Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2017 г.

Списание 8, брой 7/2017 г.

Вижте темите от новия брой!

Люлееща се земя

Тема на броя 
От проф. Бойко Рангелов и Женя Милчева

Науката вече предлага подход, чрез който да спасява милиони животи, заплашени от мощно земетресение. Технологията за ранно предупреждение, заимствана от световния опит при цунами, активира предпазни режими на ключови места като например атомните електроцентрали.
Когато светът се разклати, връхлитат страхът, паниката, разрушенията. Дали толкова напредналото човечество не може да направи нещо, за да предскаже или предотврати тези проблеми? След векове на развитие сеизмологията вече дава много отговори, които ни представя проф. Бойко Рангелов. Ще се върнем в историята на тази наука във времената, когато се е вярвало, че е въпрос на броени години земетресенията да бъдат успешно прогнозирани. Макар вече достатъчно добре да знаем къде колко силен трус ще удари, на практика е невъзможно с достатъчна точност да се каже кога ще се случи това. Въпреки че в търсенето на ясни знаци се включват скъпи проекти и екипи от цял свят. 
Ще се отправим към департамента по сеизмология на БАН, където учените във всеки миг следят активността на земните недра. Какво имат да ни кажат за евентуалните предстоящи трусове? Доколко успешно „хората сеизмографи" могат да предсказват феномените? Вземат ли се у нас достатъчно мерки, за да се предотвратят сериозни разрушения? 


Път към изцеление

От Ганета Сагова
Дни преди премиерата на дългоочаквания документален филм за Алекс Орбито – „Човек на вярата" – тази неделя (9 юли) от 18 ч в Зала 1 на НДК, поучителната история отново идва, за да ни разкаже, че пътят нагоре е и в учителите, които срещаме, но и в самите нас. Една жена се среща с известната прорицателка Веска Цицелкова, която в уюта на своя живописен дом я съветва да отиде при големия филипински лечител Алекс Орбито. Скоро Мила, страдаща от тумор, който постепенно обзема червата ѝ, е на Филипините, където... не получава очакваното изцеление. Това се случва много по-късно, когато тя разбира, отново благодарение на дребничкия, но огромен филипинец, че пътят към излекуването на тумора, невъзможно според медицината, е в самата нея. После образуванието... просто изчезва. Всеки един от нас е „Човек на вярата", прочетете тази история, елате и вижте филма и ще се убедите в това!Рене Мей: Българите ще запалят духовността

От Ганета Сагова
След огромния интерес, който предизвика темата на миналия брой на Списание 8 - за Рене Мей, ред е отново да се срещнем с французина, който с помощта на ангелите създава един истински свят на любовта тук, на Земята. Рене е роден в земите на някогашните катари и у нас, в родината на богомилството, той открива благодатното място, откъдето да отправи посланията си за това, че е дошло време на промяна, че съвсем скоро светът ще бъде нов, изграден на подпорите на любовта. Четете впечатляващите отговори на Рене Мей.


Логика на фантазията

От Михаела Ценкова
Израелският артист Пини Хаму взема в ръцете си четката на художник, за да  изрисува нереалната реалност на своето въображение, да потърси логиката на фантазията. После открива, че с изразните средства на фотографията всичко може да бъде показано по-убедително и съвършено, така претворява класически сюжети от световното изкуство през  обектива на апарата си – резултата вижте в новия брой на „8".


Забраненото кралство

От д-р Славян Стоилов
Отвъд девет земи в десета, отвъд колосалните кули на Хималаите се е притаило едно приказно кралство, в което суровата планина е опазила живота такъв, какъвто е бил и преди столетия. Пригответе се за незабравимо пътешествие сред седем- и осемхилядници, сред светове, където животът е рискован и неподправен за пътеписа, който ви е приготвил приключенецът д-р Славян Стоилов. В изпъстрения със сурово чувство за хумор и сурова красота свят ви очакват истински авантюри.


Дъщерите на слънцето и небесната сърна

От Надя Тодорова
Нардите се раждали от каменните яйца, сътворени от майките им – божествените златни слънчеви сърни, за да управляват с мъдрост и сила света. Как така един мит се повтаря толкова съвършено точно от двете страни на Черно море – от днешна Осетия до България? И защо характерните му щрихи са знак за нещо, случило се далеч, далеч в миналото? Четете в текста на Надя Тодорова, тя отново поставя логични въпроси и впечатляващи хипотези, които със сигурност не бихте могли да откриете в учебниците по история.


