Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2015 г.

Списание 8, брой 7/2015 г.

Българозаври

Тема на броя
От Женя Милчева
Орнитомимозавър и хадрозавроид. Вероятно дори не сте чували тези сложни имена – зад тях се крият двата вида динозаври, които доказано са обитавали днешните български земи преди повече от 66 милиона години. Останките им са открити недалеч от Враца. Отлежавали в хранилищата повече от две десетилетия, преди българските палеонтолози в сътрудничество с техни западноевропейски колеги да установят какво всъщност представляват. И двете находки са изненада за учените, тъй като се смятало, че по времето на динозаврите нашите земи са били море, следователно тук не могат да се открият сухоземни влечуги, каквито са всички динозаври. Но находките показват друго. Палитрата „наши" видове се допълва от гигантското морско влечуго мозазавър. Ще ви представим българските палеонтолози, добрали се до новите данни за тези забележителни праисторически животни. Ще ви запознаем и с пещерняка, случайно открил за науката първия доказан фосил от динозавър по българските земи.
А преди да ви разкажем що за животни са били „българските" динозаври, ще тръгнем по дирите на една смела хипотеза: че и в Западния парк – насред София!, – могат да бъдат видени останки от динозаври?! После заедно ще продължим към Розовата пещера, където според легендите на пещерняци също имало динозавърски кости.
Тъй като разказът ни се случва на фона на шестващия по кината пореден филм от емблематичната поредица „Джурасик парк", палеонтологът Владимир Николов ще ни разкаже за някои от сериозните неточности, които според него съпътстват представянето на динозаврите в култовите филми от серията. 
Пригответе се за незабравима разходка из българския „Джурасик парк", не по-малко интересен, пълнокръвен и изпълнен със загадки от оригинала със същото име...


Нишан за нишите

От Петя Накова
Изсечените по многобройни родопски скали ниши са една от най-големите мистерии, останали нерешими през вековете, а дори и за модерната наука. Хипотезите за техните създатели и предназначението им са многобройни, но все още се търси онова доказателство, което ще даде достатъчно сигурния и еднозначен отговор. 
Ето че благодарение на един интересен филмов проект за първи път изследователите включват в арсенала си свръхмодерен 3D скенер. Уредът засне нишите по скалата Шан Кая и се очаква да даде изключително ценна информация и може би да помогне да разберем как са изсечени в скалите трапецовидните ниши и за какво са били използвани.


Възкръсналият храм

От Женя Милчева
Църквата „Св. Димитър" в пазарджишкото село Паталеница в бурните времена след османското нашествие е скрита от погледите на завоевателите – местните хора я заравят. Тя се връща на бял свят векове по-късно, съхранила невероятна атмосфера, впечатляващи стенописи и многобройни легенди за преоткриването ѝ, за древни владетели и модерни чудеса. Недалеч е Крепостта на гълъба – Перистера, която приютява единствените открити у нас бойни кули, използвани и като храмове. 


Некоронованият цар на София

От Иво Владимиров, „Българска история“
Начело на българската столица са се сменяли толкова много личности, но един е кметът, който безспорно е заслужил тази титла. На инж. Иван Иванов София дължи навлизането си в модерността. По негово време е построен Рилският водопровод, изградени са важни проекти и символи, а градът неусетно, но необратимо навлиза в новите времена, превръщайки се в модерна столица. Ще ви разкажем историята на този необикновен политик, особено ценен пример от днешната ни гледна точка, ще ви разведем из многобройните софийски забележителности, създадени по време на неговото управление.


Невиждани рекорди

От Катерина Борисова
На 54 г. незрящият Майлс Хилтън-Барбър сякаш започва живота си отначало. Вдъхновен от постижение на брат си, той се пробужда за едно неспирно приключение, което продължава и до днес. Постига изумителни рекорди, изминава ледени и горещи маратони, управлява с глас самолети за рекордни полети. С всяко свое действие вдъхновява хората, а и помага за набирането на средства, с които се спасяват хиляди африкански деца от слепота.


Ласло Золтан Наги: Навлезте в сърцето си!

От Ива Тодорова
Ученикът на Друнвало Мелхизедек пристига в България, за да проведе своя семинар „Пробуждането на озареното сърце". Използвахме случая, за да го помолим да ни разкаже част от своята интересна съдба, да го попитаме за важни въпроси, свързани с преподаваното от него и с неговия знаменит учител.


Британските летящи чинии

От Галя Кларк
Британското министерство на отбраната разсекрети огромен брой документи за случаите на НЛО, които са били регистрирани от специално звено към него. В продължение на половин век – до 2009 г., когато програмата е прекратена, се случват редица любопитни и неразгадани все още случаи за срещи с неидентифицирани обекти. Такива се появяват дори над древното светилище Стоунхендж.


БГ кибер ръкавица

От Доника Асенова
Екип, включващ основно студенти от софийския Технически университет, спечели реномирано световно състезание на НАСА със своето оригинално и мултифункционално изобретение – ръкавицата „Валкирия". Тя може да бъде програмирана така, че да командва домашната техника, да предава информация, да се ползва за игри и дори да управлява дистанционно роботизирани машини. Едно изобретение, което би могло да промени начина ни на живот, стига да му бъде дадено нужното доверие от инвеститори.


Игра на топло и студено

От ст.н.с. Рангел Колесин
Неотдавна дойде новината, че група доказани учени са потвърдили онова, за което отдавна претендира оспорваният изследовател Андреа Роси – че неговото изобретение E-cat е успяло да постигне студен ядрен синтез. Добре познатият с алтернативната си теория за устройството на Вселената ст.н.с. Рангел Колесин представя изобретението, анализирайки какво точно е постигнато. Дали сме на прага на нова енергийна ера, или става дума за грандиозна научна фалшификация?


Париж! Париж!

От Доника Асенова
Преди половин век художникът и фотограф Александър Сертев прекарва три месеца в Париж. През това време в обектива си той улавя пъстрото настроение в града на любовта. Ето че идва моментът снимките да бъдат възкресени, за да ни отведат в едно друго време, в един друг свят, в една столица, която неслучайно носи вечния си романтичен ореол.


Манастирът на безметежната радост

От Николай Генов
След срещата си с Далай лама в началото на 90-те години пътешественикът Николай Генов се отправя към Монголия, за да се запознае с духовните лидери на тази непозната и необятна страна. Ники ни отвежда до впечатляващия будистки манастир „Амарбаясгалант", където ни представя енциклопедиста Занабазар, гения на Монголския Ренесанс, с основание наричан също и Леонардо да Винчи на Изтока.


Инспектор Стрезов търси илюстратор!

Ако сте художник и от дете мечтаете да илюстрирате загадките на легендарния инспектор Стрезов, сега е вашият шанс! Списание 8 обявява конкурс за илюстратор. До 23 август очакваме предложенията, победителят ще получи правото да илюстрира рубриката, която публикуваме във всеки втори брой на Списание 8. За участие в надпреварата трябва да илюстрирате загадката от този брой, която можете да прочетете в пълна версия и онлайн.