Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2014 г.

Списание 8, брой 7/2014 г.

MONEYпулации 
Влияе ли ни 25-ият кадър? 
Тема на броя 
От Християна Драгостинова, Катерина Борисова и Георги Караманев 
25-ият кадър, отричан от много специалисти, работи! Това показа журналистически експеримент на Списание 8. 32-ма наши читатели се включиха в уникален опит, чиито резултати и организация представяме подробно във водещата тема на юлския брой. Гостите ни бяха поканени да гледат и оценят в подробни въпросници поредица от рекламни блокове. Без те да подозират обаче, допълнителните кадри, добавени за 1/25 от секундата в някои от клиповете, успяха да повлияят върху начина, по който ни отговориха. Експериментът ни бе подготвен със съдействието на психолози и дава много изводи, които ще ви оставим да разтълкувате сами. 
Скритият 25-и кадър вълнува психолозите откакто киното се превръща в масово изкуство. При него в лентата се добавя изображение, което зрителят не вижда, а се твърди, че му влияе по много начини. Някои изследвания отхвърлят ефекта му, но въпреки това подпраговите манипулации, сред които попада и прословутият 25-и кадър, са изрично забранени в законодателствата на много държави. 
Решихме сами да проверим дали и как работи манипулацията в уникален експеримент, който дълго ще се помни. Преди това ще се заровим подробно в историята на спорното изображение, а също и в аргументите на учените, които отричат неговото влияние. В допълнение: представяме ви някои от най-разпространените логически „хватки", използвани за манипулиране - в общественото пространство, в политиката, в рекламата. Предлагаме ви четиво, задължително за всеки, който не иска да попада в капана на манипулацията. 


Ватански песни 
От Ганета Сагова 
Ватанският според Петър Дънов е най-древният език на човечеството, от който произлизат един по един всички останали. На него Учителя създава и оставя на последователите си поредица от песни и формули, които лекуват и помагат в трудни ситуации. Точно 150 години след рождението на Петър Дънов ви представяме неговите ватански песни, както и няколко невероятни истории, разказващи как те са успели да променят обстоятелствата в най-подходящия момент. 


Златният зъб 
От проф. Диана Гергова 
Когато от земята се показва парче кост със злато около него, това не учудва археолозите. Изненадата идва, щом става ясно, че това е зъб със златна коронка. Коронката е на 2400 години! Такава се открива за първи път в тракийски контекст – в царския некропол на гетите в археологическия резерват „Сборяново". Оказва се, че гетите са били изкусни зъболекари. Откритието е на екипа на известната археоложка проф. Диана Гергова, която го представя подробно на страниците на Списание 8. Тя разказва и за друга уникална находка на нейния екип - първата двукола колесница (бига), намерена в земите на траките. За техните биги се знае от антични текстове и изображения, но досега археолозите не бяха попадали на истинска. 


Печатът на раждането 
От Женя Милчева 
Раждането ни – когато от сигурната среда на утробата тръгваме към белия свят и за първи път се сблъскваме с него - е изключително важно според психолозите. От него зависи дали ще сме борбени, или хрисими, дали ще гледаме позитивно на света, или за нас той винаги ще е оцветен в тъмни краски. Как сме се родили, оказва влияние на целия ни живот. Много черти от характера си бихме могли да обясним с това, което се е случвало, докато сме напускали майчината утроба. 


В тъмнината още по-ярко блести светлият пример. Наводненията в Североизточна България оставиха ужасяващи щети, но и чудесни примери за някои позабравени качества на българите – съпричастност, жертвоготовност, безкористност, трудолюбие. Представяме ви няколко вдъхновяващи истории на доброволци, включили се в битката с последиците от природния катаклизъм. 


А сега накъДЕ? 
От Георги Караманев 
Щом достигне разумна височина, всеки човек спира да расте. Продължава да се развива, но не и на ръст. Време е да вземем този пример и за икономиката и ежедневието си, съветва ново течение, което добива все по-голяма популярност. Degrowth, или обратният растеж, ни показва защо е дошъл моментът да излезем от черупката на консуматорското общество и на базата на разумните въпроси да се научим да живеем, съхранявайки Земята за следващите поколения. 


Въглен тлее в Ъглен 
От Георги Караманев 
Колоритното луковитско село посреща гостите си с лъчезарни пейзажи, пъстро минало и невероятна палитра от днешни обитатели. Представяме ви единственото селище у нас, започващо с буквата Ъ, скрито по ъглите на виещата се Вит, и неговата агора – Пацовската дуда. Те ще ви накарат да ви се прииска и сами да се докоснете до тях. 


Дует за охра и синьо 
От Емил Данаилов 
В Тунис морето и пустинята улавят четките, за да създадат своята живопис, изпълваща всички сетива. Журналистът и пътешественик Емил Данаилов ни кани на поетично пътуване от средиземноморската бохемска перла Сиди Бу Саид към безбрежността на пустинята и културата на местните народи. 


Звезди на земята 
От д-р Светослав Славчев 
Златото, среброто и скъпоценните камъни омагьосват сетивата ни. Но се оказва, че могат да правят същото и с тялото ни, подпомагайки го в битката с редица здравословни проблеми. Историята на лечението с бижута е стара като света, а днешната наука обяснява влиянието им с помощта и на нанотехнологиите. Научете се и вие да превръщате бижутата в лечебни предмети! 


Морско колело 
От Петър Гаврилов 
В последния късен пролетен миг се отправяме към все още незапълнените с туристи плажове на Северното Черноморие. Идеалните „две в едно" на хубавата почивка - море и велосипеди, тук си подават ръце с идеята за една различна ваканция, която споделяме с вас.