Носорози в страна на рози

От проф. Златозар Боев
Знаете ли, че някога имало носорози, които ходели изправени, досущ като днешните горили? А че някога из днешна България бродели огромни братовчеди на този вид, които били едни от най-едрите животни, съществували тук, на Земята? Че може би сме едни от последните поколения, живеещи във времето на носорозите, сред тези интересни животни, останали от древни времена? Време е за новата част от поредицата, представяща непознатите и впечатляващи страни от дивия свят, обитавал земите ни.


Футурологът Герд Леонард: Технологията няма морал

От Михаела Ценкова
Герд Леонард е преди всичко музикант... но това не му пречи днес да е и консултант на световни гиганти от различни области на бизнеса в предположенията им за това какво очаква човечеството. 70% от професиите на близкото бъдеще още не са измислени, а човекът трябва да намери мястото си там, където никога няма да успее да проникне машината, смята Герд. А какво бъдеще рисува световноизвестният футурист – четете в ексклузивното му интервю за Списание 8.


През стъкло от лято

От Михаела Ценкова
Морето си е винаги море и винаги различно. Както няма двама еднакви човеци, така и всеки топъл заник край брега е сам по себе си, всеки горещ ден на пясъка отмива по свой начин шума на суетата. Заредете се с хипарско настроение, защото този път ще потърсим неподправената романтика на морския къмпинг. Край „Делфин" ще отпуснем сърцата и сетивата си за истории, звуци и багри, за красотата, която все още е там и ни очаква, ако и ние сме готови за нея следващия път, когато ни погали морският бриз.


Усмихни се!

От Георги Караманев
Оралният хирург д-р Христо Христов повече от 30 години има една и съща мисия: да връща усмивката на хората. Съвсем буквално! Защото зъбните имплантати, които поставя по разработвана дълго и внимателно от него система, обещават да дадат значително по-евтино и приложимо решение за над 1 милион българи, които имат сериозни зъбни проблеми. Патентите му днес се копират по света, докато той не губи надеждата, че и у нас ще бъде обърнато внимание на системата му, която обещава усмивки, при това бързо и ефикасно и на много по-добра цена благодарение на модерните технологии.


Омега-3 и здрави деца

Д-р Милена Коцева се сблъсква от първо лице с трудността, за да намери едно решение, с което да помага на хората. Когато се оказва, че синът ѝ има специфични образователни потребности, тя се заравя в литературата за това как може да се помогне на родителите и децата, страдащи от широкия спектър на аутизъм, дислексия, диспраксия и други специфични нужди, които не са болест, а просто знак, че е нужно различно отношение. Оказва се, че макар школите да са безброй, насоките да са различни, има едно нещо, което ги обединява. Доброто старо рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини, е безспорната и изключително важна профилактика на редица проблеми. Решавайки да помогне на повече хора, д-р Коцева започва да предлага Норвежкото рибено масло, което крие потенциала да облекчи редица проблеми и да предотвратява много повече – особено ако се приема от бременната жена и малкото дете.


По-млади, по-здрави

От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева
Всички знаем за кората от канела, но и листата на това ароматно дърво се оказват полезен помощник в битката със здравословни проблеми. Маслото от листа на канела е поредното оръжие, което ни представят двете авторки в рубриката си „Здраве от природата". То може да е полезно срещу болки от различен характер, при гастрит и бронхит и не на последно място: като мощен афродизиак.


Златен стандарт

В морето от хранителни добавки понякога е изключително трудно да се направи разликата. Ето защо в краткия, но практичен и съдържателен материал ще ви разкажем за важната разлика в това дали един продукт на основата на билки или суперплодове е създаден от стандартизирани съставки.


Родоповедът

От Иво Владимиров, „Българска история"
Стою Шишков от млад става учител, макар че сам не се е докоснал до сериозно образование. Това обаче не го спира да се превърне в един от радетелите за просвета на родопските села. След като получава подкрепата на известния учен проф. Иван Шишманов, Шишков подема редица инициативи – на него дължим етнографския музей на Стария Пловдив, а също и историческия музей в Смолят. Той е един от първите и най-задълбочени изследователи на българомохамеданите, които проправят пътя към тази прелюбопитна и твърде често изолирана група от нашия народ.


Елементарна измама

От Емануел Икономов
В този брой на Списание 8 инспектор Стрезов официално посреща своя нов автор! След онлайн гласуване избрахте рубриката в духа на класиката да продължи Емануел Икономов. Приятно четене! Писател, издател, преводач, журналист, Емануел завършва кибернетика в Германия, но винаги е проявявал интерес към литературата. Автор е на над дузина книги във фантастичния и в криминалния жанр. От 2000 г. е вицепрезидент, а от 2013-а - президент на Международната асоциация на писателите криминалисти (AIEP).