. Охлюв – единственото многоклетъчно животно, което е способно да фотосинтезира. На какво ли се дължи това?

Имперската измама
От доц. Иля Прокопов
Връщаме се във времената на ранната Римска империя, когато самата държава прави своеобразни монети „менте". Методът се нарича фуре и представлява пара, при която скъпият метал е само отвън, а вътре е заменен с по-евтин. Тоест – империята на практика мами собствените си граждани...